MKSZ hírek

MTB versenybíró képzés volt a hétvégén

Március 23-24-én MTB alapszintű bíróképzésre került sor. Az elméleti oktatás és vizsga ezúttal egy igen különleges helyszínen, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Zipernowsky termében zajlott. Ezúton is köszönjük szépen a lehetőséget!

“Az MTB bíróképzés iránt idén nagy volt az érdeklődés, sokan jelentkeztek s végül az oktatáson húsz fő vett részt” – számolt be Tam Csilla nemzetközi versenybíró és oktató, a képzés főszervezője.

Voltak a tanulók között a terep szakágban kifejezetten jártas személyek és olyanok is, akik más sportágban már bíráskodnak, de érdeklődnek a kerékpár sport iránt, s akadt olyan résztvevő is, aki életmód váltás miatt szeretne mountain bike bírói feladatot vállalni.

Az utánpótlás képzés a versenybírók esetében is lényeges, hiszen jónéhány év, amíg egy-egy bíró elegendő tapasztalatot szerez ahhoz, hogy a következő nemzeti, később nemzetközi szintre lépjen. Az idei képzésre jelentkezők háttere és MTB tapasztalata nagyon vegyes volt, ami amiatt előnyös, hogy a résztvevők sokat tudnak egymástól is tanulni, mind szakmailag, mint emberileg.

“Hiszem, hogy minél színesebb a közösség, annál jobban kiegészítik egymást a kollégák. Az egyes feladatok is különbözőek egy-egy monti versenyen, hiszen van amelyik pozícióban lényeges a bringás tapasztalat, máshol fontosabb a kommunikáció, a precizitás, megint máshol a koncentráció vagy épp a management tapasztalat. Ezért a bírói panelben szükség van a különböző kompetenciákra.

A kerékpár sport népszerűsítése érdekében is fontos nyitni. A 20 év nemzetközi tapasztalatom alapján bátran ki merem jelenteni, hogy nem feltétlenül azokból lesznek a legjobb versenybírók, akik régóta szorosan kötődnek az adott sportághoz, ezért szeretek lehetőséget adni arra, hogy külsősök is részt vehessenek az elméleti alapképzésen. A terepen aztán úgyis hamar kiderül, hogy valójában ki alkalmas a versenybírói munkára. A bíróvá válás egyik leglényegesebb kritériuma elsősorban a hozzáállás és az emberi értékek. Minden más tanulható” – zárta le gondolatait a képzés vezetője.

'Fel a tetejéhez' gomb