BMX Racing
Kiemelt

BMX Racing: Farkas Bendegúz előtt a jövő

Farkas Bendegúz a BMX Sopron sportegyesület 14 éves versenyzője meglepő sikersorozatot produkált az elmúlt években. 2020-ban minden versenyt megnyert, ahol elindult. 2021-ben Hollandiában az Európa Kupán mindkét napon 5. lett. A bravúrt megkoronázta azzal, hogy 2022-ben Stuttgartban az Európa Kupa első napján 3. lett, majd a második napján felállhatott a dobogó legmagasabb fokára! Az Európa-bajnokságon 7. lett. Bendét, edzőjét és édesapját kérdezték.

Elárulom neked Bende, hogy az osztrák ellenfeleid szülei felváltva kérdezgetnek a versenyeken, hogy honnan, hogyan került elő ez a srác, aki korosztályában egy pillanat alatt verhetetlen lett. Tényleg, most akkor áruld el a titkot, ha egyáltalán van, hogy hogy tudtál a korosztályod élére ugrani, szinte észrevétlenül?

  • Nem hiszem, hogy ebben bármilyen titok lenne – kezdi szerényen, de határozottan Bende. – Pár év karatézást követően 2015-ben, hét évesen kezdtem el bringázni, ami nem volt túl korán, mert a korosztályom akkor már járt edzésekre, sőt versenyeztek is. Mi ott laktunk a soproni BMX pálya mellett, sokszor mentünk ki apukámmal oda csak gurulgatni, aztán egyszer csak megkérdeztem az akkori edzőtől, hogy beállhatok-e? Meg is lepődtem, hogy igen volt a válasz, de nagyon megörültem és kis idő múlva már klubtagként jártam az edzésekre.

Szerettél volna versenyezni is, vagy csak az edzések érdekeltek?

  • Szinte rögtön volt alkalmam versenyen indulni, de akkor még amatőr osztályban. Persze, hogy érdekelt a versenyzés, hiszen a klubban akkor mindenki versenyzett. Még ebben az évben sikerült a liszensz nélküliek között két dobogós helyet elérnem, aminek persze nagyon örültem. A következő szezonban már a „nagyok” között indulhattam és meglepetésre ott is általában dobogós helyek valamelyike jutott.

Ettől aztán megtáltosodtál és jöttek zsinórban az eredmények!?

  • Hát, nem egészen. Nem ment rosszul, ott voltam egészen közel az elejéhez, de mindig hiányzott valami apróság ahhoz, hogy egy igazán átütő eredményt érjek el. Az edzéseken előfordult, hogy néha még a lányok is meg tudtak előzni, ezért aztán kaptam is cikizést a fiúktól rendesen. Apa addig nyaggatott otthon, míg végre elmondtam a bánatomat. Nagyon megértő volt és csak annyit mondott, de azt határozottan, hogy bízzak jobban magamban! Ezen aztán elgondolkodtam, mert rájöttem, hogy mindig alábecsültem magam egy kicsit és már a rajt előtt eldöntöttem, hogy miért nem fog sikerülni. Ettől a történettől én új emberként mentem vissza a pályára. Tele voltam elszántsággal, akarattal és eldöntöttem, hogy ha törik, ha szakad, én eredményes leszek!

Kitűzted a célt. Ez baromi fontos. 

  • Igen. Először is csináltam egy nyolc pontból álló listát magamnak arról, hogy milyen céljaim vannak a BMX Racing sportban és ezt a listát kitettem a falamra, hogy minden nap lássam, miért kell dolgoznom. Elkezdtem jobban körül járni a BMX-et és láttam, hogy ehhez sok kiegészítő edzést is kell végezni. Utánanéztem, hogy a nagyok hogyan edzenek. Rátaláltam a saját testsúlyos edzésekre, amelyet otthon is kiválóan tudtam végezni. Egyre jobban belelendültem ezekbe az edzésekbe és kezdtem élvezni az egészet! Minél több gyakorlatot ismertem meg, annál jobban tudtam elvégezni azokat és nem kevésbé: kezdtem érezni a hatását bringázás közben!

