MKSZ hírek
Kiemelt

A lehetőségek éve lesz a bringasportban 2023

Szintet lépett a magyar kerékpársport nem csupán eredmények és infrastruktúra, de sportági finanszírozás tekintetében is. A Magyar Kerékpáros Szövetség megkötötte a támogatási szerződést a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtikárságával és már meg is érkezett az emelt, 318 millió forint támogatási összeg. Erről és a 2023-as évről dr. Princzinger Péterrel, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökével beszélgettünk.

K.K.: Elnök úr, az új állami szabályozás kategóriákba sorolta a sportágakat. A kerékpár idéntől a második kategóriába került, számos sikersportág mellé, közvetlenül a legnagyobb és legeredményesebb olimpiai sportágaink mögé. Ön ezt sikerként ítéli meg?

P.P.: Egyértelműen sikerként, de a folytatáshoz látnunk kell a teljes képet. Az elmúlt évek közös munkájának és sikereinek köszönhetően az új sportág-finanszírozási rendszer a hazai sportágat a második kategóriába sorolta, de ez egyben feladat és felelősség is, amellyel tisztában vagyunk és állunk elébe. Az Szövetségben is és a kerekesek lábában is ott a fejlődési potenciál mindamellett, hogy az előrelépés a kerékpársport költségvetési oldalán is megjelenik.  Az első kategóriában a rendszeres olimpiai-, világ- és európai sikereket, érmeket szállító sportágak kerültek, a második kalapba pedig azok, akiktől bátran várhatunk top10-es eredményeket a nemzetközi viadalokon, bízhatunk egy vagy több olimpiai kvótában, sőt akár éremszerzésben is. Ebbe a körbe került most a bringasport és igen, bátran mondhatom, ez közös siker.

K.K.: Kiknek a közös sikere?

P.P.: Ez egy körforgás. Ha nincs tehetséges gyermek, akkor nincs utánpótlás, ha nincsenek támogató szülők, családok, akkor nem jut el a versenyző a klubig, ha nincs jó kerékpáros klub, akkor nincs szakmai közeg, ha nincsenek kiváló edzők, akkor nincs fejlődés, ha nincsenek remek versenyek és versenyszervezők, akkor nem lesznek kimagasló eredmények, ha nincsenek nemzetközi kapcsolataink, nincs továbblépés, ha pedig nincs Magyar Kerékpáros Szövetség, akkor nincs működő sportág, amelyben elindulhat egy-egy tehetséges gyermek. Ezzel körbe is értünk. Ezekhez az eredményekhez mindenki kell, együtt, az egész kerékpáros sportcsalád.

K.K.: Ebben a szerkezetben viszont minden fogaskeréknek a helyén kell lennie, hogy kijöjjön az eredmény. Hogyan lehet ezt garantálni vagy biztosítani?

P.P.: Garantálni semmit sem lehet, de sokat lehet tenni annak érdekében, hogy az összes fogaskerék olajozottan működjön, mert minden szereplőnek ez az érdeke. Amikor 2017-ben megkezdtük a munkát az új sportágfejlesztési stratégiával, akkor a fő cél az volt, hogy egy dinamikus, együttműködő és gazdaságilag stabil sportági közösséget, élő szövetet alkossunk. Akkor a négy alappillér az edzőképzés, a versenyrendszer átalakítása, az infrastruktúra fejlesztése és a kommunikáció javítása volt. Mindenki egyetértett abban, hogy ezen az úton kell elindulnunk, az aktív energiákat közös platformra tereltük és összefogtuk. Mindenki jókor és jó pillanatban tette hozzá a magáét, így sikerült stabil finanszírozási hátteret, működő versenyrendszert, nagy potenciállal rendelkező utánpótlást, egyre több kerékpáros létesítményt és egy külső szemmel is jól látható kommunikációt kialakítanunk.

K.K.: Az eredmények látszanak, ez tény. Most, hogy sok tekintetben szintet léptek, változnak-e és ha igen, akkor mennyiben a korábban lefektetett sarokpontok?

P.P.: Az alapoknak nem szabad változniuk, de bővülhetnek és talán végre kiszélesedhet a látóterünk. Eddig szinte minden évben meg kellett küzdenünk számos olyan kihívással, amelyre korábban nem volt példa. Visszafizettük a korábbi évekről ránk maradt adósságot, tudatosan kezdtük el kiépíteni a nemzetközi sportkapcsolatainkat, megküzdöttünk a pandémiával, UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) versenyeket szerveztünk, tavaly Giro d’Italiát, sőt új területekre is merészkedtünk és olyan uniós pályázatokat valósítottunk meg, amelyből rengeteget profitált a sportág. Azt gondolom, sikerrel vettük az akadályokat, ráadásul mindeközben kerekeseink megszeretették a sportágat az egész országgal. 2023-ban van működő kontinentális országúti csapatunk, az Epronex Hungary Cycling Team, Kőbányán felépült a régóta várt velodrom, a Tour de Hongire Pro Series besorolást kapott, ráadásul soha ennyi versenyzőnk nem szerepelt a nemzetközi csapatokban a legmagasabb szinteken és feljebb léptünk a támogatási kategóriában is.

K.K: Beszéljünk erről egy kicsit. Nyers leszek. Mennyi az annyi és mire lehet elég?

P.P.: A közvetlen sporttámogatás eddig 198 millió forint volt, ehhez jöttek hozzá azok a célzott források, amiket konkrét feladatokra kaptunk, mondjuk a Tour de Hongrie-ra. Amióta működő és látható kommunikációs felületeink vannak, egyre több szponzorációs támogatással is tudtunk számolni, ami sok esetben nagy segítséget jelentett. 10+2 szakággal működünk, ebből 4 olimpiai, tehát látható, hogy a megfelelő osztás után finanszírozási értelemben egy-egy szakág igen szerényen gazdálkodik. Azzal, hogy új kategóriába soroltak bennünket, az eddig 198 millió forint helyett idéntől 318 millió forint érkezik közvetlen sporttámogatásként. Ez nyilvánvalóan szélesíti majd a lehetőségeinket a válogatottak felszerelése, utaztatása, az infrastrukturális körülmények javítása tekintetében, valamint a klubok utánpótlásnevelő munkájának támogatásában is.

K.K.: Elnök úr, ha általánosságban beszélünk, Ön mit vár ettől az évtől?

P.P.: Egy, az eddigiekhez képest is még látványosabb Tour de Hongire-t, néhány kimagasló eredményt a nagyjainktól és a feltörekvő utánpótlástól is. Várom, hogy az Epronex-Hungary versenyzői egyszer-egyszer meglepjék a nemzetközi mezőnyt, és egyre több ígéretes tehetség tűnjön fel az utánpótlás korcsoportokban is. Bízom benne, hogy a szorgalmas munka és a gondos tervezés eredményeképpen megítélt többletforrás elősegíti, hogy 2023 minden bringás számára a lehetőségek éve legyen.

'Fel a tetejéhez' gomb