Országút

V4 Juniors Világkupa napról napra


Augusztus 26. – 1. szakasz

A dán bajnok szakaszgyőzelmével kezdődött a Visegrad 4 Juniors kerékpárverseny

Pontban déli 12 órakor Vásárosnamény központjából indult az első magyarországi ifjúsági világkupa nyitószakasza. A Nyírség és a Bereg határán lévő település valamint Nyíregyháza között 95 kilométer várt a mezőnyre, két gyorsasági részhajrával – Kisvárdán és a nyíregyházi Vadasparknál.

Az éles rajtot követően a német válogatott diktálta a tempót, minden akcióra mozdulva és semlegesítve azokat. Az első részhajrához együtt érkezett a mezőny, a német Luca Dressler nyerte meg a sprintet az olasz Manuel Oioli és az osztrák Stefan Kovar előtt. Ezt követően kissé megnyugodtak a kedélyek, féltávnál két kisebb bukás borzolta a kedélyeket. Nyíregyházához közeledve a második részhajrán újra Dressler és Oioli feszült egymásnak, ezúttal utóbbi volt a gyorsabb, a harmadik helyért járó jóváírást az észt Egbert Johanson zsebelte be.

A körpályára beérve a dán és a német válogatott növelte a tempót, amelynek hatására többen is leszakadtak. A folyamatos próbálkozások ellenére ellépnie senkinek sem sikerült. A dán válogatott vezette fel az utolsó körben a mezőnyhajrát, amit az újdonsült ifjúsági nemzeti bajnokuk, Tobias Lund Andersen nyert meg az olasz Armando Lettiero és a német Benjamin Boos előtt. A legjobb magyar, a válogatottat erősítő Sánta Ármin lett, aki tizennegyedik helyen zárt.

„Nagyon sokat köszönhetek a csapatomnak, remek felvezetést kaptam az utolsó kilométereken, ennek eredményeképpen nyertem meg a szakaszt. Előzetesen az volt a tervünk, hogy minél több energiát spóroljunk, mivel a holnapi időfutam sok mindenről dönthet összetettben. Bízunk benne, hogy hasonlóan eredményesek lehetünk a folytatásban is és esélyünk lehet a sárga trikó megőrzésére” – mondta a célba érkezést követően Tobias Lund Andersen.

„Sikerült tartanunk magunkat az előzetes tervhez, azaz, hogy én leszek a vonat végén a sprintben. Az volt az elképzelésünk, hogy az első részhajránál lepróbáljuk a sprintfelvezetést, sajnos azonban ez nem sikerült. Ez a tizennegyedik hely nem olyan rossz, annak ellenére, hogy eléggé kaotikusra sikerült a vége. A németek és a dánok nagyon erősek, remekül kontrollálták a történéseket. Összetettben Mészáros Bence és Szijártó Zétény minél jobb helyezéséért dolgozunk, reméljük, hogy ők a holnapi időfutamon jó eredményt tudnak majd elérni, én pedig az utolsó két etap hajráiban bízom” – nyilatkozta a legjobb magyar versenyzőnek járó trikó felvételét követően Sánta Ármin.


Augusztus 27. – 2A. szakasz

Az összetett verseny éllovasa, Tobias Lund Andresen volt a leggyorsabb a Visegrad 4 Juniors egyéni időfutamán is

Az első mezőnyszakaszt követően Nyíregyháza belvárosában egy négy és fél kilométeres egyéni időfutammal folytatódott a Visegrad 4 Juniors Nations’ Cup világkupa-futam.

Az első komolyabb időt a dán Stian Rosenlund repesztette, 5 perc 36 másodperc alatt abszolválva a távot, de a mezőny első felében rajtolók közül honfitársa, Christian Spang Kjeldsen is odatette magát néhány századmásodperccel megelőzve csapattársát. A magyarok közül Nagy Bendegúz 5:51.740-es idővel állt ekkor a legjobban.

Az összetettért küzdők között előbb a német Moritz Kretschy ért el kimagasló eredményt, majd újra egy dán, Gustav Wang volt az, aki 5 perc 30 másodperc alá szorította az időt, ám vezetése tiszavirág életűnek bizonyult, miután az összetett verseny éllovasa, a szintén dán Tobias Lund Andresen utolsóként legurulva a rámpáról 5:25.571-es idővel megnyerte a kronót.

