MTB

Andorrai siker után – interjú Benkó Barbarával

Benkó Barbi újra és újra bizonyítja, hogy fiatal kora ellenére ott a helye világszinten a legjobbak között.  Bravúros teljesítménnyel dobogós helyezést ért el Andorrában, a mountain bike világkupa short race futamán. Vele beszélgettünk nemrég a sikert hozó verseny kapcsán.

Mióta sportolsz, kerékpározol? Fel tudsz idézni egy emléket, amiért beleszerettél?

Kiskorom óta sportolok, úszással kezdtem, majd Édesapám hatására kerékpárra váltottam. Azonnal beleszerettem, jó volt a társaság, rengeteg új barátot szereztem, jól éreztem magam, ha versenyekre utaztunk, de edzésen is, imádtam a természetben lenni a levegőn, szóval nem nagyon volt olyan dolog, ami ne tetszett volna benne. Mindig volt valami kihívás amiért küzdöttem, vagy ami motivált és ez a mai napig megmaradt.

Mit jelent számodra a mostani eredmény?

Rengeteget. Sokan el sem tudják képzelni mennyi munka van ebben. Évek. És sokszor akkor sem jön össze, ha belerakod a munkát. Rengeteg szenvedésen megy át az ember, mire eljut oda, hogy egy felnőtt Világkupán dobogóra tud állni, de ezekért a pillanatokért megéri, még ha útközben sokszor nem is ezt érezzük. De ez nem csak az én érdemem ám. Áll mögöttem pár ember, akiknek rengeteget köszönhetek és akik nem csak akkor állnak mögöttem, amikor sikerül valami, hanem bizony akkor is amikor épp hullámvölgyben vagyok. Nem sokan vannak, de ők azok akikre mindig számíthatok és maximálisan megbízhatok, bármiről is legyen szó. Ebben az a legjobb, hogy tudom, hogy nekik legalább akkora örömet okozok ezzel, mint saját magamnak, de lehet, hogy még nagyobbat is.

Hová helyeznéd magad a világ mezőnyében?

Hmm, ez nehéz kérdés. Minden nagyképűség nélkül azért mindenképp az élmezőnybe. Azért igyekszem mindig nyitott szemmel járni és Világkupákon látom/érzem, hogy ismernek, megismernek, csapatvezetők, média munkatársak, a versenytársak nyilván, ami azért mindenképp azt jelenti, hogy annyira rossz nem lehetek, ha tudják ki vagyok és számolnak velem, ha esélyesekről van szó. Nyilván ebben az is benne van, hogy sok éve versenyzem a Világkupában, de ha nem lenne értékelhető eredményem, akkor nyilván nem is ismernének.

Szerinted van a sportágnak célja, víziója?

Mindenféleképp. Pont múlt héten kaptunk egy emailt a RedBull Media Housetól, aki közvetíti a Világkupákat élőben, hogy mennyivel nőtt a nézettségi szám, illetve egyre több érdeklődő szponzor is van a sportág iránt. Elég csak a Mercedes-Benzt említeni, aki a Világkupa sorozatnak idén névadó szponzora lett. Nagy előny, hogy olimpiai sportág, így nyilván az érdeklődés is nagyobb rá, de én azt látom, hogy évről-évre fejlődik a szakág, jó a közvetíthetősége, izgalmas, közel tudja hozni a szurkolókat és a versenyzőket egymáshoz. Én azt látom, hogy a kerékpár egyre több országban egyre népszerűbb sport, ami mindenféleképp jó jel. Hogy konkrét célja van-e azt nem tudom, sok mindent rá lehet húzni az egészséges életmód jeligére, nyilván a kerékpárt is, de azt biztos, hogy még mindig jobb, ha kerékpárra ül az ember, autó helyett, vagy csak elmegy hétvégente a haverokkal sportolni. Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de az egészségére azért nem árt figyelni.

Mik a rövid és távlati céljaid?

Világkupa, EB vagy VB dobogó és a 2020-as Olimpia, de nem csak kijutni, hanem értékelhető eredményt elérni!

Mi kell ahhoz, hogy ezeket elérd?

Sok munka és odafigyelés mit, mikor, miért csinálok. Azt gondolom szépen lassan kezdenek összeállni a dolgok, de mindig van hová fejlődni. Rengeteg idő kell ahhoz, hogy az ember megtalálja azokat az embereket, akik tudnak neki segíteni, illetve kitapasztalja neki mi a jó, mi a rossz, mi működik, mi nem, mert ez nagyon individuális. De még így is tanul az ember folyamatosan, de ebben ez a jó és izgalmas. Azt érzem most lassan kezdem megtalálni a helyem és azokat az embereket, akikkel szívesen és eredményesen tudok együtt dolgozni, úgyhogy bizakodó vagyok a jövőt illetően.

'Fel a tetejéhez' gomb