  • Egészen meglepő volt a változás Bendénél – veszi át a szót az édesapja. – Azért vagyok büszke a fiamra, mert ebben nem volt részünkről semmi noszogatás, ösztönzés, ezt mind saját maga találta ki, rakta össze a gyakorlatokat és még az elvégzéshez sem kért segítséget. Úgy mondanám, hogy beleszeretett egy másik sportágba, aminek nagyon hamar látta az eredményét a BMX-ben. Ez aztán további erőt kölcsönzött az edzésekhez.

Mikor jöttek az első eredmények, amikor már látható volt, hogy átszakadt a gát?

  • Az első komolyabb lépés az volt, hogy 2017-18 telén végig kijártunk Senkvicébe (Pozsony mellett van Senkőc egy kis fedett BMX pályával) és ott közösen tudtunk edzeni Peter Henkyvel, a kiváló szlovák edzővel. Ezt a Covid beálltáig minden télen megismételtük, tehát 18-19 és 19-20 telén is végig edzettünk Peterrel. A “száraz” edzésekkel együtt, ez a kettő egyszer csak rakéta sebességgel megindította alattam a bringát. Az is óriási változás volt, hogy 2018 nyarától heti két alkalommal tartott Sopronban edzést Vincze Gergely, aki jelenleg a Szövetségi Kapitány. Szakmailag egy komoly szintet ugrottunk Gerivel! Az edzések tervezettek lettek, részletekbe menően foglalkoztunk például a technikai elemekkel, a rajtokkal, megbeszéltük mit, miért és hogyan, és ez nagyon nagyot lendített rajtam.

U11-ben bajnok lettél, de az Alpok-Adria sorozaton még mindig nem sikerült éves összesítésben a dobogóra állnod. Mintha 2020 lenne egy hatalmas fordulópont az eredményeidben, amikor egyszer csak az élre szökkentél és korosztályodban. 

  • Igen, valóban 2020 hozta meg a nagy áttörést, persze a színfalak mögött azért bőven voltak még események. Sokat nyomott a latba, hogy Prájczer Péter korábbi sokszoros BMX bajnok segítségével megnyílt előttem egy új edzésforma és közösen nyomtuk az állóképességhez elengedhetetlen országúti bringás edzéseket. Egy ideig még a BMX edzésekbe is besegített. Aztán megismerkedtem Szíjártó Szabolccsal, aki korábban szintén Sopronban BMX-ezett, jelenleg TF hallgató és mellette súlyemelő. 2021 őszétől ő vette kézbe a fizikai felkészítésemet. Az első téli időszak alatt jó néhány kilogram izmot sikerült magamra építenem!

Milyen heti elfoglaltsággal jár a felkészülés?

  • Úgy osztottuk be a hetet, hogy péntek legyen a pihenő nap, ha versenyre kell menni, lehessen kicsit rákészülni. A hét egy súlyemelő edzéssel indul, amelyet kedden egy BMX edzés követ. Szerdán BMX és egy otthoni erősítés vagy súlyemelés van a programban. Csütörtökön BMX és súlyemelés zárja a programot. Hétvégén verseny van vagy pedig edzünk közösen a csapattal. Átlagosan három erősítés és négy BMX edzés jut egy hétre, nagyjából 14 óra időtartamban.

Ez egy nagyon „erős” program, látszik, hogy tényleg komolyan veszed ezt a sportot. Idézzük fel az utóbbi két év eredmény-cunamiját, hiszen csak kapkodtuk a fejünket, úgy jöttek a dobogók!

  • 2020-ban már éreztük hogy jó úton járunk, mert a cseh kupákon hirtelen nem találtam legyőzőre. Ez azért volt nagy meglepetés, mert ott a magyaroknak általában a döntőbe jutás az elvárt cél. 2021 aztán „remekül” indult egy kulcscsont töréssel, így a várva várt veronai EK-t sajnos buktuk. Jött aztán a vb helyett megrendezett Grand Challenge nagyszabású nemzetközi verseny, ahol sikerült egy második helyet elérnem. Ezt követte ősszel Papendalban az EK-n két ötödik hely. Így futottunk neki 2022-nek, ahol Veronában csupán két elődöntő jött össze, majd Zolderben két döntős hetedik hely, azután jött Stuttgart, ahol eljutottam pályafutásom eddigi csúcsára! Mindkét nap dobogó, első nap harmadik, második nap pedig első helyen zártam! Ezzel a kis cetlimen egy pontot ki is pipálhattam! – mondja mosolyogva Bendegúz.

