MTB

Hangonyban startol az XCO Magyar Kupa

Erős mezőny indult a BMTB sorozat nyitó futamán

Sokaknak ismerősen csenghet már a Hangony név, hiszen az Ózdi Kerékpáros Egyesület az elmúlt hétvégén immáron 3. éve rendezte meg az Ózdtól mindössze 6km-re található nyugat borsodi településen a Borsod MTB Series első futamát. De, akiknek innen nem ismerős a település neve, azok bizonyára ismerik a hazai ultrafutás nagyágyúját, a Spartathlon és Ultrabalaton versenyek győztesét Bódis Tamást, akinek Hangony községből indult sportolói pályafutása.

Ám a kerékpársportnál maradva, az ózdi klub ezúttal egymást követő két hétvégén várja az XCO kedvelőit. Az április 30-án megrendezett Borsod MTB Series versenye után, május 7-én rögtön az első Olimpia Cross Magyar Kupán is összemérhetik felkészültségüket a szakág versenyzői. A klub számára nem újdonság a Magyar Kupa besorolású verseny megrendezése, hiszen 2004-ben már az athéni olimpiára kvalifikáló futamot rendeztek, aminek akkori győztese Viczeffy „Zerge” Zsolt volt. Utoljára 2012-ben adott otthont magyar kupának Ózd, de a szervezők az elmúlt évek során rendszeresen rendeztek versenyt az XCO szakágában.

A 2020-ban felavatott hangonyi pályát évről évre igyekszik a lelkes szervezőgárda fejleszteni, így az idei évben is kerül új szekció a nyomvonalban, ami várhatóan fölfelé keményebbé, de lefelé még élvezhetőbbé teszi az egyébként sem hétköznapi pályát. A verseny a Magyar Kerékpáros Szövetség támogatásával kerül megrendezésre, aminek köszönhetően az utánpótlás korosztálynak ingyenes a részvétel.

Figyelem! A versenyen kizárólag 2023. évre érvényes versenyengedéllyel lehet résztvenni, illetve csak előnevezésre van lehetőség, aminek határideje május 4. éjfél!

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK

2023szo06májEgész napvas07MTB XCO MAGYAR KUPA - Hangony1. fordulóHangony - SportpályaSzakágMTBKategóriaMKSZ Magyar Kupa

Az XCO Magyar Kupa további futamai:

2023pén02júnEgész napszo03GreenZone Zalaegerszeg MTB XCO Magyar Kupa2. fordulóZalaegerszeg - Azáleás-völgySzakágMTBKategóriaMKSZ Magyar Kupa,UCI C2

2023szo29júlEgész napCsömör Kupa MTB XCO Magyar Kupa3. forduló - XI. Csömöri BringafesztiválCsömör - BulgárkertSzakágMTBKategóriaMKSZ Magyar Kupa,UCI C2

Erős mezőny a sorozat nyitó futamán

Ahogy az elmúlt három évben megszokhattuk, idén is az Ózd mellett található Hangony községben vette kezdetét a Borsod MTB Series. A Magyar Kerékpáros Szövetség által is támogatott verseny egyre nagyobb népszerűségnek örvend, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy több mint 150 előnevezés érkezett be csütörtök éjfélig.

A hét eleji esős időjárás sokakat kétségbe ejtett, de szerencsére vasárnapra megérkezett a jó idő és kiváló pálya fogadta a versenyzőket.

A nap első futama 10 órakor vette kezdetét, ahol az U7-es korcsoport vágott neki a 400m-es mini pályán kijelölt körnek. A fiúknak és a lányoknak is egységesen 3-3 kör volt a penzum. A leggyorsabb teljesítő Tóth-Barta Nimród volt, akinek 5 perc 46 másodperc elegendő volt a táv telesítéséhez. A lányoknál a két Kis-Galyás Fridel Fanni és Zoltay Lídia között volt egy kis küzdelem a dobogó első fokáért, amiből végül Fanni került ki győztesen. A második helyre így Lídia gurult be, még a harmadik hely az Erdélyből érkező Trif Maraé (Acs Next Sport) lett.

U9-ben a lányok most mellőzték a versenyzést, de a fiúk 12 fős mezőnye nagy csatát vívott a helyezésekért. ROŠTÁR Jakub (PROefekt Košice) mint egy torpedó úgy lőtt ki a rajtból és kétséget sem hagyott afelől, hogy ő a legerősebb, így elsőként haladt át a negyedik kör után is a célvonalon. A második helyre Budaházy Márton (Superior Racing Team), a harmadikra Bucsi Máté (Bike-Zone Gödöllő) állhatott fel.

Az U11-es fiúknál az aktuális román bajnok Trif Tudor (ACS NEXT SPORT) közel egy perces előnnyel nyerte a futamot a Szlovákiából érkező Smolka Simont (PROefekt Košice) maga mögött hagyva. A bronz érem Tóth Bálint (Kis-Galya KSE) nyakába került.

A lányoknál kettős PROefekt győzelem született Dominterova Sarah és Ladányiová Eliška révén, még a harmadik helyezést Bauer Violet Emery (Kis-Galya KSE) szerezte meg.

Az U13-as fiúk már a közepes, 1600m hosszú pályán mérettették meg felkészültségüket. A bükszentkereszti Stolczenberger Zalán (Kis-Galya KSE) hozta a papírformát és sima győzelmet aratott Horváth Miklós S(uperior Racing Team) és Sipos Borisz (Cube-Csömör) előtt.

