Para

Paralimpia 2024 – együtt erősebben, mint valaha

A fogyatékossport-mozgalom legnagyobb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban. Egy évvel az ünnepélyes megnyitó előtt a Magyar Paralimpiai Bizottság bemutatta az eddig paralimpiai országkvótát szerző sportolóit, visszaemlékezett a magyar paralimpikonok által korábban Franciaországban elért eredményekre, valamint beszámolt a felkészülést segítő újabb partneri együttműködésekről.

A paralimpiai felkészülés állása

A tokiói paralimpiához hasonlóan Párizsban is 22 sportág legjobbjai mérhetik össze tudásukat, azonban ezúttal már 549 versenyszámban osztanak majd érmet a sportolóknak. A Magyar Paralimpiai Csapat számára a tokiói minden idők második legsikeresebb paralimpiai szereplése volt, így készül a 2024-es játékokra.

A legtöbb versenyzőnk számára ebben az esztendőben nyílik lehetőség kiharcolni a paralimpiai részvételt a nemzetközi viadalokon nyújtott sikeres szereplésekkel, ám néhány sportágban a jövő nyár elejéig tartanak a kvótákért zajló küzdelmek. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) – a sportági szövetségek vezetőivel és szakembereivel egyetértésben – 17 egyéni sportág versenyzői esetében tartja lehetségesnek a paralimpiai részvételt.  Az előzetes felmérések alapján hazánk delegációjának létszáma meghaladhatja az 50 sportolót, amely minden idők legnagyobb Magyar Paralimpiai Csapata lehetne.

A tavaly ősszel indult kvalifikációs időszakban hazánk eddig 11 országkvótát szerzett a jövő évi paralimpiára: négyet kajak-kenuban, kettőt-kettőt sportlövészetben és úszásban, egyet-egyet atlétikában, íjászatban és kerékpárban.

Pályán és országúton is remekelt Wermeser Zsombor a VB-n

Az első hazai kvóta a 18 éves Rescsik Csaba (Cél-Tudat Sportlövő és Szabadidős Sportegyesület) nevéhez köthető. A fiatal sportlövő az elmúlt időszakban többször is junior világcsúcsot állított fel, a paralimpia kvótát a tavaly nyáron a francia Chateauroux városban megrendezett világkupaversenyen, az R1 légpuska 10 méteres álló versenyszámban szerzett ezüstérme jelentette. A magyar sportlövők természetesen nem érték be ennyivel, hiszen a paralimpiai bronzérmes Dávid Krisztina (BHSE) néhány hónappal később a világbajnokságon brillírozott. Bronzérmet szerzett P2 10 méteres női légpisztoly SH1-ben és P3 Mixed 25 méteres sportpisztoly SH1-ben. Eredményeinek köszönhetően tovább növelte hazánk országkvótáinak számát.

A magyar para-kerékpárosok a pontszerző versenyeken kiegyensúlyozottan szerepeltek. A paralimpikon Wermeser Zsombor (Kecskeméti Első Sor Kerékpáros, Futó és Triatlon Sportegyesület) vezetésével a kerékpárcsapat előkelő helyre került a paralimpiai kvalifikációs ranglistán, így a sportág már egy országkvótát be is zsebelt a jövő évi paralimpiára.

A 2023-as para-atlétikai világbajnokság második legsikeresebb sportolója, Ekler Luca (TFSE) is tovább növelte a magyar országkvóták számát. A paralimpiai bajnok 100 méteres síkfutásban vb-ezüstérmes lett és ezzel megszerezte a negyedik kvótát. Emellett 200 és 400 méteren világbajnoki címet ünnepelhetett, ráadásul az előbbiben 25.78 másodperces, míg utóbbiban 59.74 másodperces időeredményével világcsúcsot állított fel. A T38-as kategóriában versenyző Luca távolugrásban pedig megvédte vb-címét, ezzel is hangolódva a jövő évi paralimpára.

Hazánk legsikeresebb parasportágában, az úszásban az idei világbajnokságon Pap Bianka (Vasas SC) és Konkoly Zsófia (PSN Zrt.) paralimpiai bajnokok ezúttal is a delegáció húzóembereiként járultak hozzá a fantasztikus sikerekhez, ezenfelül pedig egy-egy országkvótát is szereztek a párizsi paralimpiára. Bianka öt versenyszámából négyben érmet nyert: 400 méteres gyorsúszásban, valamint 100 méteres hátúszásban is megvédte világbajnoki címeit, 200 méter vegyesen további egy aranyat, míg 100 méter gyorson egy bronzérmet zsebelhetett be. Zsófia 200 méteres vegyesúszásban maga mögé utasította a mezőnyt és megvédte világbajnoki címét, 100 méteres pillangóúszásban pedig ezüstérmesként végzett. Ezen eredményeik ígéretesnek számítanak közel egy évvel a játékok előtt.

Paraíjászatban Gáspár Tamás (MESE Mindenki Egyért Sportegyesület) magyarként egyedül képviselte  sportágát a Multisport Para Európa-bajnokságon. A paralimpikon az egyéni W1-es rangsorolón az ötödik helyen végzett, így kiemeltként jutott a negyeddöntőbe. A folytatásban a finn Jean-Pierre Antoniost 137:131-re győzte le, majd az elődöntőben a török Bahattin Hekimoglu ellen 139:132 arányban kikapott. A dobogó harmadik fokáért zajló küzdelemben az olasz Panella Maurizo-t 137:133-ra múlta felül, így a nyakába akasztották a bronzérmet Rotterdamban. Tamás a bronzmérkőzést megelőzően paralimpiai kvótaszerző versenyen is indult kategóriájában, amelyen nem talált legyőzőre és szerzett hazánk számára újabb kvótát.

A legfrissebb kvótákat a kajak-kenu válogatott szerezte a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon. Az integrált vb-n Kiss Péter Pál (BHSE) megvédte bajnoki címét, az immár négyszeres világbajnok kvótát is szerzett a paralimpiai játékokra a KL1 200 m versenyszámban. A paralimpiai bajnok 45.19-es időeredménnyel elsőként ért elsőként célba és aratott újabb sikert. Ugyancsak érmet és kvótát szerzett Varga Katalin (Szegedi Vízisport Egyesület) KL2 200 méteren. A paralimpiai bronzérmes futamának döntőjében nagyot hajrázott és harmadikként végzett 50.80-as időeredménnyel. Suba Róbertnek (Szegedi Vízisport Egyesület) nem sikerült érmet nyernie, de a VL2 200 méteren elért negyedik helye is paralimpiai kvótát ér. A paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert VL2 200 méteren nagyot küzdött a dobogós helyezés megszerzéséért, azonban 52.84-es időeredménnyel negyedikként végzett. A magyar válogatott egyik meglepetés embere, Molnár Nikoletta (Angyalföldi Vízisport Egyesület) nagyot küzdött KL3 200 méteren és teljesítményének köszönhetően az ötödik, kvótaszerző helyen végzett a világbajnokságon.

Így, a kajak-kenu válogatott sikereivel, a Magyar Paralimpiai Csapatnak már 11 biztos résztvevője van a jövő évi paralimpiai játékokra.

Múltidézés – magyar hősök Franciaországban

A múltban számos kiemelkedő magyar parasport eredmény született Franciaországban, amelyre méltán büszkék lehetünk.

Az 1984-es paralimpia legsikeresebb sportolója, a négyszeres paralimpiai bajnok úszó Jeszenszky Attila a 4×50 méteres gyorsváltó tagjaként ugrott medencébe a II. Párizsi Világjátékokon. Csapattársaival, Pálinkás Lászlóval, Stettner Ferenccel és Szűcs Istvánnal nem csak megnyerték a versenyszámot, de új világcsúcsot felállítottak.

Jurák Andrea, paralimpiai ezüstérmes kerekesszékes vívó szintén impozáns sikereket ért el a francia fővárosban. A 2003-as Európa-bajnokságon a női tőr- és párbajtőrcsapat tagjaként is diadalmaskodtak és Pálfi Judittal, Krajnyák Zsuzsannával és Dani Gyöngyivel aranyérmesek lettek.

Dijonban remekelt a paralimpiai ezüst- és bronzérmes Kovács Győző. Az asztaliteniszben jeles eredményeket elérő sportoló 1986-ban, a világbajnokságon Erdős Lajossal, Majsai Károllyal és Szepesi Attilával ezüstérmes lett, majd Szepesi Attilával párosban egy bronzérmet is szereztek.

Szekeres Pál háromszoros paralimpiai bajnok kerekesszékes vívó sportolói pályafutása során többször is megfordult Franciaországban. Kiemelkedő eredményei közé tartozik az 1997-es párizsi kerekesszékes vívó Európa-bajnokság, ahol tőrben aranyérmet szerzett. Néhány évvel később, 2010-ben a világbajnokságon vívott tőr fegyvernemben, akkor kiélezett küzdelemben ezüstérmesként végzett.

Együtt erősebben, mint valaha

A Magyar Paralimpiai Bizottság legfőbb bevételeit – a Sportért Felelős Államtitkárságon keresztül kapott – állami támogatás jelenti. Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár az új sportirányítási stratégia fontos részeként említette a hazai parasport mozgalom támogatását és elmondta, hogy a sikeres paralimpiai részvételhez szükséges forrást a lehető legnagyobb mértékben biztosítja majd a Magyar Kormány.

Az olimpiai bajnok, Nemzet Sportolója Schmitt Pál kifejezte, hogy a sport hangsúlyos lehetőség az integrációra, a sportolás segít elfelejteni a hátrányokat. Az olimpiai mozgalom egyik fontos pillére, hogy kizárjon minden diszkriminációt, ami fokozottan megjelenik a parasportolók körében.

