MTB

Szatmáry legyőzhetetlen Hangonyban

Az elmúlt hétvégén az Ózd mellett található Hangonyban folytatódott a BMTBS sorozat. Az olimpiai szakágban versenyző bringások negyedik alkalommal versenyezhettek a nem mindennapi hangonyi pályán. A csütörtökig tartó hűvös, csapadékos időjárás szerencsére a hétvégére odébb állt és kellemes húsz fok feletti hőmérséklet és száraz körülmények fogadták a versenyzőket, akik közül 144-en álltak rajvonalhoz a 18 kategória valamelyikében.

A reggeli rajtszámátvételt és pályabejárást követően 10 órakor a U7-es korosztály versenyei nyitották a napot. A számukra kijelölt pályán egyaránt három-három kört kellett teljesíteniük a fiúknak és a lányoknak. A leggyorsabb fiú a kassai színeket képviselő Sebastián Smolka (PROefekt Košice) volt miután Szmolka Zsombor (Team3K) úgy döntött, hogy egy kör után elég neki a versenyzésből. A lányoknál Olívia Mulač (ŠK KOMPAS) stabil 2 perc körüli köridőket teljesítve nyerte a futamot Olívia Kováčová (SB Seňa bikers) előtt. A harmadik Mády Elena lett.

Az U9-es korosztálynak már komolyabb kör került kijelölésre, ami tartalmazott egy kisebb emelkedőt is, de ez nem okozott problémát Matias Kováč (PROefekt Košice) számára és rajt-cél győzelmet aratott. A második helyre Káldi Zalán (Greenzone ZKSE) gurult be, még a harmadik hely Tóth Márk Tibort (Superior Racing Team) illette meg. A lányoknál a rendező egyesület színeiben versenyző Barna Flóra Janka (Ózdi Kerékpáros Egyesület) szerezte meg az aranyérmet a két Kis-Galyás Zoltai Lídia és Fridel Fanni előtt.

U11-es kategóriában Mády Áron (DVTK Cycling Team) a verseny elejétől a végéig teljes gázon közlekedett a cseppet sem könnyű pályán és 11 másodperces előnnyel ért célba Budaházy Márton (Superior Racing Team), valamint a most korosztályt váltó Jakub Rostar (PROefekt KOŠICE) előtt. A lányoknál Miskolc után ismét Hegedűs Helga (Cube-Csömör) gurult át elsőként a célvonalon, megelőzve Schmiege Johannát( Kis-Galya KSE)

Az U13-as fiúk öt körös versenyében Sipos Borisz Ali (Cube-Csömör) egészen a negyedik körig folyamatosan gyorsuló köröket hajtott és egyre jobban szakította le csapattársát Burgermeister Bencét (Cube-Csömör), aki a sorozatba újoncként beszálló Fehér Mátét (Merkapt SE) előzte meg az ezüstéremért folytatott harcban. A lányoknál Feledy Eszter (Kis-Galya KSE) Miskolc után újabb győzelemmel gazdagította klubja éremtáblázatát, de az ezüstérmek száma is gyarapodott a Kis-Galyánál Trám Noéminek köszönhetően, aki a második helyen végzett. A dobogó harmadik fokára Bodnár Réka (DVTK Cycling Team) állhatott fel.

U15-ben Lónyai Balázs felnőtteket megszégyenítő köridőket teljesített és pontosan 2 perces előnnyel sima győzelmet aratott Burgermeister Olivér (Cube-Csömör) előtt. A harmadik helyre a DSI versenyzője Kovács Béla gurult be a 16 főt felvonultató mezőnyben. A lányoknál Lasánszki Sárának (Kis-Galya KSE) nem volt ellenfele, így ő az U13-as fiúkkal mérhette össze erejét.

A délelőtti utánpótlás versenyeket követően következett a versenyző csemeték szüleinek futama, azaz a Hobbi férfi és női verseny. A férfiaknál úgy tűnik egyre népszerűbb ez a betét futam, hiszen tízen is felsorakoztak a rajthoz, akik közül a leggyorsabb Szerző Péter (FRO Kerékpáros Egyesület) volt, megelőzve a szervező klub tagjait, Bahul Józsefet illetve a sprint befutón harmadikként áthaladó Fórizs Benedeket, aki Kiss Gáborral vívott nagy csatát egészen az utolsó méterekig. A hölgyeknél Fáczánné Csicseri Márta (Cube-Csömör) szintén sprint befutón szerezte meg az aranyérmet az első versenyét teljesítő Tímea Kováč     (PROefekt Košice) előtt.

Az U17-es korosztály futama DSI háziversenyt hozott, amiben Gyetkó Dániel játszotta a főszerepet. Igazaz első körökben még jól tette a kereket csapattársa Podgornik Milán, de a negyedik kört követően már egyre jobban nyílott az olló közöttük és hiába tudott Podgornik a végső körben rekord köridőt hajtani, már nem tudott felérni csapattársára, így az ezüstérem került a nyakába. A harmadik helyért Magyar Botond (HOTE SE) és Marko Rostar (PROefekt KOŠICE) vívták a csatát, amiből egy taktikus és jól felépített versenyzéssel Magyar került ki győztesen, ezzel megszerezve az bronzérmet.