Ami a magyarokat illeti Nagy Bendegúz után Szijártó Zétény, majd Mészáros Bence neve mellett olvashattunk remek időeredményeket, végül Bence zárt a legelőkelőbb helyen, a tizennyolcadik pozícióban.

„Nagyon tetszett az időfutam pályája, ami technikás volt ugyan, de telente sok cyclo-cross versenyen indulok, így a nehéz kanyarokat az előnyömre tudtam fordítani. Jó erőben érzem magam, jól haladt a kerékpár, próbáltam a befutót megelőzően a kockaköves részen is mindent kiadni magamból. Megőriztük a sárga trikót, amelyet szeretnénk is megvédeni, de nem lesz túl könnyű dolgunk az utolsó két szakaszon, a német válogatott ugyanis nagyon erős” – mondta Tobias Lund Andresen a szakaszt követően.

„A pálya első fele elég technikás volt, a hátsó hosszabb egyenesben hátszél segített, ott végig tudtam tartani az 50 km/óra feletti sebességet, de miután befordultam az utolsó egyenesbe ott pont az ellenkezőjére változott a szélirány. Örülök, hogy én lettem a legjobb magyar versenyző, szerettem volna jól menni az egyénin. A következő két szakaszon ismét Sánta Árminnak próbáljuk majd felvezetni a sprintet” – nyilatkozta Mészáros Bence.

Összetettben győzelmével Tobias Lund Andresen (Dánia) tovább növelte előnyét, amely immáron tíz másodperc a második helyre előrelépő Gustav Wang (Dánia) előtt, míg a harmadik Luca Dressler (Németország). Legjobb magyarként Mészáros Bence (Magyarország) a tizenhetedik helyről várja a folytatást.


Augusztus 27. – 2B. szakasz

Visegrad 4 Juniors: Tobias Lund Andresen megállíthatatlan

Egy Ibrány környéki 73,2 kilométeres félszakasszal folytatódott a Visegrad 4 Juniors Nations’ Cup világkupa, melynek végén ismételten csak a dánok ünnepelhettek, az összetett verseny éllovasa Tobias Lund Andresen ezt az etapot is megnyerte.

Sajnálatos módon még a lassú rajt során történt egy bukás, melyben a szerb David Lukovic került a földre, aki sérülései miatt kénytelen volt feladni a viadalt. A startpisztoly eldördülését követően a magyar válogatott állt a mezőny élére, több ízben a DKSI-Regional közreműködésével igyekeztek kontrollálni a történéseket.

A nap egyetlen gyorsasági részhajrájához közeledve a németek merészkedtek az élre, ám a sprintet a sárga trikós dán Tobias Lund Andresen nyerte az észt Egbert Johanson és a magyar Sánta Ármin előtt.

Ibrányba visszaérve még két teljes és egy fél kör várta a karavánt. A dánok az első szakaszhoz hasonlóan ezúttal is tanítanivaló módon vezették fel a hajrát, ezzel Tobias Lund Andresen harmadik szakaszgyőzelmét ünnepelhette, megerősítve összetettbeli vezetését. A második a német Benjamin Boos, míg a harmadik az osztrák Stefan Kovar lett. Legjobb magyarként Mészáros Bence a tizennegyedik helyen ért célba.

„A csapatom ezúttal is fantasztikus munkát végzett, épp ezért óriási köszönettel tartozom nekik. Hihetetlen, hogy immáron a harmadik szakaszgyőzelmem ünnepelhettem, mindezek ellenére nagyon figyelmesnek kell lennünk az utolsó etap során is. Több sor is nagyon erős kerettel rendelkezik, s habár egy újabb sprintbefutóban bízunk, biztosra nem mehetünk” – mondta Tobias Lund Andresen a célba érkezést követően.

„Megpróbáltuk kontrollálni a mezőnyt, bíztunk a környék természeti adottságaiban, de ettől sokkal nagyobb szélre számítottunk. A szakasz végén sajnos egy kicsit elkeveredetünk, így a mezőnyhajrá során már nem tudtunk számottevő tényező lenni – nyilatkozta Mészáros Bence, aki az utolsó etap előtt megőrizte a legjobb magyar versenyzőnek járó megkülönböztető trikót.