A szezonnak persze még korántsem volt vége, hiszen előtted állt az EB és a VB is. Milyen célokkal, milyen vágyakkal indultál neki a két legnagyobb viadalnak? Milyen eredménnyel lettél volna elégedett?

  • Az EB-n előzetesen az volt titkos célom, hogy a döntőbe valahogy bekerüljek. Ezt el is értem, de ennek ellenére a futam után mégis azzal a mosolygó-síró színházi maszkkal tudnám jellemezni a hangulatomat, mert több volt abban a döntőben! Sajnos elizgultam a rajtot és kicsit beragadtam, emiatt csak a hetedik helyen értem célba. Ez az én hibám volt, noha az előzetes célomat elértem. A VB már más helyzet volt, ott egy középdöntőt céloztam meg és látva a negyeddöntőmet tudom, hogy reális cél colt. Nem volt nagy hiba, amit vétettem, egy akadályt túlugrottam és ezzel kicsit kiestem a ritmusból. Volt még egy apró remény az utolsó kanyarban, de ott meg csibészebb volt az ellenfelem, nekem jutott a külső ív és sajnos lábbal le kellett toppantanom egy pillanatra. Nem őrlöm magam az eredmény miatt, büszke vagyok a 21. helyemre! Jó ez így, ahogy van, elégedett vagyok!

A beszélgetés vége felé teszem fel a kérdést Vincze Gergelynek egyrészt, mint Szövetségi Kapitánynak, másrészt, mint Bende edzőjének, mi a véleménye a tanítványáról?

  • 2018 nyarától foglalkozom Bendével, aki az elején nem volt több, mint egy lelkes srác a többi között. Inkább talán a csendességével hívta fel magára a figyelmet, ellentétben a többi korabeli sráccal. Két évvel ezelőtt vettem észre nála, hogy a csendesség mögött egy alapos, lelkiismeretes versenyző van, aki kiemelt szorgalommal végzi az edzéseket. Hamarosan azt is észrevettem, hogy tudatosan készül és nagy ambíciói vannak. Így kerültünk egyre közelebb egymáshoz és így tudtunk egyre részletesebb, eredményesebb kapcsolatot kialakítani. Van egy-két dolog, amit rendkívül jól csinál, például a rajtjai kimondottan jók és összességében fegyelmezetten, energiatakarékosan bringázik. Ezekre a tulajdonságokra sokat lehet építeni. Egyre inkább bízunk egymásban, ami az eredményesség egyik pillére lehet!

  • Nekem az a jó, – veszi át a szót Bende, – hogy minden apró hibát észrevesz, amit én belülről nem is érzékelek. A VB előtt „orrvérzésig” rajtoltunk közösen, meg a kanyarokkal is sokat foglalkoztunk, mindezt videó-elemzésekkel egybekötve. Kiválóan tud motiválni, amire sokszor szükségem is van!

Végezetül, hogyan tovább? Mi van a titkos kis papírlapon még felsorolva?

  • Mindent azért nem árulok el, de az biztos, vannak ott ötkarikás tervek is – mosolyog ravaszul. – Ehhez azonban az edzések és a munka mellett van egy nagyon fontos tényező, mégpedig egy színvonalas pálya, ami jelenleg nincs itthon. A terveim tehát megvannak, a szüleim maximálisan támogatnak – amelyet ez úton is köszönök -, a kondiedzővel, pályaedzővel bízunk egymásban, de a közeljövőben rendszeresen egy nemzetközi szintű pályán kellene edzenünk, de sajnos az itthon működő három pályánk mindegyike közel harminc éves.

 

BFSI Kft, M1800Riders Motoros BK, BMX Sopron SE.

'Fel a tetejéhez' gomb