A felnőtt nőknél a Miskolcitól is erősebb mezőny gyűlt össze és nagy kérdés volt, hogy Andorkó Andrea (HOTE SE) meg tudja-e ismételni az első futamon bemutatott bravúrját és felveszi-e a versenyt a nemzetközi mezőnyben edződő Kiss Nikoletta Bettinával (Bike-Zone Gödöllő). Végül a papírforma nyert és Kiss több mint kettő perces előnnyel szerezte meg a győzelmet a PCCC-s Oravecz Lora előtt, akit Urbán Janka (Cube-Csömör) követett a harmadik helyen. Andorkó úgy tűnik rossz napot fogott ki és a harmadik körtől látványosan lassabb köridőket hajtott, így az ötödik helyen ért célba.

A szintén ebben a futamban rajtoló Master3-as korosztályban a sorozatba most bekapcsolódó Szilágyi Szabolcs (Mash Racing Team) toronymagasan nyerte a versenyt Csókás Ladislav (Spedos) előtt. A miskolci második helyezés után most a harmadikat Katona Péter (VeloRunCoffee) szerezte meg.

A nap utolsó és egyben hetedik futamára délután fél kettőkor került sor, ahol a Felnőtt, Master1 és Master2-es férfiak sorakozhattak fel a rajtvonal mögé. A Felnőtt mezőnyben ott volt mindenki, aki az előző futamon dobogós helyezést ért el, de korábban leadta nevezését a tavalyi szlovák bajnokság második helyezettje Jakub Jencus is, ám ő betegség miatt végül nem tudott rajthoz állni a versenyen. A mezőny ettől függetlenül soha nem látott erőviszonyokat vonultatott fel és a rendkívül gyors pályán sorra dőltek meg a korábbi versenyek legjobb időeredményei. A rajtot követően a tavalyi két hangonyi futam győztese Szatmáry András (Cube-Csömör) állt gyorsan az élre és igyekezett kihasználni pályaismeretét, ám az U19-es korosztáyú Kis Vince Dániel (Bike-Zone Gödöllő) ügyesen tette a kereket és nem hagyta magát leszakítani. Mögöttük közvetlenül Vince mestere Parti András (Scott Partinergy) figyelte az eseményeket egészen a negyedik körig, ám Szatmáry húzott egy erősebb gázt tesztelve ezzel ellenfeleit és a hármasból sikerült leszakítania Partit. Vince továbbra is üldözte őt, de Szatmáry a hatodik körben megfutotta legjobb idejét, amit fiatal versenytársa már nem tudott átvenni, így harmadik hangonyi győzelmét szerezte meg. Mögötte tovább zajlottak az események és Parti egyre jobban közeledett tanítványára, de végül a három másodperc előnnyel Kis Vince gurult át a második helyen.

Master1-ben már nem volt ennyire izgalmas verseny, miután Földi Bence (Bike-Zone Gödöllő) ismét sima rajt-cél győzelmet aratott, de talán nagyobb esélye lett volna Daniel Kravianskynek (Pro-body Sport Team) részt vesz az első versenyen és pontokkal a zsebében nem az utolsó sorból kell elrajtolnia. Az első kört követően sikerült átverekednie magát a mezőnyön, de Földire már ne tudott felérni, az ezüstérem lett az övé. A harmadik helyre a napokban betegséggel küszködő és a részvételt is fontolgató Filip Rybár (ProSport Team Kosice) állhatott fel.

A nap legnépesebb mezőnyét a Master2-es korosztály vonultatta fel, ahol 17 fő került beszólításra. A papírforma alapján az volt a kérdés, hogy a tavalyi összetett verseny győztese Hauser Tomi (ProSport Team Kosice) vagy a Miskolcon technikai hiba miatt a versenyt feladni kényszerülő Medgyes Gábor (KTM Team Gödöllő) kerül ki futamgyőztesen. A verseny eleje viszont meglepetésszerűen alakult miután a hazaiak versenyzője Kovács István (Ózdi Kerékpáros Egyesület) és Bucsi Tamás (Cube-Csömör) haladtak át először a célvonalon és mentek ki a második körre. Őket egy hármas fogatban Frölich Tamás (Ózdi Kerékpáros Egyesület), Hauser Tomi és Medgyes Gábor követett, de nem sokkal lemaradva a miskolci győztes Kanyó Gábor (Superior Racing Team) is érkezett. Hauser és Medgyes a második körben már felértek Kovácsra, aki igyekezett tenni a kereket, de a negyedik körben a duó végül tovább állt és úgy tűnt, hogy közöttük fog eldőlni az arany és ezüstérem sorsa, ám Medgyes a negyedik körben úgy döntött, hogy köszöni szépen Hasuer társaságát és továbbállt. Időközben Ibrányi Attila (222 Sportalapítvány) begyújtotta a rakétákat és a mezőny hátsó feléből egy parádés versenyzés után félért egészen a dobogó második fokára. A harmadik hely Hauseré lett, aki egy szombati maraton versenyzés után állt rajthoz Hangonyban.

EREDMÉNY

2024vas28áprEgész napBorsod MTB Series 20242. forduló - Hangony Hangony - SportpályaSzakágMTBKategóriaMKSZ AkkreditáltSorozatBORSOD MTB SERIES

Forrás
Fotó: Demkó Balázs
'Fel a tetejéhez' gomb