MTB

10 éves a Borsod MTB Series

Az idei évben megalapításának 10. évfordulóját ünnepli a Borsod MTB Series, amely az elmúlt évekhez hasonlóan négy futammal várja az olimpiai szakág kedvelőit.

A sorozat első bajnokai

Bár nem mindig volt ez így, hiszen 2014-ben, amikor az Ózdi Kerékpáros Egyesület elnöke és jelenleg is aktív tagja Frölich Tamás Borsod MTB Bajnoka néven megálmodta a versenyt, akkor még csak egy futamon dőlt el, hogy ki lesz Borsod megye legjobb hegyikerékpárosa XCO szakágban. A kezdeti sikereken felbuzdulva az ózdi klub úgy gondolta, hogy az akkor még éppen befejező évét záró SuperCross (CX szakág) sorozathoz hasonlóan érdemes lenne az XCO-ban is bővíteni a futamok számát, és egy Észak-magyarországi sorozatként megjelenni a hazai versenynaptárban.

A következő évben a klub felkereste a Kis-Galya KSE és Kerékpár Klub Kazincbarcika (Team3K) vezetőségét egy esetleges együttműködésre, aminek köszönhetően 2015-ben három futamon dőlhetett el a bajnoki cím sorsa a különböző korosztályokban. 2016-ban az akkor még működő borsodnádasdi Mátéhegyi Ökopark csapata negyedik rendezőként új helyszínnel színesítette a futamok számát, de egy év után a kiszállás mellett döntött a klub.

2017-ben új belépőként a miskolci HOTE SE váltotta a borsodnádasdi egyesületet a rendezésben, akik azóta már két futammal is hozzájárulnak a sorozat sikereihez. 2019-ben öt forduló várta az indulókat, de 2020-ban a Covid19 évében a Kis-Galya KSE már nem vállalta a rendezést, így azóta fixen négy futam kínálkozik az XCO versenyzők számára.

A sorozat többszörös bajnoka Molnár Péter /HOTE SE/ hazai pályán

2020-ban a sorozat szervezői figyelve a világ sport-trendjeit, újra gondolták és korszerűsítették a sorozatot, annak szabályait és ezzel együtt a sorozat nevét is megváltoztatták. Így született meg a Borsod MTB Series, amely 2022-től a Magyar Kerékpáros Szövetség támogatásával kerül megrendezésre és már 3. éve, hogy akkreditált XCO versenysorozatként szerepel a szövetség hivatalos versenynaptárában. A sorozat nem csak kizárólag a helyi sportolókat várja, hanem más megyéből, de akár más országból érkező versenyző is lehet a bajnokság végén a pontverseny győztese.

Ennek köszönhetően egyre több versenyző látogatja a futamokat és a sorozatot, sőt több csapat a Magyar kupafutamok mellett fő versenyinek tekinti A BMTB Series futamait. Nagy örömünkre az utóbbi években a szlovák, román felnőtt és utánpótlás versenyzők is felfedezték a sorozatot, így elmondhatjuk, hogy nemzetközivé vált a Borsod MTB Series.

Idén is várjuk a versenyzőket a sorozat futamaira az utánpótlás (U7-es) korosztálytól a Masterekig, illetve azokat a versenyzőket is, akik már otthonosan mozognak az XCO világban, legyen az korábbi- vagy regnáló Magyar Bajnok, akik akár felkészülési versenyként tekintenek a sorozat futamaira vagy célul tűzték ki a Borosd MTB Series összetett pontversenyének megnyerését.

Továbbá külön „Hobby” futamok beiktatásával várjuk a szakággal most ismerkedő hegyikerékpárosokat, a gyerekeket elkísérő apukákat, anyukákat, hogy ők is kapcsolódjanak be a futamokba, mert a pályán belül sokkal izgalmasabb, mint azon kívül. A pályák nyomvonalai, a korosztályok körszámai úgy vannak kialakítva és meghatározva, hogy minden felkészültségi szint mellett lehetőséget teremtsen a jó és élvezetes versenyzésre.

A sorozat szervezői balról jobbra: Frölich Tamás, Molnár György, Kalotai Norbert, Hacsi Ákos

Az idén töretlen lendülettel folytatjuk a sorozatot és már rögtön április 30-án versenybe szállhatnak az XCO szakág kedvelői. Az első futamot a két éve debütáló hangonyi (Ózdtól 6km-re) pályán rendezi meg az Ózdi Kerékpáros Egyesület, akik évről-évre igyekszenek fejleszteni a korábbi nyomvonalat.

A hangonyi futamot követően, május 21-én Miskolc-Görömbölyön a HOTE SE várja a versenyzőket egy jó kis klasszikus XCO versennyel, majd június 18-án KolorCity, azaz Kazincbarcika ad otthont a sorozat 3. futamának, aminek a házigazdája a Team3K egyesület. Végül egy hónap múlva július 16-án az XCO országos bajnokságot megelőző hétvégén szintén a HOTE SE gondozásában kerül lebonyolításra az utolsó futam ismét Miskolcon, de már a Majális-parkban, ahol már az összetett eredményhirdetésre is sor kerül.

A sorozat futamainak versenykiírásaival és nevezési lehetőségeivel hamarosan jelentkezünk hivatalos kommunikációs csatornáinkon a www.bmtbseries.hu, Facebook valamint Instagram oldalainkon egyaránt.

VERSENYEK

2023vas30áprEgész napBorsod MTB Series 20231. forduló - HangonyHangony - SportpályaSzakágMTBKategóriaMKSZ Akkreditált

2023vas21májEgész napBORSOD MTB SERIES 20232. forduló - Miskolc-GörömbölyMiskolc - GörömbölySzakágMTBKategóriaMKSZ Akkreditált

2023vas18júnEgész napBORSOD MTB SERIES 20233. FORDULÓ - KAZINCBARCIKAKazincbarcika - Csónakázó tóSzakágMTBKategóriaMKSZ Akkreditált

2023vas16júlEgész napBORSOD MTB SERIES 20234. FORDULÓ - MISKOLCMiskolc - Majális ParkSzakágMTBKategóriaMKSZ Akkreditált

Versenyzői vélemények

Magyar Botond  /Hote SE/: A Borosd MTB Series egy nagyon jó sorozat. Nekem személy szerint tetszenek a pályák, a környezet és a hangulat is nagyon családias. A futamokon rajthoz álló mezőny kellően erős ahhoz, hogy fejlődni tudjunk. A tavalyi évben pedig már nemzetközi szintre is lépett a szlovák és román versenyzők részvételével .  A B-MTB Series hiánytpótló sorozat az XCO szakágban.

Magyar Bendegúz /Hote SE/: A Borsod MTB Series egy színvonalas, családias hangulatú MTB verseny. A pályák évről évre fejlődnek és a kezdőtől a haladó szintig mindenki megtalálja a saját kategóriáját. A versenyek hiánya miatt a sorozatban résztvevő versenyzők száma folyamatosan nő és külföldről is egyre inkább csalogatja résztvevőket. A kevés magyar verseny miatt lehetőséget ad a versenykilométer gyűjtésére úgy, hogy nem kell sokat utazni.

Kiss István /Bikezone Gödöllő/: Nagyon jó hogy a foghíjas XCO versenynaptárat kiegészíti. Néhol egész technikásak a pályák.

Gudella Ádám /BikeZone Gödöllő/: A BMTB azért jó, mert így több XCO verseny van Magyarországon és nem kell minden hétvégén külföldre utazni. Nem mellesleg egy jó családi program, mivel a család szinte minden tagjának kínál versenyzési lehetőséget.

'Fel a tetejéhez' gomb