BMX Racing

Meglepő magyar eredmény a BMX Racing Európa Kupa zárófutamain!

Farkas Bendegúz a BMX Sopron SE 13 éves versenyzője mindkét versenynapon a komoly elismerésre méltó döntős, ötödik helyen ért célba!

Sopron két évvel ezelőtt megelégelte a hazai BMX sport vegetálását, vett egy nagy levegőt és közben gondolt egy nagyot! Tető alá hoztak egy új egyesületet, az új vezetők pedig, tele ambícióval, friss, lendületes tempóval vágtak neki a coviddal is nehezített időszaknak! Régi kültéri pályájukat, ami korábban olimpiai részvételhez juttatta a soproni Radasits Vilmost, jelentősen átépítették, modernizálták, és hogy hab legyen a tortán, még egy Európában is ritkaságnak számító fedett pályás BMX csarnokot is talpra állítottak, mondanom sem kell jelentős önerővel és saját munkával!

Felfogadták Vincze Gergely újdonsült szövetségi kapitányt edzőnek, aki közel két éve, heti rendszerességgel irányítja a jelentős létszámbővülésen átment csapatot! Ahogy mondani szokás, az eredménynek nem titka van, hanem ára, és ez tökéletesen látható a soproni példán!

A rendszeres, alapos felkészítésnek, a hazai átlagból jelentősen kimagasló létesítmény-háttérnek íme, itt az első kézzel fogható eredménye: Farkas Bendegúz a számára szinte teljesen ismeretlen mezőnyben és egy vadidegen pályán mindkét nap a világ és Európa bajnokok között ötödikként tudott célba érni! Bravó!

A továbbiakban halljuk Bende élménybeszámolóját:

„Még soha nem indultam Európa Kupán, persze az ellenfeleket névről szinte mindet ismertem, tudtam az eredményeiket. Úton odafelé azon morfondíroztam, hogy akárhogy is, de azért egy döntőt csak illene tekernem! Amikor megérkeztünk s megláttam a pályát, kicsit inamba szállt a bátorság! Ekkora pályát, ekkora kanyarokat még életemben nem láttam! Jött az első edzés, akkor jött a következő meglepetés! Ilyen kanyarsebességeket el sem tudtam képzelni! És az egész pálya, az ugrók, az ívek, hát mintha más galaxison lettem volna! Az edzésen aztán tudtam öt teljes kört menni rajta, olyan sokan voltak indulók! Na, mondom, szép történet, a többiek meg ezen edzenek, itt vannak edzőtáborban, én meg azt se tudom, merre megy a pálya… Egy kicsit rendbe tettem a lelkemet és arra gondoltam, hogy azért azt a döntős elképzelést ennek ellenére nem adom föl!

Jött másnap az első selejtező, ahol csak egy negyedik helyet sikerült elérnem Na, akkor megint egy kicsit bizonytalan lettem, de a következő két futamban szerencsére minden helyrebillent és két első hely után kezdtem érezni, hogy belülről ez is „csak” egy normál BMX verseny! A negyeddöntő viszonylag simán ment, de jött a középdöntő, ahol a vb első négy helyezettje állt mellettem! És nekem itt kéne egy továbbjutó negyedik helyet elérnem? Kiugrott a szívem a helyéből, úgy izgultam! Jött a rajt és a rajtdomb alján meglepődve láttam hogy nincs senki mellettem! Mi történt??? Hol vannak a többiek??? Na, aztán az első ugratónál megjelent mellettem a világbajnok és jelezte, hogy itt van ám a pályán! Aztán jött az első kanyar, akkor meg az angol srác adta tudtomra, hogy ő is jelen van! Na, jól van gondoltam, de ez még mindig döntőt érő hely és bizony az lett, mert a futamból harmadikként értem célba! A fináléban meg úgy voltam vele, hogy ha utolsó leszek, én akkor is nyugodt leszek! (Jó, hát azért ez nem teljesen igaz… ) Remekül sikerült a rajtom és megint elsőként értem a rajtdomb aljára! Persze aztán megjelentek a villámemberek és könyörtelenül helyet kértek a pályán, de kit érdekelt, amikor szűk negyven másodperc múlva ötödikként (!!!) gurultam át az Európa Kupa döntőjében!

Alig hittem el! Csak néztem előre, néztem hátra, közben jöttek gratulálni, valamit én is motyogtam nekik, de percekbe tellett, amíg szép lassan eljutott hozzám a hír, hogy bizony megvan amiért mentem!!! Nagyon boldog voltam!

Második nap meg már ’hallatlan nagy, egy napos rutinnal’ kissé nyugodtabban álltam rajthoz, ahol nagyjából minden úgy történt mint előző nap! Negyeddöntő második helyéről a középdöntő harmadik helyére értem fel! A döntőben meg ismét befértem az ötödik helyre és velem akár madarat is lehetett volna fogatni, úgy örültem neki!

Köszönöm egyesületemnek a Sopron BMX SE-nek és a Szüleimnek a támogatást, köszönöm edzőimnek Vincze Gergelynek és Prájczer Péternek a felkészítést!”

EREDMÉNY

Pos.

BIB

Name

Country

UEC European Cup #9 – B13
1 1 Guus KLINKER NED
2 12 Oliver KENDALL GBR
3 17 Jesper WAHLBERG SWE
4 302 Noé ERLICH BEL
5 970 Bendegúz FARKAS HUN
6 710 William Hoist HANSEN DEN
7 280 Rodi TER AVEST NED
8 206 Loris REKER NED
UEC European Cup #10 – B13
1 12 Oliver KENDALL GBR
2 17 Jesper WAHLBERG SWE
3 14 David FERREIRA SUI
4 302 Noé ERLICH BEL
5 970 Bendegúz FARKAS HUN
6 710 William Hoist HANSEN DEN
7 15 Jens LAUWERS NED
8 344 Vince VAN DOORSLAER BEL
Szerző
Zsembery Barnabás
'Fel a tetejéhez' gomb