MTB

Megküzdöttek az új pályával és a hőséggel a versenyzők Hangonyban

Elrajtolt a Borsod MTB Series

A tavalyi év után idén tavasszal is folytatódott a pandémiás helyzet, ami többszöri újratervezésre kényszerítette a sorozat szervezőit, azon belül is az első futamot rendező Ózdi Kerékpáros Egyesületet. Az eredetileg április 25-re tervezett időpont előbb május 29-re lett átütemezett, de végül június 6-án az Ózd mellett fekvő Hangony településen került megrendezésre az eddigiektől teljesen eltérő pályán.

A korábbiakban megszokott kiskertes övezet és annak tulajdonságai nem tették lehetővé egy vérbeli XCO pálya kijelölését, de a hangonyi adottságok már lehetőséget teremtettek arra, hogy ne csak a nyers erő, hanem a szakágra jellemző kerékpárkezelési tudás is nagyobb szerepet kapjon a helyezések eldöntésében. Meredek, kanyargós mászások, szűk, egy nyomsávos lejtők, ösvények váltották egymást, egy-egy letöréssel megspékelve, ami mellett még a közel lévő fák is ott voltak nehezítő körülménynek. Ezekből adódóan 100%-ig koncentráltnak kellett lenni végig verseny folyamán, mert egy kis hiba is súlyos plusz másodperceket tudott jelenteni körönként, ami a verseny végére súlyos percekké gyarapodhatott. Mindezek mellé még megérkezett az első komolyabb nyári meleg is, ami gyorsan elkezdte szedni áldozatait.

A versenyprogram az utánpótlás korosztályok futamaival kezdődött, ahol az U7-es, majd az U9-es kategóriák bringásai mérettették meg magukat a legkisebb körön, ami a sportpálya körül került kijelölésre. U7-ben Jóny Millie (Újbuda Superior MTB Racing Team) és Sipos Nesztor Dante (Cube-Csömör) voltak a leggyorsabbak, még U9-ben Hegedűs Helga (Limitless Team – XCO Nagykanizsa) és András Péter Patrik (Újbuda Superior MTB Racing Team) haladtak át elsőként a célvonalon.

10:45-kor már egy pályát feljebb lépve az U11-es kategória versenyzői sorakozhattak fel a rajtvonalnál. Az új nyomvonal a vártnál valóban nehezebbre sikerült, de a gyerekek még ha nagy küzdelmek árán is, de vették az akadályokat és látványos versenyzést nyújtottak. A bükki pályákon edződő Stolczenberger Zalán (Kis-Galya KSE) hozta formáját és több mint 2,5 perccel előzte meg az Alföldről érkező Gyetkó Pétert (DKSI) és György Márton Jánost (DKSI), akik nagyot harcoltak egymás ellen a 2-3. helyért. A lányoknál viszont Rákosi Maya Emma révén a DKSI örülhetett az aranyéremnek, még az ezüst Trám Noémi (Kis-Galya KSE), a bronz pedig Juhász Anna Zoé (Bükki Hegyisportért Egyesület) nyakába került.

Az U13-as fiúknál is alföldi és bükki küzdelem alakult ki Kovács Béla (DKSI) és Feledy Bence (Kis-Galya KSE) között. Az első kört Bence zárta ugyan jobban, de a hátsó sorból rajtoló Béci már a második körre felzárkózott és a negyedik kör után is elsőként haladt át a célon. Nem sokkal lemaradva mögötte Feledy Bence érkezett, még a harmadik hely sorsa 11 másodpercen múlott Leányvári Benjámin (DVTK Cycling Team) javára, aki Burgermeister Olivért (Cube Csömör) utasította maga mögé. A lányoknál Hegedűs Heléna (Limitless Team XCO – Nagykanizsa) rajt-cél győzelmet aratott. Mögötte Bálványos Rita (Bike-Zone Gödöllő) és Lasánszki Sára (Kis-Galya KSE) gurult át a célvonalon.

A délelőtt utolsó futama a hobbi férfiak versenye volt, ahol a rendező egyesület versenyzője Molnár Péter (Ózdi Kerékpáros Egyesület) ért elsőként célba. A hölgyeknél Juhász Mónika (Bükki Hegyisportért Egyesület) állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

12:30-kor már a nagy pályára szegeződött a figyelem. A két rajtban összesen 40 versenyző vágott neki a kiírt penzum teljesítésére. Az első sorból az U17-es fiúk rajtolhattak, akiknél a szinte végig egyenletes köridőket hajtó Feldhoffer Bálint (Cube-Csömör) több mint 3 perccel végzett Kiss Vince Dániel (Bike-Zone Gödöllő) és a Kis-Galyás Magyar Bendegúzt előtt. Az U15-ös fiúknál Magyar Botond (Kis-Galya KSE) teljesítette leggyorsabban a köröket és körről körre növelte előnyét Leányvári Áronnal (DVTK Cycling Team) szemben, aki így az ezüst érmet szerezte meg. A bronzért Gyetkó Dánielnek (DKSI) kellett gyorsan hajtania, mert Volyka Ádám (Telki Bike Team) szorosan üldözte őt, de végül maradt a sorrend és a debreceni érmek száma gyarapodott. A lányoknál Kiss Nikoletta Bettina (Bike Zone Gödöllő) első helyét nem veszélyeztette senki, így övé lett az aranyérem. A második helyen Tóth Emese (Kis-Galya KSE) végzett. Sajnos a 3. hely betöltetlen marad, mert Galuska Zsófia (Kis-Galya KSE) egészségügyi gondok miatt nem tudta befejezni a versenyt.