A lányoknál közel öt perces előnnyel Kristián Dominika Michel (PROefekt Košice) utasította maga mögé a Kis-Galyás Feledy Esztert és a Tiszaújvárosból érkező Kis-Kulcsár Mariettát.

A lányoknál szintén PROefekt győzelem született, ahol Ladinyová Miska és Urbán Janka (Cube-Csömör) között dőlt el az arany érem sorsa. Az első kör után Urbán haladt át elsőként a célvonalon, de nem sokkal mögött érkezett Ladinyová, aki körről-körre dolgozta le hátrányát, egészen addig még át nem vette a vezetést és 5 másodperc előnnyel megszerezte a győzelmet.  A harmadik helyen Stojanovska Dalija (Kőbánya TC) gurult át a célvonalon.

A délutáni versenyek átkötéseként a sportággal most ismerkedő Hobbi férfi és női versenyzők álltak rajthoz. Igaz, hogy a férfiaknál győztes Rostár Marek (PROefekt Košice) simán megállta volna a helyét a Master mezőnyben is, így ő rajt-cél győzelmet aratott. Mögötte Pap Norbert és Katona Dániel értek oda a dobogó második és harmadik fokára.

A nőknél Andorkó Andrea (DVTK Cycling Team) és Danyi Szilvia küzdhetett meg egymással, amiből Andorkó került ki győztesen.

A délutáni versenyek már a teljes körön zajlottak. 12:30-kor az U17-es fiúk, az U15-ös fiúk, a Master3-as férfiak és a Felnőtt nők vették birtokba a pályát. Az első kör után a két U17-es Magyar Botond (HOTE SE) és Rózsa Dániel (DVTK Cycling Team) érkeztek először vissza a rajt-cél területre és mentek ki második körükre. A második kört követően változottak a pozíciók és a későbbi győztes Rózsa mögött a Tamásiból érkező Kránitz István (Tamási Bringasport Egyesület) a mezőny legjobb idejét hajtva feljött a második helyre, amit az utolsó, ötödik körben is megtartott, ezzel megszerezve a második helyet. A dobogó harmadik helyrére Gudella Ádám (Bike-Zone Gödöllő) állhatott fel.

Az U15-ös fiúknál ROŠTÁR Marko (PROefekt Košice) és a Cube-Csömör versenyzője Vona Márton vívtak nagy csatát egészen két körön át, de végül a mindent eldöntő harmadik körben Rostarnak sikerült leszakítania ellenfelét és 26 másodperces előnnyel ért célba az első helyen. A bronz érmet Leányvári Benjámin (DVTK Cycling Team) szerezte meg.

Master3-ban Boros Gyula (HOTE SE) egyenletes 10 perc körüli időket hajtva végig tartotta előnyét Csókás Ladislal (Spedos) előtt, akit tisztes távolból Katona Péter követett. Végül az utolsó negyedik körben is ez maradt a felállás, így a dobogóra ebben a sorrendben állhattak fel.

A Felnőtt nőknél az UCI versenyeken edződő Kiss Nikoletta Bettina (Bike-Zone Gödöllő) már az első körben begyújtotta a rakétákat és sima rajt-cél győzelmet aratott. A második helyre Oravecz Lora (PCCC), a harmadikra Ködmön Dorottya gurult be.

A nap „fénypontjára” 13:30-kor került sor, ahol a Felnőtt férfi, Master1 és Master2-es korosztályok álltak rajthoz 7-7 és 6 körükre. Az első kör után a rutinos „öreg róka” Szatmáry András (Cube-Csömör) és a BMTBS-ben első éves felnőtt, Kiss Vince Dániel (Bike-Zone Gödöllő) haladtak át a célvonalon, de a második körben Szatmáry a verseny leggyorsabb idejét hajtva leszakította fiatal ellenfelét és az az első helyet végig megtartva győztesként haladt át a célban. A második pozíciót Vince is szépen tartotta és 1:47-es hátránnyal érkezett meg a második helyen. A harmadik helyezést Rybár Filip (ProSport Team Košice) szerezte meg.

Master1-ben a szombati napon még Parádon versenyző Földi Bence (Bike-Zone Gödöllő) győzedelmeskedett Kozaróczy Tamás és Bartha Gábor (HOTE SE) előtt, még Master2-ben az itthon is jól ismert Hauser Tomi (ProSport Team Košice) állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Őt a második helyen a rendező klub versenyzője Frölich Tamás (Ózdi KE) követte. A dobogó harmadik fokára Kanyó Gábor (Superior Racing Team) állhatott fel.

EREDMÉNY

2023vas30áprEgész napBorsod MTB Series 20231. forduló - HangonyHangony - SportpályaSzakágMTBKategóriaMKSZ Akkreditált

A BMTB TOVÁBBI VERSENYEI

2023vas21májEgész napBORSOD MTB SERIES 20232. forduló - Miskolc-GörömbölyMiskolc - GörömbölySzakágMTBKategóriaMKSZ Akkreditált

2023vas18júnEgész napBORSOD MTB SERIES 20233. FORDULÓ - KAZINCBARCIKAKazincbarcika - Csónakázó tóSzakágMTBKategóriaMKSZ Akkreditált

2023vas16júlEgész napBORSOD MTB SERIES 20234. FORDULÓ - MISKOLCMiskolc - Majális ParkSzakágMTBKategóriaMKSZ Akkreditált

'Fel a tetejéhez' gomb