MKSZ hírek

Elhunyt Gábor István

Tragikus hirtelenséggel, életének 78. évében, 2021. június 25-én elhunyt Gábor István, az a személy, akinek köszönhetően van kerékpáros élet Tamási városában. Hiszen mit ér a sok versenyző, szülő, mit ér maga a szakosztály, ha nincs egy edző. A kerékpáros klub 1979-ben alakult Gábor István vezetésével, a TA-LUX KTSZ égisze alatt kb. 15-20 fővel.

Gábor István 1943-ban született a Tolna megyei Nagykónyi községben, majd Kaposváron nevelkedett. 1958-tól a Kaposvári Vasutas Sport Egyesület versenyzője volt, mely pályafutást egy baleset tört ketté 1964-ben. Többszörös megyei, illetve területi BAJNOK, míg a felnőtt OB-kon a hegyi, illetve a terep szakágakban jeleskedett, ahol többször is a bronzéremig jutott. Házassága révén került Tamásiba 1966-ban, ahol a helyi Ipari Szövetkezetben helyezkedett el. 1979. nyarán az V. Gemenci Nagydíjon (Szekszárd) már részt vett tanítványaival, majd a Szövetkezeti SE keretein belül megalakította a Kerékpáros Szakosztályt.

1982-ben fejezte be a Magyar Testnevelési Egyetem edzőképző szakát. Már abban az évben beigazolódott, hogy megérte elvégezni az iskolát, hiszen Nagy Lajos és Egyedi Zoltán révén Magyar Bajnokok kerültek ki a kezei közül. A Ta-Lux KTSZ égisze alatt 40-50 kerékpáros készült a versenyekre a nyolcvanas években. A szakosztály eredményeinek köszönhetően épült meg Tamásiban az ország második kerékpáros pályája 1984-ben. Legnagyobb eredménye edzőként, hogy Egyedi Zoltán megnyerte a Bécs-Budapest 250-km-es versenyt.

'Fel a tetejéhez' gomb