Összetettben a dán Tobias Lund Andresen tovább növelte előnyét, amely immáron tizenkilenc másodperc csapattársa Gustav Wang előtt, míg a harmadik a német Luca Dressler. Legjobb magyarként Mészáros Bence a tizenhatodik helyről várja a folytatást.


Augusztus 28. – 3. szakasz

Tobias Lund Andresen az első magyarországi ifjúsági világkupa győztese

Vásárosnamény és Nyíregyháza között egy 107,3 kilométeres szakasszal zárult a Visegrad 4 Juniors Nations’ Cup kerékpárverseny. Az etap végén ezúttal is mezőnyhajrá döntött, amit immáron a negyedik szakaszgyőzelmét ünnepelve a dán Tobias Lund Andresen nyert meg. Az ifjúsági korosztály egyik legnagyobb ígérete ezzel összetettben is toronymagasan győzött.

Az utolsó etap éles rajtját követően a német válogatott kontrollálta a mezőnyt egészen az első gyorsasági részhajráig, ahol a sprinterük, a zöld trikós Luca Dressler bizonyult a leggyorsabbnak az osztrák Stefan Marble és az olasz Manuel Oioli előtt.

Miután kissé megnyugodtak a kedélyek, az osztrák Bernhard Lube lépett el, aki azonban bő húsz másodpercnél nagyobb előnyt nem tudott felépíteni, így rövidesen utol is érték. Az ő próbálkozását honfitársa, Stefan Marble és a svájci Dominik Weiss kettőse követte, ám ők sem jutottak sokkal messzebb.

A nyíregyházi körpályára beérve az első áthaladás egyben a nap második részhajrája is volt, ahol a sárga trikós dán Tobias Lund Andresen bizonyult a leggyorsabbnak, Dressler és a szlovén Ziga Piskule kettősét maga mögé utasítva.

Két körrel a verseny vége előtt Árvai Kristóf indult el, a sprintre készülő olasz válogatott ellenben nem engedte el.

A mezőnyhajrát a dán és az olasz csapat vezette fel, végül ezúttal is Tobias Lund Andresen volt a leggyorsabb, aki ezzel megszerezte negyedik szakaszgyőzelmét két olasz, Lorenzo Ursella és Armando Lettiero előtt. A legjobb magyar kerekes a nyolcadik helyen célba érő Sánta Ármin lett.

„Nem gondoltam volna, hogy négy szakaszt is sikerül nyernem, egy vagy két etapgyőzelemben bíztam, de ez minden álmom felülmúlta. A csapatom ezen a napon is remek munkát végzett, ma már az egész mezőny ellenünk dolgozott, folyamatosan támadtak minket, nem volt könnyű dolgunk. Örülünk, hogy ismét tökéletesen sikerült a sprintet felvezetnünk, így feltettünk az i-re a pontot” – mondta az összetett verseny győztese Tobias Lund Andresen.

„Az első szakaszhoz hasonlóan, a technikás körpálya miatt ezúttal is kaotikus volt a szakasz vége. Az utolsó két kanyarból nagyon jól sikerült kijönnöm, bár a sprintet csak a tizenötödik hely környékéről tudtam megkezdeni, ami annyihoz volt elég, hogy az első tíz között érjek célba” – nyilatkozta a harmadik szakasz során, a legjobb helyen végző magyar kerékpáros Sánta Ármin.

„Két kilométerrel a vége előtt volt egy kisebb bukás, ami miatt majdhogynem meg kellett állnom, így csak a mezőny végén sikerült célba érnem, de ennek ellenére megőriztem összetettben, a legjobb magyarnak járó megkülönböztető trikót. A szakasz során többször is próbálkoztunk, igyekeztünk kontrollálni a történéseket, szerettük volna felvezetni a hajrát. Örülök, hogy részt vehettem ezen a világkupán, bízunk benne, hogy jövőre előrébb léphetünk” – vélekedett a verseny legjobb magyar kerékpárosa Mészáros Bence.

EREDMÉNYEK

2020sze26augEgész nappén28Új dátumKiemeltVisegrad 4 Juniors - VilágkupaNyíregyháza - SportcentrumSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.Ncup

'Fel a tetejéhez' gomb