Országút

Két duplázás és egy régóta várt győzelem az országúti bajnokságon

Komló térségében egy 15 kilométeres, hosszabb-rövidebb emelkedőket is tartalmazó pályán rendezték a 2018. évi országúti bajnokságot, ahol Peák Barnabás (DKSI) elit férfi-, Valter Attila (Pannon Cycling Team) U23 férfi kategóriában dupláztak, Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) pedig első elit felnőtt országúti bajnoki trikóját szerezte meg.

A nyomvonal elég nehéznek bizonyult szinte minden mezőnynek felnőtt és utánpótlás szinten is, főleg úgy, hogy általában komoly erőkülönbségek voltak a legjobbak és a kevésbé erős induló között. Így a legtöbb kategóriában hamar szétszakadt a peloton, több kis csoport követte egymást. Az elit és U23 férfiak 150 kilométeres (10 körös) futamában elsősorban a Pannon Cycling Team és a DKSI irányította az eseményeket, a kétfős MyBike-Stevens különítményből Pelikán János hamar kiállni kényszerült technikai probléma (lánc) miatt.

Mindig volt elöl kisebb szökevénycsoport, a verseny derekán a Vígh Zoltán (DKSI)-Szatmáry András (Pannon Cycling Team) duó tartotta magát legtovább, ezalatt Kusztor Péternek (MyBike-Stevens) rengeteget kellett vállalni, nem is maradt benne sok tartalék a végjátékra. Közben folyamatosan morzsolódott a peloton, az utolsó körökre kirajzolódott, ki az a kb. 10 versenyző, akik közül kikerülhetnek majd a bajnoki dobogósok.

A csütörtökön időfutam bajnoki címet szerző 19 éves Peák Barnabás a verseny első felében spórolhatott a mezőnyben, általában volt elöl DKSI-s versenyző, így az utolsó körökben viszonylag frissen vehette fel a kesztyűt a létszámfölényben lévő Pannon Cycling Team ellen. Ekkor már folyamatosak voltak a támadások, a mezőny maradék része hol felzárkózott, hol leszakadt, de elöl általában az említett tucatnyi bringást láthattuk.

A döntés az utolsó körre maradt, itt a döntő akciót az U23-as kategóriába nevezett Valter Attila (Pannon Cycling) indította, akivel a szintén U23-as Gönczi Gergő tudott elmenni, s végül ők mérkőztek az abszolút első helyért. Peák nyilván nem foglalkozott ezzel a támadással, bőven elég volt az elitbe nevezett Pannon-os ellenfeleket kontrollálni, ami sikerült is a hajráig. Az utolsó 200 méteren sikerült is őket lehajrázni, s ezzel megcsinálta a bajnoki duplát!

A DKSI versenyzője így nyilatkozott második elit bajnoki címéről:

„Gondoltam rá, hogy nehéz verseny lesz, mert a pályában sok az emelkedő és tudtuk, hogy a magyar kontinentális csapatok közül a Pannon Cycling Team nagyon sok versenyzővel fog jönni és nagyon erősek lesznek. A csapatok közötti összefogással próbáltuk kiegyenlíteni a dolgokat, Kusztor Péter például sokat ment úgy, hogy nekem jó legyen, jobban fogalmazva volt egy kis hallgatólagos összedolgozás. Az első 7-8 körben voltak próbálkozások, de nem jutott semmi messzire. Majd én is támadtam, Kuszti is támadott, Dina Marci is, és elszakadtunk többen, amire még felért egyszer a mezőny. Az utolsó körben még egyszer elmentünk, ha jól emlékszem Gönczi Gergő és én a DKSI-ből, a Pannonból Simon Peti, Valter Attila, Dina Marci, valamint Dina Dani, és Kuszti. Faramuci helyzet alakult ki, hogy az U23-asok és az elitek nem egymás ellen versenyeztek, úgyhogy én csak Simon Petire, Marcira és Kusztira figyeltem. Ennek eredményeképpen Valter Attila és Gönczi Gergő elszöktek, őket hagytuk elmenni, mert ők az U23-as díjért és az abszolút első helyért versenyeztek.