A sikeres paralimpiai felkészülésben, a kvótaszerzésben, majd pedig a részvételben nagy felelősség hárul a sportági szakszövetségekre és a sportegyesületekre. Deutsch Tamás, a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöke, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke a kvalifikációban résztvevő sportszervezetek szerepét elemezte. Jelezte, hogy a vidéki-budapesti klubok aránya 67-33 %-os a paralimpiai kvalifikációra esélyes sportolók tekintetében. A sportvezető méltatta a klubok és a parasportolókkal dolgozó edzők és sportszakemberek elkötelezett munkáját.

A paralimpiai felkészülésben nagy segítséget nyújtanak az MPB támogatói. Köszönet illeti a leghűségesebb partnetünket a K&H Bankot, de évek óta támogatja az MPB tevékenységét az Allianz Hungária Biztosító Zrt., a Toyota Central Europe – Hungary és a BiotechUsa Kft. is. A 2024. évi Paralimpiai Játékok közeledtével újabb támogatók csatlakoznak a paralimpia mozgalomhoz.

A Szerencsejáték Zrt. már az elmúlt években is támogatta az MPB Mobilitás Programját, de a két szervezet kapcsolatát most még szorosabbra fűzi. A nemzeti lottótársaság nemcsak támogatja a parasportolók felkészülését, hanem vállalta azt is, hogy a 2024-es Paralimpia idején a magyarok által érintett paralimpiai eseményekre – hasonlóan más sporteseményekhez is – fogadásokat lehet majd kötni, azaz, ez is bekerül a sportfogadási kínálatába. Ezzel a döntéssel a vállalat újabb lépést tett az elfogadás erősítése és a fogyatékossággal élők társadalmi integrációjának elősegítésében.

A Magyar Paralimpiai Csapat megválasztott csapatvezetője, Szabó Kristóf Párizsból jelentkezett be a sajtóeseményen. A Magyar Paralimpiai Bizottság munkatársa a játékok előtt egy évvel megrendezett csapatvezetői szemináriumon vett részt és mesélt az eddigi tapasztalatairól. „A szervező bizottság felkészült és precíz. Terveik szerint egy modern, emberközpontú, környezettudatos és az olimpia színvonalát minden tekintetben elérő paralimpiai játékok részesei lehetünk. Az előadásokon túl, személyes helyszíni bejárosok keretein belül volt lehetőségünk betekinteni a versenyhelyszínek kulisszái mögé. Különböző sportcsarnokok mellett a paralimpiai faluban is jártunk, ahol minden a tervezett ütem szerint zajlik.” – részletezte a párizsi élményeket Szabó Kristóf.

A paralimpiai mozgalom és a Magyar Paralimpiai Csapat népszerűsítése kiemelten fontos a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, ezért a szervezet együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Sporttal. Ahogyan arról a sajtóeseményen Szőllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője beszámolt, a sportnapilap már hosszú ideje juttatja el a fogyatékos sportolók sikereiről szóló híreket az ország minden szegletébe, így a két szervezet között most létrejött megállapodás a korábbi sikeres együttműködés megerősítése, mellyel a Nemzeti Sport a jövőben hivatalosan is a Magyar Paralimpiai Csapat médiapartnere lesz.

Az M4 Sport megalakulása óta a közmédia kiemelt figyelmet fordít a paralimpia közvetítésére Magyarországon. A Rio de Janeiro-i játékok óta az M4 Sport csatornáján figyelemmel lehet követni a paralimpiai versenyeket, a Magyar Paralimpiai Csapat szereplését. A Magyar Paralimpiai Bizottság médiapartnereként vállalták a francia fővárosban 2024-ben történő események közvetítését. A két szervezet jó kapcsolatának megerősítésre Székely Dávid, csatornaigazgató médiatámogatói címet jelentő oklevelet vett át Szabó Lászlótól, az MPB elnökétől.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta: „A feladat egyértelmű: minden idők legnagyobb csapatával minden idők legjobb eredményét szeretnénk elérni a jövő évi paralimpián.” – A szervezet vezetője köszönetét is kifejezte mindazoknak, akik segítik a fogyatékos sportmozgalmat – „Köszönet illeti Magyarország Kormányát, a Honvédelmi Minisztérium sportállamtitkárságát, amely biztosítja a felkészüléshez a forrásokat. Köszönöm a sportági szövetségek és a sportegyesületek vezetőinek, munkatársainak, támogatóinknak, hogy közösen dolgozhatunk velük a magyar parasport sikereiért. Elhivatott edzőink, sportszakembereink vannak és sikerre éhes sportolóink, a legszebb reményeket fogalmazhatjuk meg – együtt vagyunk és erősebbek, mint valaha! És azt is köszönöm, hogy a magyarok, honfitársaink egyre nagyobb szeretettel, megbecsüléssel és figyelemmel fordulnak a fogyatékos sportolók felé.”

A következő hónapokban a magyar parasportolók világversenyek tucatjain vesznek részt annak érdekében, hogy biztosítsák helyüket a párizsi paralimpián, a Magyar Paralimpiai Csapatban!

#A MAGYAR PARA-KERÉKPÁRSPORT KIEMELT TÁMOGATÓJA A SZERENCSEJÁTÉK ZRT.

'Fel a tetejéhez' gomb