BMX Racing

BMX Cross OB összefoglaló

Július 28-án, Veszprémben Szoboszlai Patrik (Veszprémi Spartacus SE) győzelmével zárult a BMX Cross országos bajnokság, ahol utánpótlás és master kategóriákban is bajnokokat avattak.

Az időjárás főszerepet játszott nem csak szombaton, de a megelőző éjjel is Rengeteg csapadék hullott a pályára, és még a verseny reggelén is esett. A szervezőknek és a segítőknek szerencsére sikerült megfelelő állapotba hozni a kört, és egy-két óra csúszással, de elkezdődött a program.

Borbély Ferenc szövetségi kapitány a következőket mondta erről:

„Óriási eredmény, hogy meg tudtuk tartani a versenyt, mert amikor reggel kijöttünk, olyan állapotban volt a pálya, hogy az is felmerült, hogy le kell fújnunk. Aztán hála Istennek, a szülőknek és minden segítőnek köszönhetően rendbe tudtuk tenni úgy ahogy. Nem lett 100%-os, de ehhez képest rendben lementek a futamok, kevés volt a bukás, látható a fejlődés, rendben volt teljesen a verseny.”

A kis részvételi létszám miatt az előfutamok – kategóriánként három – nem a selejtezők szerepét töltötték be, hanem helyezési pontszámokat kaptak a versenyzők. A negyedik, döntő futamban a legjobbak rajtpozíciót választhattak, s végül a döntővel együtt az összpontszám adta ki a végső sorrendet.

Különböző kategóriák is összevonásra kerültek, így történt meg, hogy a 8 év alatti Naszádos Saba megmutathatta, hogy a 9-10 éves korosztályba tartozó versenytársakat is képes megverni. A Veszprémi Spartacus tehetsége így nyilatkozott:

„Jó volt a verseny, itt szoktam edzeni és itt mindig nagyon jól versenyzek. Jó kis pálya ez, tudok ugrani mindent, tanulok mindig. Nagyon sokat edzek, ugratni, rajtos gyakorlatunk is van, kanyartechnika, olyan versenyt is szoktunk csinálni, amikor visszafele kell menni. Sokszor harmadik szoktam lenni, most végre első lettem!”

A 9-10 éves korosztályban az első helyen Farkas Bendegúz (GYSEV Sopron BMX SE) végzett.

A 11-12 éveseknél Gueth Martin (GYSEV Sopron BMX SE) bizonyult a legjobbnak, a döntő futamban szerzett győzelmének köszönhetően. Martin így értékelt:

„Az elején nagyon féltem, mert nem ismertem az ellenfeleket, akik máshová járnak versenyezni. Az első versenyt megnyertem, utána harmadik lettem, ott nagyon féltem… Utána második, de a döntőt megnyertem. A pálya edzeni jó, de az első egyenesen múlik minden, utána már csak a dombon kell felmenni, az már erőnléti verseny. Nekünk van egy kisebb pályánk, azon szoktam edzeni. Szeretnék kijutni az Eb-re, vb-re is.”

13-14 éves kategóriában a norvég lány Silje Vaule Milenkovic (Sviland BMX Sadnes Norge) a fiúkat is megszégyenítette, az első futamban történt megingását követően nem talált legyőzőre. 15-16 éves korosztályban mindössze hárman meccseltek egymással a futamokban, mégis a legszorosabb meneteket láthattuk itt, végül Lajtos Krisztián (GYSEV Sopron BMX SE) lett a bajnok.

A királykategóriában az első futamot még Vincze Gergely (SzoESE-Gencsapáti) nyerte, ezt követően azonban minden összeállt Szoboszlai Patriknak és a maradék három futamot – beleértve a döntőt is – megnyerte. A 17 éve BMX-ező sportoló így értékelt 11. bajnoki címét követően:

„Sikerült a kitűzött célt elérni, sikerült megvédeni a bajnoki címet idén is. Nem volt könnyű a felkészülés, nagyon meleg volt Budapesten, de még jól is jött, mert akklimatizálódni lehetett erre a versenyre (34 fok, 80%-os páratartalom). Kicsit balszerencsések voltunk az időjárással, tegnap és ma is elég sokat esett az eső. A pálya felülete kicsit fogott, ami nehezítette a versenyzést, de emiatt nagyon sok olyan versenyszituáció volt, ami látványos volt a nézőknek.”

Patrik távlati terveiről is beszámolt:

„Most az egyetem a prioritás és augusztus végén Dániába fogok költözni, ahol biotechnológiai mérnöki képzésben fogok részt venni, és ott folytatni fogom a BMX-ezést is profi pályán és csapatban. A dániai edzéskörülmények segíteni fognak abban, hogy megfelelően fel tudjak készülni az olimpiai kvalifikációs versenyekre, és december-januárban már a beltéri versenyeken részt fogok venni nemzetközi szinten.”

A bajnokságot követően Borbély Ferenc a szakág jelenlegi helyzetét is értékelte az olimpiai ciklus félidejében:

„Örök probléma a pálya, csak két pálya működik Magyarországon, ezek is elavultak. Manapság már nem ilyenek a pályák: aszfaltosak a kanyarok, dupla szakaszt építenek a felnőtteknek, másik szakaszt a kicsiknek. Alapvetően a két működő szakosztálynál normális a létszám, 18-19 gyerek van, ami alapvetően azt gondolom jó. Egyszerű matematika, hogy ha a 19 megyeszékhelyen épülhetne 19 pálya, akkor annyiszor annyi gyerek lenne, tehát fejlődhetne a sportág.

Egy 5-6 éves gyereknek nem lehet más biciklit adni, mint BMX-et, és ha kinövi, akár mehet montizni, vagy országútra. Ha valaki elkezd 5-6 évesen BMX-ezni és 10 éves kora után felül országútira vagy montira, olyan képességei vannak, amiket nem kell újra tanulnia, ez mindennek az alapja. Álmodozhatunk olimpiáról, de ezt fel kell építeni. Például Saba most nemzetközi szinten is jó a saját korosztályában, de kell még 10-12 év folyamatosan fejlődés ahhoz, hogy egyáltalán olimpikon legyen. Pálya nélkül ez lehetetlen.”

EREDMÉNYEK

2018szo28júl00:00szo23:59Maxon Motor BMX Cross Országos BajnokságVeszprém - BMX PályaSzakágBMX RacingKategóriaMKSZ Országos Bajnokság

'Fel a tetejéhez' gomb