BMX Racing

BMX Racing VB-n jártunk Nantesban

Alig hogy kipihenték magukat a versenyzők a desseli EB fáradalmai után máris csomagolhattak, mert kezdődött a világbajnoki próbatétel Franciaországban, Nantesban. Érdekes módon két részből állt össze az utazó magyar csapat. Hárman itthonról vágtak neki az útnak: legfiatalabb hölgy versenyzőnk Reicher Flóra a G10 mezőnyében próbált szerencsét, Réczeg Bence a legfiatalabbak között, a B8 csoportban nevezett és az utóbbi versenyeken szárnyaló B14-es Farkas Bendegúz készült az összecsapásra. Ehhez a csapathoz csatlakozott egy Angliában élő kis magyar különítmény: M40-44 éves Cruiser csoportban a korábbi hazai versenyző Markó Norbert jelezte részvételi szándékát, valamint gyermeke a B10-es Markó Benedek és kinti klubtársa Kiss Bence egészítette ki a magyar csapatot.

Miután minden hazai résztvevő a vb-k tekintetében első bálozós, azaz életükben először szerepeltek, ezért nem is lehetett más elvárásunk, mint a tisztes, becsületes helytállás. Ehhez képest azért voltak izgulni való pillanatok bőven.

Először a komplett Cruiser mezőny állt rajthoz. A Cruiser bringák annyiban különböznek a többi BMX kerékpártól, hogy 24 colos kerekeken gördül és talán egy kicsit könnyebben kezelhető, jobb indulatú, mint a rendkívül ideges 20 colos BMX. Nos, Markó Norbi itt állt rajthoz a 40-44 évesek között. Sajnos elég nagy kihagyás után tért vissza a rajgép mögé és talán ez is meglátszódott az egyébként profi mozgásán. Sajnos, hogy az egész jónak mondható 5-4-5 ös selejtezők csak a 43. helyre voltak elegendők és csupán három hellyel csúszott le az üdvösséget jelentő továbbjutásról.

Másnap aztán elindult számunkra is a verkli. G10-ben Flóra szenzációs 2-2-1-es előfutamokkal könnyedén továbbjutott a 1/8-ados darálóba. Itt aztán egy jónak mondható rajt után az első és második egyenest hatodikként teljesítve produkált egy olyan harmadik egyenest, hogy még a szpíker is felemelt hangon, lelkesen konferálta, hogy „look at the hungarian rider, maybe comes back to top four!” Igen, Flóra szenzációsan ment és valóban negyedikként fordult be az utolsó kanyarba, ahol azonban az őt árnyékként követő francia lány alulról kicsit megtámasztotta és az elég volt ahhoz, hogy lecsússzon a kincset érő továbbjutó helyről. Ragyogó menet volt, és ha azt is mellétesszük, hogy  Flóra minimum egy fejjel alacsonyabb és jóval könnyebb az összes ellenfelénél, amely egy ilyen csatározásban bizony nagy hátrány, akkor egy őszinte, nagy dicséret illeti Reicher Flórát! Szép volt!

B8-ban Réczeg Bencének szurkolhattunk, akinek már az odavezető útja is kalandos volt, nem éppen ideális egy vb szerepléshez, de lényeg, hogy a rajtra már odaértek. Talán ennek a viharos előzményeknek lehet köszönni, hogy az első futamban csupán a hetedik helyen ért célba. Sajnos hiába tempózott az ezt követő futamokban, a 7-5-4 csak a 41. helyet hozta számára. Talán egy nyugodtabb felkészüléssel, több koncentrációval elérte volna a továbbjutók vonatát, hiszen a harmadik futamban elért 4. helye figyelemre méltó.

B10-ben két külföldön élő, de magyar színekben szereplő fiú indult, akiket most láttuk először versenyezni. Kiss Bence a 80.-ik helyet szerezte meg 5-4-5-tel, Markó Beni pedig a 92. helyen landolt 7-6-5-tel. A továbbjutáshoz 13 pont kellett volna.

A vb harmadik napján állt rajthoz állt az idei szezon felfedezettje Farkas Bendegúz, aki pár héttel ezelőtt brillírozott az Európa Kupán és az Eb-n is. Persze, mindenki tudja, hogy egy vb azért egészen más kávéház, de azt is tudjuk, hogy a BMX-ben bármi megtörténhet. Bende remekül kezdett, 1-1-3-mal nyolcaddöntős, aztán egy 3. hellyel máris negyeddöntőben találta magát. Remek! Jött is nemsokára a ¼-ed döntő, ahol Bende a hatos pályáról egy kiváló rajtot véve a meglehetősen biztosnak tűnő harmadik helyen fordult! Sajnos a második egyenesen egy pici ritmushiba történt, így a következő kanyarban egy brazil-ausztrál harapófogóba kerülve kellett talpon maradnia, de még ez is sikerült! Ezt követően Bende letolt egy igazi vébés harmadik egyenest, amiben ing-gatya benne volt, és ott is volt a továbbjutás küszöbén, de sajnos a brazil ellenfelével a harmadik kanyarban egy semi-contactot nem tudott kivédeni, így ritmusát némileg elvesztve a hatodik helyre tudott csak begurulni! Szédületesen jó menet volt és ne feledjük, itt, ebben a korcsoportban is 125 tigrisvérű versenyző állt rajthoz, úgyhogy közülük 21.-ként zárni a vb-n, az bizony dicsőség!

Evvel a szerepléssel számunkra véget is ért a Nantes-i Világbajnokság. A szakág sokéves mélyrepülése után egyértelműen felívelő szakaszba került, és talán pár év múlva ismét tudunk majd a profi junior, U23 és elit versenyzőink eredményeiről is beszámolni, amihez egyre jobb irányban halad a hazai BMX Racing sport. Hajrá!

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb