Országút

Ma rajtol a Visegrad 4 Juniors Világkupa

Az 1928-as budapesti VB után ismét országúti UCI világversenyt rendez Magyarország

Nemzetközi mezőny, várhatóan tizennégy csapat több mint 80 kerékpárosa áll rajthoz az év egyetlen ifjúsági világkupa-versenyén, melynek mezőnye augusztus 26-án, szerdán déli 12 órakor rajtol el Vásárosnaményból, majd 95 kilométer megtétele után érkezik meg Nyíregyházára. Másnap két félszakaszra kerül sor: délelőtt Nyíregyháza belvárosában egy négy és fél kilométeres egyenkénti időfutam, míg délután egy Ibrány környéki 73,2 kilométeres mezőnyszakasz várja a kerekeseket. A zárónapon újra Vásárosnamény és Nyíregyháza között teker majd a karaván, ezúttal 107,3 kilométert megtéve.

A mezőnyben a magyar nemzeti válogatott és a DKSI Regional csapata mellett többek között a világkupa-sorozatban rendre kiemelt szerepet játszó dán, német és olasz kerékpárosok is nyeregbe pattannak a győzelem valamint a világranglista pontok megszerzése érdekében. Reményeink szerint olyan versenyzőket köszönthetünk a rajtvonalnál, mint a német kerékpársport nagy ígérete Moritz Kretschy, az olasz sprinter Lorenzo Ursella, az E3 juniors klasszikus-győztes dán Tobias Lund Andersen vagy éppen a csehek már most szupersztár státuszban lévő tehetsége, Mathias Vacek.

A nemzetközi korosztályos sorozat először látogat hazánkba, amely közel száz év után rendezhet ismét országúti világversenyt a sportág történetében. A Nations’ Cup futamain válogatottak és regionális csapatok vesznek részt. A magyarországi viadal három országúti mezőnyszakaszból és egy egyéni időfutamból áll majd augusztus 26. és 28. között.

Minden magyar versenyző számára nagy élmény lesz ez a világkupa

A hazai kerékpárosok közül mindenképp ki kell emelni Mészáros Bence és Szijártó Zétény kettősét: előbbi az aktuális U19-es magyar időfutam-, míg utóbbi a mezőnyversenybajnok.

Először rendezhet Magyarország ifjúsági kerékpáros világkupa-futamot, amely hatalmas lehetőséget kínál az utánpótlás számára, ráadásul a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) külön engedélyével a nemzeti válogatott mellett a DKSI Regional is ott lehet a rajtvonalnál, így tizenkét magyar kerékpáros igyekszik majd felvenni a harcot a világ legjobbjaival.

Az előzetes rajtlista alapján a magyar nemzeti csapat az Árvai Kristóf, Mészáros Bence, Sánta Ármin, Szijártó Zétény, Nagy Bendegúz és Mack Márton alkotta hatossal, míg a DKSI Regional a Csenki Csongor, Drijver Bertold, Forró Lajos, Fábián Levente, Marton Balázs és Orosz Bálint összeállítású csapattal indul.

„Örömmel fogadtam a hírt, miszerint Magyarország junior világkupa-futamot rendezhet, hisz ilyenre korábban még nem volt példa hazánkban. Kétszer edzőtáboroztunk a válogatottal Dér Zsolt irányításával, ahol remekül összeszokott a csapat, sikerült felépítenünk egy remek vonatot a sprintbefutókra. A célunk egyértelműen az, hogy az összetett dobogójára állhassunk a verseny végén, épp ezért motiváltan várjuk a rajtot” – mondta Mészáros Bence néhány nappal a verseny rajtját megelőzően.

Az első magyarországi junior világkupa-futam, a Visegrad 4 Juniors augusztus 26-án rajtol. Az ifjúsági korosztály legjobbjai a három versenynap alatt 280 kilométert abszolválnak.

„Nem gondoltam volna, hogy egyszer ifjúsági kerékpáros világkupa lehet idehaza. Remélem, hogy mi magyarok tapasztalatot szerezhetünk ebből. Személy szerint ez lesz az első komoly nemzetközi világversenyem, így a reális célokról csak az első szakaszt követően beszélhetünk. Az biztos, hogy jól fogunk szerepelni. A tapasztalatszerzés mellett persze az sem másodlagos, hogy képet kaphatunk arról, hogy hol tart most a hazai utánpótlás azokhoz az országokhoz képest, amelyekkel egy mezőnyben tekerünk majd. Minden magyar versenyző számára nagy élmény lesz ez a világkupa” – tette hozzá Szijártó Zétény.

A Visegrad 4 Juniors UCI 2.NCup előzetes nevezése:

  • Németország
  • Magyarország
  • Olaszország
  • Dánia
  • Észtország
  • Szerbia
  • Lengyelország
  • Szlovákia
  • Ausztria
  • Svájc
  • Csehország
  • DKSI Regional
  • Románia
  • Szlovénia

Ami a magyarokat illeti, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) külön engedélyével a nemzeti válogatott mellett a DKSI Regional is ott lehet a rajtvonalnál, így tizenkét hazai kerékpáros igyekszik majd felvenni a harcot a világ legjobbjaival. Az UCI a junior korosztály tekintetében a nemzeteket rangsorolja. A tavalyi világranglistáról hat olyan csapat is rajthoz állhat, amely pontokat gyűjtött, élükön az első helyen záró Németországgal (1.), de mellettük Olaszország (3.), Dánia (7.), Csehország (9.), Észtország (21.) és Szlovénia (27.) is nevezett.

A versennyel kapcsolatos további információk, érdekességek a Visegrad 4 Juniors magyar futamának hivatalos honlapján (https://www.visegrad4juniors.hu/) találhatók.

Részletes információk

2020sze26augEgész nappén28Új dátumKiemeltVisegrad 4 Juniors - VilágkupaNyíregyháza - SportcentrumSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.Ncup

Szabó Tünde: A fiatalok jó kezekben vannak – UCI Világkupa Nyíregyházán

Magyarország rendezheti az egyetlen junior világkupát

A junior Európa-bajnok és a korosztály legnagyobb sztárja is rajthoz áll a világkupán

'Fel a tetejéhez' gomb