Az utolsó emelkedőn Marci többször próbált lerázni, de én éreztem már, hogy egyikünk sem fog tudni a másiktól megszabadulni. Nagyon közel voltunk egymáshoz erőben, úgyhogy tartalékolni kell a sprintre. 170-180 méternél indítottam alsó fogásban, ami a csövön kifér, és Marci szerencsére nem tudott kikerülni. Abszolút 3. lettem, de az elit első hely fontos. És annak is örülök, hogy Gönczi Gergő második lett U23-ban, ez neki egy nagyon szép eredmény. A jövő szempontjából is fontos a bajnoki trikó, hiszen nyilván szeretném magasabb szinten folytatni a kerékpározást. Több csapat is van már kilátásban, ezek részben U23-as „akadémiák”, de nagyon sok felnőtt versenyen is indulnak. Idén én is 80%-ban felnőtt futamokon indultam és nagyon jó lesz ezeken a viadalokon bajnoki trikóban versenyezni. Nyilván ez egy jó ütőkártya is, amivel oda lehet menni egy csapathoz, hogy 19 évesen megnyertem mind a két elit bajnokságot. Ez most egy jól sikerült hétvége volt és várom a pihenést.”

A nők 105 kilométeres (7 körös) versenye sokkal kevésbé alakult izgalmasan és nem is született meglepetés. A sok emelkedőt tartalmazó pálya kedvezett Benkó Barbarának (Ghost Factory Racing), aki fizikálisan kimagaslik a hazai mezőnyből. Nem sokkal az első kör után már kettesben tempóztak elöl Király Mónikával (Michele Fanini) s összedolgozva az utolsó körig hatalmas előnyt szereztek. A nyerő támadást végül a Ghost versenyzője vezette, aki így értékelte első felnőtt bajnoki győzelmét országúton:

„Annyiszor voltam második, hogy ezt már nagyon untam, mindenképpen nyerni akartam. Az első másfél kör arról szólt, hogy Mónival felváltva lószoltuk a mezőnyt, hogy szétszakadjunk Rajtunk kívül senki nem volt hajlandó vezetni semennyit, úgyhogy azt nem szerettük volna, hogy magunkkal ráncigálunk olyanokat, akik nem csinálnak semmit. Az első hegyet Móni húzta meg, mánfai dombot én, a sikondai dombot szintén én, és ott annyira szétszakadtunk, hogy az első kör végén a célhoz már csak hárman érkeztünk, Szabó Zsófi maradt még elöl velünk. Itt Komló után megint lószoltam egyet, Móni hátramaradt vele, én hátranéztem, továbbmentem. Móni felugrott rám, Zsófitól is elköszöntünk és onnantól kezdve ketten végignyomtuk. Fifty-fifty összedolgoztunk, én a hegyen erősebbnek éreztem magam, de Móni sokkal jobb volt a síkon, úgyhogy megosztottuk a munkát.

Építettük folyamatosan az előnyt, ami a végén már elég nagy méreteket öltött, és az utolsó körben lemeccseltük a bajnokságot. Kinéztem az előző körökben, hol szeretnék támadni, azt is kinéztem, hogy melyik kukánál, és onnan megindulni. Hátulról akartam, de éppen elöl voltam és úgy döntöttem, hogy akkor elölről indulok meg. Belószoltam, és nem is néztem hátra, nem is tudom, hogy Móni átvette-e, vagy később szakadt le, de onnan én maxon jöttem a végéig. Örülök, hogy végre van egy országos bajnoki címem országúton, ami még nincs, úgyhogy most azt is kipipálhatom.”

A hölgyek között a junior mezőnyben is láthattunk egy nagyon szép teljesítményt, illetve nem is a mezőnyben, hanem szólóban. Buzsáki Virág (Pavé Cycling Academy) hamar leszakította ellenfeleit, utolérte a fiú U17 mezőnyt is, és nagyjából olyan köridőket hajtott, mint az U19-es fiúk, vagy az elit nők, toronymagasan nyerve futamát. A junior fiúk között az utolsó körben Fetter Erik (PCCC) támadása tűnt nyerőnek, de begörcsölt, így a győzelemért Tomka Boáz (Dr. Bátorfy AKTK) és Forray András (KSI) sprinteltek, végül Boáz győzött.

EREDMÉNYEK

2018vas01júl00:00vas23:00Országúti OB 2018Komló - SportcsarnokSzakágOrszágútKategóriaMKSZ Országos Bajnokság

 

'Fel a tetejéhez' gomb