MKSZ hírek

UCI-elnök: a legfontosabbak közé kerül a világbajnokságunk

Nagy eseményből a legfontosabb nemzetközi világversenyek közé lép elő a kerékpáros világbajnokság David Lappartient, a nemzetközi szövetség (UCI) elnöke szerint.

David Lappartient / UCI.org

Augusztus első felében Glasgow-ban rendezték meg az első olyan vb-t, amelynek kereteiben 13 szakág megmérettetéseire került sor. Az MTI-nek adott exkluzív interjúban az ötvenéves francia sportvezető hangsúlyozta: az első nézettségi adatok alapján lényegesen többen látták a televízióban az eseményt, mint a külön rendezett szakági vb-ket összesítve. A helyszínen legalább egymillióan követték, a férfi és a női országúti mezőnyversenyt egyaránt legalább 300 ezer ember nézte meg a rendőrség tájékoztatása alapján. Az amúgy is népszerű és látványos szakágak mellett így jutott figyelem a kisebbek versenyeire is.

“A kerékpársport ünnepe volt” – szögezte le, megemlítve, 151 országból érkeztek versenyzők. Mivel ez volt az első a négyévente, mindig az olimpia előtti esztendőben sorra kerülő összkerékpáros vb-k sorában, értékelni fogják a tapasztalatokat a fejlődés érdekében.

“A jövőben az UCI-t és a kerékpársportot magasabb szintre emeli majd a világbajnokság, amely nagy eseményből a legfontosabbak közé lép elő” – fogalmazott az UCI első embere, aki az olimpiát, valamint a labdarúgó-, atlétikai- és vizes-világbajnokságot említette ezek sorában. Kitért rá, hogy utóbbi két sportág és kerékpár mintegy 40 százalékát adja az ötkarikás játékok érmeinek.

A 37 magyar résztvevő 18 top 10-es helyezést gyűjtött Glasgow-ban, Vas Kata Blanka pedig az országúti női mezőnyversenyben az U23-asok között elért első helyével az egy év híján 130 éves magyar kerékpársport első világbajnoki címét szerezte.

“Elismerést érdemel, nagyszerű versenyzéssel szerezte meg sprintben az aranyérmet. Jó volt látni a dobogón az új arcok, új országok képviselői között. A női kerékpársport sokkal inkább nemzetközi, mint a férfi, több a lehetőség és sok országban vannak tehetséges versenyzők.”

Ez a világbajnokság megkoronázta a 2023-as szezont – glasgowi összefoglaló

Míg idén és jövőre Zürichben a városi utak lezárásának nehézségei miatt még együtt került és kerül sor a felnőtt és az U23-as női mezőnyversenyre, addig 2025-től már külön rendezik meg a kettőt. Vas 11. lett a teljes mezőnyt tekintve, de elsőként ért át a célvonalon a 23 évesnél fiatalabbak közül.

“Nyilván ez nem ugyanolyan számára, mintha első helyen teker be és úgy ünnepelhet, viszont világbajnoki címet szerzett, amire még nem volt példa az ország történetében. Ez egy hatalmas lépés, nagy öröm, hogy Magyarországról érkezett a győztes.”

Kitért arra is, hogy az UCI szeretné: minél több országból kerüljenek ki eredményes bringások, ennek érdekében nem a sportág nagyhatalmait, hanem a kerékpárban fejlődő országokat igyekeznek támogatni.

“Nem ott locsolunk, ahol a fű már eleve zöld.”

Tervei szerint legalább egy szakaszt a helyszínen néz majd meg a – meglátása szerint évről évre fejlődő – Vuelta a Espanán. Megemlítette, hogy a burgosi körversenyen vezette az összetettet Valter Attila, aki a talán az eddigi legerősebb mezőnyt felvonultató spanyol háromhetes viadalon segítőként szerepel a Jumbo-Vismában. Arra a kérdésre, hogy kinek a végső diadalára számít, úgy felelt: bár a címvédő Remco Evenepoel saját bevallása szerint a szakaszgyőzelmekkel is beérné, nem hisz neki, úgy gondolja, hogy megpróbálja megismételni tavalyi sikerét. Véleménye szerint a belga kerekes és az idei két Grand Tourt megnyerő Jumbo-Visma kapitányai, a szlovén Primoz Roglic és a dán Jonas Vingegaard között dőlhet el a piros trikó sorsa, de mindenképp emlékezetes csatát vár.

Valter Attila: ezen a Vueltán nem magamért tekerek

Beszélt a klímaváltozás kerékpársportra gyakorolt hatásairól: a hőség miatt a jövőben felmerülhet a versenynaptár újragondolása az augusztus végén, szeptemberben zajló Vuelta kapcsán is.

Kérdésre reagálva beszélt a sportág doppinghelyzetéről is, miután augusztus közepén a Jumbo-Visma felfüggesztette Michel Hessmann versenyzői engedélyét, majd a szintén német, a Tour de Hongrie-n két éve két szakaszt is nyerő Phil Bauhaus úgy fogalmazott, a dopping által beárnyékolt múlt miatt nehéz új tehetségeket találni a sportágban.

“A kerékpározáson rajta maradt a címke, mely szerint a dopping sportja lennénk, noha tény, hogy már az antidopping sportága vagyunk. Öt percbe telik elveszteni a hitelességedet és húsz év, mire visszanyered” – fogalmazott. Kiemelte: hosszú úton jár a sportág megtisztulása, az ellenőrzéseket a független Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) végzi, 45 millió svájci frankos költségvetéséből valamennyi nemzetközi sportág közül az UCI fordítja a legnagyobb összeget, 10 milliót a doppingellenes programjára.

“A hitelességnek nincs ára, költségei viszont vannak és mi megfizetjük” – mondta. Hozzátette: csapatok, bringások, rendezők és az UCI mind a sportág tisztaságáért dolgoznak, a szakemberek pedig a lehető legtöbb tesztet végzik el versenyeken belül és kívül és sorra elemzik újra a régi mintákat. A francia körversenyen volt, hogy Vingegaard és a szintén kétszeres Tour-győztes szlovén Tadej Pogacar napi három ellenőrzésen esett át: kora reggel, közvetlenül a rajt előtt és a szakaszt követően.

“A dopping csúcskorszakában unalmasak voltak a versenyek, most viszont csodás csatározásokat láthatunk: Pogacar, Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Julian Alaphilippe számára játék a bringázás, nem félnek a vereségtől és készek harcolni. Ez az, amit az emberek látni akarnak.”

Lappartient a vasárnap zárult budapesti atlétikai világbajnokság szervezőinek meghívására érkezett Magyarországra. Csodálatosnak nevezte a Nemzeti Atlétikai Központot, s úgy vélte, lenyűgöző volt a hangulat és kiváló a szervezés.

“Budapest nagyszerű sporthelyszínné vált. Elég a Várnegyedre tekinteni, és egyértelművé válik, hogy a magyar főváros látványos helyszíne lenne számos kerékpáros szakág versenyeinek is” – hangsúlyozta.

Szerző
mti.hu
Forrás
Fotó: UCIFotó: David Lappartient FB
'Fel a tetejéhez' gomb