MKSZ hírek

Sportérték Podcast – 3. adás – Hancz Tamás

Hancz Tamás 7 éve kezdett országúti kerékpározni a mosonmagyaróvári Szenyor Szabadidő és Kerékpáros Sportegyesület színeiben. Korábban édesapja is bringázott, ez adta az ötletet, hogy ő is belekezdjen. Nevelőedzője Tóth István (édesapja: „Szenyor” volt anno az ő apukájának az edzője) indította el az útján. Egészen 2019-ig közösen készültek a versenyszezonokra, ekkor kértek először külső segítséget az alapozási időszakhoz. Évről évre fokozatosan növelték az edzés mennyiségét és minőségét, de a cél mindig is az volt, hogy Tamás élvezze, amit csinál. A Trend FM Sportérték című műsorában Mezei Dániel beszélgetett Hancz Tamással, a Team Auto-Eder, a Bora fiókcsapatának versenyzőjével.

Tamás a sportszeretetről azt mondja; nem volt ez másképp a versenyeken sem, ekkor még a tapasztalatszerzés és a fejlődés volt az első szempont. Időről időre egyre több nemzetközi versenyen vett részt, főként édesapja jóvoltából, de a Héraklész program tagjaként is számos versenyre eljutott. A fejlődésben nagy szerepet játszottak a Dér Zsolt szövetségi kapitány által szervezett edzőtáborok, ahol nagyon hasznos edzésmunkát tudtak végezni. A versenyek a Heraklész-válogatott mezét viselhette, ez plusz motivácíót adott. Mint mondja, nagyon sokat tanult ezen edzőtáborok és versenyek alkalmával a csapat-szellemről és -munkáról, előtte minden versenyen csak magáért ment és nem számíthatott segítségre senkitől.

2022 volt az első olyan év, amikor elhatározták, hogy most tényleg mindent beleadnak. Egy elég színvonalas, nemzetközi versenyekkel teli versenynaptárat állítottak össze, mindenhova próbáltak eljutni, ahova lehetett. – mondja. „Az alapozás során 3 hónapot töltöttem Olaszországban edzőtábor gyanánt, ahol szinte tökéletes edzéskörülmények álltak rendelkezésemre, így maximálisan készen álltam a versenyszezonra. Részt vettem néhány olasz egynaposon, ekkor érkeztek az első ajánlatok az olasz soroktól.”

Megtapasztalta, hogy mennyire más egy 160 fős (csak azonos korcsoport) mezőnyben versenyezni. Ezek után vált világossá, hogy magyarként is lehet helye a nemzetközi mezőnyben, csapatokban. Az ajánlatokat nyitva tartotta, de közben folyamatosan figyelemmel kísérte a többi csapatot is, köztük a Team Auto Eder-t. „Pár versenyen volt már alkalmam megfigyelni azt a profizmust, ami a csapatot jellemzi, nem véletlen, hogy szinte minden U19-es versenyző szeretne bekerülni a csapatba. Ahogy sokan mások, én is megpróbáltam jelentkezni a csapatba. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű dolgom annak ellenére, hogy elég jó szezonom volt és elég jó formában voltam. Óriási meglepetés volt, amikor a csapat felvette velem a kapcsolatot, ekkor kezdtünk bele hosszabb beszélgetésekbe. Kielemezték a teljesítmény adataimat, a több éves edzésmunkámat, a versenyeredményeimet és ezek után úgy döntöttek, hogy én lehetek a 6 új versenyző egyike.” – teszi hozzá Tamás.

Az első közös esemény „Kickoff” néven, a németországi Raublingban, a Bora-hansgrohe főhadiszállásán történt, ahol 3 napot töltöttek el. A kerékpárok testreszabása, a ruhaméretek kiválasztása és a csapatépítés volt a program. Minden professzionális, ugyanazt a felszerelést és supportot kapják, mint a World Tour sor. Úgy látta, a csapat és a stáb hangulata a kezdetektől fogva nagyon jó volt, mindenki nagyon barátságos és nagyon jól tudtak csapatként működni. „Nem sokkal a németországi utam után Spanyolországba (Calpeba) utaztam, ahol az alapozás első 1,5 hónapját töltöttem. Hasznos edzésórákat gyűjtöttem, hozzászoktam az új kerékpárhoz és felszereléshez.” – folytatja.

„December közepén repültem Mallorca szigetére, ahol 5 napot voltunk közösen a Bora-Hansgrohe nagycsapatával. Rengeteg versenyző (köztük a „nagynevek” is) és stábtag vett részt ebben az edzőtáborban. Az öt nap során sok programban volt részünk: csapatfotózás, teljesítménytesztek, közös edzések, szponzor bemutatók és mi egy más. A hangulat ismét nagyon jó volt, a pár nap alatt kellően összeszoktunk mi 8-an, juniorok, edzésen és azon kívül is.”

A két ünnep között soron következett az osztrák Alpokban tartott csapatépítő sítábor, ahol közel egy hetet töltöttekel. Itt XC síeléssel, futással, úszással folytatták az edzésmunkát és felkészülést. Tamás azt mondja, az ötztali sítábor után kivételesen nem csak a kerékpározás lesz a főszerepben, hanem az iskola és a tanulás. Lassan 4 éve egyéni munkarendben végzi a tanulmányait, ez pedig félévi és évvégi osztályozó vizsgákkal jár, ennek megfelelően január közepén ad számot a tudásáról az első félév anyagából. Azonnal a vizsgák után visszautazik Spanyolországba, hogy ott készüljön fel a tavaszi szezonkezdésre.

„A spanyol tartózkodást március elején szakítom meg, amikor a csapattal Olaszországba utazom 2 hétre. Ezután – ha az idő engedi –, akkor még március végéig kihasználom a spanyolországi kellemes időjárást az edzésre.”

Mezei Dániel interjúja meghallgatható a BringaSporton és  Trend FM oldalán is.

'Fel a tetejéhez' gomb