Cyclo-cross

Elkészült a 2022/23-as cyclo-cross szezon versenynaptára

Sikerrel zajlott le a 2021/22-es cyclo-cross Magyar Kupa sorozat és a versenyszezon zárásaként a szakág Országos Bajnoksága, amelyet a budapesti Városligetben rendeztünk 2022. január 9-én. Az ELIT mezőny bajnokai Vas Kata Blanka és Búr Zsolt lettek.

A Magyar Kupa futamainak Kazincbarcika, Iszkaszentgyörgy, Kecskemét, Zalaegerszeg és Budapest adtak otthont. A futamok már az új versenyrendszerhez és versenyszabályzathoz igazodva kerültek megrendezésre.

Ebben a szezonban a Magyar Kupa sorozatban összesen 228 utánpótláskorú és 32 elit versenyző vett részt, valamennyi korosztályban korábban nem jellemző népes mezőnyök versengtek a győzelemért, a nézők számára is nagyon izgalmas élményt nyújtva. Az utánpótlás korú versenyzők nevezési díját immár hagyományosan átvállalta a Magyar Kerékpáros Szövetség, ezzel is segítve, hogy minél több versenyen vehessenek részt.

Emellett az MKSZ lehetőséget teremtette a legjobb utánpótláskorú versenyzők számára, hogy 2021-ben, a szövetség szervezésében és támogatásával külföldi versenyeken is részt vegyenek. A versenyzők a Szlovák Kupa futamain rendre dobogós helyezéseket értek el, amely nem csak a klubjaink edzőinek szakmai munkáját dicséri, de köszönhető a szülők támogató hozzáállásának is.

A 2021/22-es CX versenyszezont a városligeti Királydombon lebonyolított Országos Bajnokság koronázta meg, nehéz, technikás pályájával és soha nem látott versenyzői- és nézőszámával. A verőfényes, hideg időben megtelt a Királydomb szurkolókkal, közöttük nagyon sokan először láttak élőben kerékpárversenyt.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke szerint a cyclo-cross az a szakág, amely négyévszakossá tette a kerékpársportot. Ma már, miként külföldön, idehaza is egyre rangosabb megmérettetéseket szerveznek – a Szövetség keretein belül és a szabadidős rendszerben egyaránt. Nem telt el úgy hétvége, hogy az ősz végi, tél eleji időszakban ne lettek volna cross pályáktól sáros, havas kerékpárok a magyar biciklisek alatt. Az elnök szerint a nemzetközi kerékpáros nagyhatalmak már régen felismerték, hogy a cross-nak nem csak a szezonok közötti felkészülésben van szerepe, hanem kiváló versenyzési lehetőség is. A legnagyobb kerékpárosok pedig Blankához hasonlóan 2-3 szakágban is kimagaslóan teljesítenek.

A cyclo-cross versenyrendszer kettő éve tartó megújítása ezzel a szezonnal lezárult. Az MKSZ CX szakági tanácsa a nemzetközi nagy versenyekkel és a szlovák versenynaptárral szinkronban elkészítette és előterjesztette a 2022/2023 versenynaptár javaslatát, amelyet az MKSZ Elnöksége elfogadott:

3/2022. (I.12.) MKSZ elnökségi határozat

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöksége úgy határoz, hogy a 2022-23-as szezon cyclo-cross Magyar Kupa futamait az alábbi időpontokban hirdeti meg:

  • 2022. október 16.
  • 2022. november 6.
  • 2022. november 27.
  • 2022. december 18.

Köszönjük mindenkinek, akik a mögöttünk lévő szezonban részt vettek szakág fejlődésében, versenyzőként, edzőként, szülőként, bíróként, szervezőként és nézőként.

'Fel a tetejéhez' gomb