MKSZ hírek

Sportérték Podcast – 8. adás – Fülöp Tibor

Fülöp Tibor a Magyar Kerékpáros Szövetség oktatási és sporttudományi tanácsadója, kerékpáros edző és teljesítménydiagnosztikai szakember, szakterülete az állóképességi edzés. Németországban végezte az edzőképzést (Német Kerékpáros Szövetség A-licenc), valamint sportorvosi teljesítménydiagnosztika (ILUG Halle) és spiroergometria (ZfS Münster) tanulmányait. Olyan neves sporttudományi szakemberektől tanulhatott, mint például Prof. Dr. Dietmar Junker, Prof. Dr. Kuno Hottenrott vagy Sebastian Weber. Éveken át együttműködött Dr. Malomsoki Jenővel, akinek tanításai meghatározóak voltak számára a terhelésdiagnosztikai pályán.

Fülöp Tibor kerékpáros edzői tevékenységét 1993 óta végzi, az edzőképzésben 2002 óta van jelen szaktárgyi oktatóként. Hazánkban iparágat teremtett az állóképességi sportolóknak személyre szabott edzéstervezést, valamint laktátméréses diagnosztikát kínáló szolgáltatások területén.

A sportértékben elmondta, hogy a teljesítménydiagnosztika ma már koránt sem az, ami 10-20 évvel ezelőtt volt. A világ és a technika is olyan gyorsan fejlődik, hogy minden ezredmásodpercnek, amellyel javulhat a teljesítmény komoly előfeltételei vannak. Ma már az összes sportág – és így a kerékpársport is – legalább annyi időt és energiát fordít a hatékonyságmérésre, a teljesítmény-diagnosztikára, mint magára az edzésre, felkészülésre.

A modern értékmérések nélkül ma már elképzelhetetlen az élsportban az egészségmegőrzés, a fizikális kondíció szinten tartása, a csúcsforma elérése, a sorozatteljesítés, a top10-es, dobogós, vagy bajnoki helyezések megszerzése. Mint mondta, a diagnosztika nem csupán a csúcsteljesítmény kihozatalában segít, de fontos részét képezi a táplálkozási, edzési, pihenési fázisok megfelelő meghatározásában is.

'Fel a tetejéhez' gomb