MKSZ hírek
Kiemelt

Vas Kata Blanka: jobb eredmény is lehetett volna

A női elit versenyben még jobb eredményt is elérhetett volna saját bevallása szerint Vas Kata Blanka, aki az U23-as korosztályban aranyérmet nyert a glasgow-i kerékpáros világbajnokság vasárnapi zárónapján azzal, hogy az összetett 11. helyén ért célba.

A 22. születésnapját szeptember első vasárnapján ünneplő Vas úgy fogalmazott: kicsit fáradt volt szombaton és a verseny napján is, mivel két nappal korábban, pénteken hegyikerékpárban versenyzett az U23-asok között – és ért el az olimpiai kvóta megszerzése szempontjából fontos ötödik helyet.

“Emiatt nem gondoltam volna, hogy összejöhet a világbajnoki cím, mivel nem volt tökéletes a verseny, túl sok energiát pazaroltam, ha kicsit okosabban versenyzek vagy nem indulok előtte montiban, ebből jobb eredmény is lehetett volna” – emelte ki annak kapcsán, hogy együtt rendezték a felnőtt és U23-as nők futamát.

“Jó eredmény, örülök, hogy végre van egy ilyen trikóm, aminek sokszor voltam a közelében több szakágban is. Rengeteg motivációt ad a jövőre, ám nem kell elájulni ettől a címtől, mivel ez ‘csak’ egy U23-as aranyérem. Folytatni kell a kemény munkát és remélhetőleg egyszer elitben is szép eredményeket fogok elérni.” – fogalmazott.

Hozzáfűzte: bízik benne, hogy sok gyermek kezd el kerékpározni a profi férfiak és az ő sikerei miatt is.

“Már elindultunk egy jó irányba, de mindig van hova fejlődni” – mondta, megemlítve a következő évek tehetségei közül öccsét, Barnabást, illetve nagy ellenfelét, Takács Zsombort.

Az MTI kérdésére elárulta: az országúti szezonja véget ért, így nem lehet majd látni rajta a világbajnoki trikót, mivel most pihenés vár rá és készülés a terepkerékpáros idényre.

Elhangzott, hogy ezt követően beszélnek majd a jövő évi célokról, tervekről a csapattal és a családdal, és a végén ő hozza majd meg a döntést.

A női kerékpársport fejlődése kapcsán úgy vélekedett, hatalmas segítség ez, mert bár még nincsenek a férfiak szintjén, az élő közvetítések sokat segítenek, jobban jönnek a szponzorok is, így egyre profibb körülmények között készületnek.

“Mi is kapunk egy kis figyelmet végre!” – hangsúlyozta.

Vízer Barnabás, a magyar szövetség (MKSZ) sportigazgatója kiemelte: ez az egy év híján 130 éves magyar kerékpársport első világbajnoki címe, amellyel sokak álma vált valóra.

“Blanka még karrierje és sikerei elején jár, noha két éve már volt a felnőttek között negyedik. Emellett másik két szakágban is bármely versenyen éremesélyes nemcsak az U23-as korosztályban, hanem felnőttek között is: cyclocrossban (terepkerékpár) és hegyikerékpárban is esélyesként áll rajthoz” – fogalmazott. Mint mondta, a szlovák Peter Sagan után Vas lehet a női mezőnyben az, aki a “kis Kelet-Európából” megmutatja a világnak, hogy több szakágban lehet ilyen teljesítményt nyújtani és uralni ezeket. Emellett Mathieu van der Poelhoz hasonlította abban, hogy a terepkerékpárban és országúton is világbajnok holland három szakágban is a világ közvetlen élvonalába tartozik.

“Az út járható, vb-címet lehet elérni Magyarországról és el lehet jutni az országúti kerékpározás közvetlen élvonalába” – szögezte le, kiemelve, a világ legnehezebb sportágában tíz év szisztematikus munkáját koronázta meg sikerével Vas Kata Blanka. Vízer Barnabás kitért rá: az, hogy a kiemelt sportágfinanszírozás része a kerékpársport, hozzájárult a sportág fejlődéséhez és ahhoz, hogy 37 sportoló 18 top 10-es helyezést gyűjtsön össze Glasgow-ban, ezzel minden idők legsikeresebb világbajnokságával bizonyították, hogy “érdemes a magyar kerékpársportba invesztálni”.

Dér Zsolt szövetségi kapitány Vas egyik titkaként azt jelölte meg, hogy sohasem elégedett, mindig még többet akar kihozni magából, ezért tud ilyen sikereket elérni, bár kicsit talán alábecsüli a világbajnoki címet.

“Sikerülhet elérnie ezt a felnőttek között is, szerintem csak idő kérdése és meglesz. Mindig maximalizmusra törekszik, ez a sikeres versenyzők titka: vannak konkrét céljaik, rengeteget dolgoznak értük és ha elérik, kitűznek újabb nagy célokat maguk elé” – elemezte Dér Zsolt.

“Öröm számomra, hogy ezekben az években lehetek szövetségi kapitány, amikor ilyen versenyzőink vannak, mint Blanka vagy Valter Attila. Jó érzés részese lenni ezeknek a pillanatoknak.” – tette hozzá.

Dér Zsolt úgy látja: Vas sikerének értékét növeli, hogy sokkal kiélezettebb a mezőny, egyre több a profi női viadal, mint például a nagy körversenyek vagy a klasszikusok, ráadásul ezek minőségben, nehézségben is fejlődtek.

#A MAGYAR KERÉKPÁRSPORT KIEMELT TÁMOGATÓJA A SZERENCSEJÁTÉK ZRT.

Ez a világbajnokság megkoronázta a 2023-as szezont – glasgowi összefoglaló

'Fel a tetejéhez' gomb