A felnőtt nőknél Oravecz Lora (PCCC) számított a favoritnak, de Kiss Emma Lotti (Bike Zone Gödöllő) és Tóth Réka (Kis-Galya KSE) gyorsan felvették vele a versenyt és az első kört még fej-fej mellett fejezték be. A második körben Emmának sikerült mintegy 13 másodperces különbséget kiharcolnia, amit tovább tudott növelni a verseny végégi, így 1,5 perces előnnyel a futam győzteseként gurult át a célvonalon. A harmadik körben Lora gyomor problémákkal küzdött, ezért idő előtt átadni kényszerült a második helyet, ami így Tóth Rékát illette meg.

Master3-ban Boros Gyula (HOTE SE) már a verseny elején jelentős előnyre tett szert, amit ki sem adott a célig a kezéből. Mögötte Kirilla László (Kis-Galya KSE) próbálta magát gyorsabb haladásra kényszeríteni, de nem tudott Gyulához közeledni, így ezüst érem került a nyakába. A 3. helyre Németh Zoltán (Cube-Csömör) gurult be.

A nap fő versenye az Felnőtt férfiak, Master1-es és Master2-es korosztályok versenyét jelentette, aminek a távja 7 körben lett meghatározva. A pályán nem kevesebb mint 39 versenyző rótta a köröket ezzel igazi versenyhangulatot teremtve. Az első körben igazi adok-kapok volt a minél jobb pozíciók megszerzéséért, amiből voltak akik “vesztesen” jöttek ki, de Takács-Valent Márk (Cube Csömör) gyorsan begyújtotta a rakétákat és faképnél hagyta a mezőnyt, ezzel rajt-cél győzelmet aratott a felnőtteknél. Márk végig 8 percen belüli köridőket hajtva teljesítette a 7 kört! Őt Mindszenti Ákos (DVTK Cycling Team) próbálta befogni, de a 4. körtől jelentősen lassult Márkóhoz képest, ezért meg kellett elégednie a második helyezéssel. Harmadikként Csákái Bence (PCCC) érkezett meg, aki még egy órán belül tudta teljesíteni a 7 kört.

Master1-ben Salga Ákos (Trek Team) és Frölich Tamás (Ózdi Kerékpáros Egyesület) kerülgették egymást az első körben, de Ákos frissebb volt és gyorsan elrobogott ellenfelétől, ezzel megszerezve az aranyérmet. Harmadik helyre a Merkapt Maraton Team SE versenyzője Szántai Vecsera Bálint bringázott be.

Master2-ben változtak az erőviszonyok a tavalyi évhez képest, miután a felnőtt korosztály után Kovács István “Pityikusz” (Ózdi Kerékpáros Egyesület) visszatért évszáma szerinti korcsoportjához, illetve a 2020-ban még Master1-ben versenyző Ibrányi Attila (222 Sport Egyesület) is “beleöregedett” az M2-be. Utóbbi jött, látott és győzött is, bár nem volt könnyű számára az első hely megszerzése, miután a utolsó sorból kellett felküzdenie magát az élre. Pityikusz az első körben bekezdett és elsőként tűnt fel a rajt-cél területen, de egy nagyobb boly üldözte őt, amiben olyan ismerősen csengő nevek voltak, mint Kiss Gábor (Bike Zone Gödöllő), Kis József (Maraton Merida Team CST), a tavalyi 2-3. helyezett Szaszkó Gergő, Molnár György “Yeti” (HOTE SE), Ibrányi Attila (222 Sport Egyesület) és Kiszely Ákos. Közülük Ibrányiban volt a legtöbb erő és a 3. körtől az élre ugrott és vezető pozícióját meg is tartotta egészen a győzelmet jelentő 6. kör végéig. A második helyet a kiegyensúlyozottan versenyző Kis Józsi szerezte meg az időközben 3. helyre visszacsúszó Pityikusz előtt. A korábbi összetett dobogósok közül Yeti az ellenfelek mellett a kalapácsos emberrel is megküzdött és a 9. helyen zárt, még Gergő nem tudta felvenni aznap a verseny ritmusát és 8. helyen gurult be a célba.

A szervező Ózdi Kerékpáros Egyesület itt is szeretne köszönetet mondani Hangony Község Önkormányzatának, hogy rendelkezésükre bocsátották a verseny központjául szolgáló nagyszerű helyszínt. A Borsod MTB Series június 20-án Komlóstetőn folytatódik, ahol a HOTE SE várja az XCO szakág kedvelőit.

EREDMÉNYEK

2021vas06júnEgész napÚj dátumB-MTB SeriesHangony XCO - 1. futamHangony - SportpályaSzakágMTBKategóriaMKSZ Akkreditált

2021vas20júnEgész napB-MTB SeriesKOMLÓS XCO - 2. futamMiskolc - KomlóstetőSzakágMTBKategóriaMKSZ Akkreditált

2021vas11júlEgész napB-MTB SeriesGÖRÖMBÖLY XCO - 3. futamSzakágMTBKategóriaMKSZ Akkreditált

2021vas15augEgész napB-MTB SeriesKazincbarcika XCO - 4. futamKazincbarcika - Csónakázó tóSzakágMTBKategóriaMKSZ Akkreditált

'Fel a tetejéhez' gomb