Cyclo-cross
Kiemelt

Vas Blanka és Dina Márton a cyclo-cross magyar bajnoka

Fonyódon a Kossuth erdőben rendezték meg január 15-én, vasárnap a 2023-as Cyclo-cross országos bajnokságot. A felnőtt hölgyek között a papírformának megfelelően Vas Kata Blanka (Team SD Worx), míg az elit férfiaknál Dina Márton (ATT Investments) szerezte meg a bajnoki címet. A Balaton-parti város rövid időn belül harmadik alkalommal fogadta a kerékpársport szerelemeseit: 2021-ben nyílt országúti versenyt, 2022-ben pedig már Master országúti országos bajnokságot és nyílt futamot rendezett itt a TrailZone csapata.

A cyclo-cross bajnokságon egy igencsak technikás, kanyarokkal teletűzdelt nyomvonal várta a kerekeseket, amely még akkor sem volt könnyűnek nevezhető, ha az időjárás kegyes volt a résztvevőkhöz.

Az első rajtban a tizenegy és a tizenhárom éven aluliaké volt a főszerep. A WU11-es lányoknál Storcz-Nagy Réka (Superior Racing Team) megvédte tavalyi elsőségét, míg a két évvel idősebb hölgyeknél Nagy Tünde Lilla (Delta MTB Sopron) sikerét hozta a csatározás. A fiúknál U11-ben Bökönyi Huba Árpád (Delta MTB Sopron), U13-ban pedig Szilasi Dániel (Superior Racing Team) győzött.

A következő futamban a tizenöt és a tizenhét éven aluliak következtek. Az abszolút győzelmet az U17-es Berencsi Benedek (Superior Racing Team) szerezte meg, miközben U15-ben csapattársa Bánfai Olivér (Superior Racing Team) diadalmaskodott. WU15-ben Szücs Borbála (Greenzone ZKSE) címet védett, WU17-ben pedig Szalai Fanni (GESU bikewear Cycling Team) állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Az U19-es lányok és fiúk, valamint az elit és Master hölgyek ezúttal is egy rajtban kaptak helyet. A fiúknál Takács Zsombor (Superior Racing Team), az U19-es lányoknál pedig Bruchner Regina (GreenZone ZKSE) bizonyult megállíthatatlannak. Az elit nőknél a papírformának megfelelően Vas Kata Blanka (Team SD Worx) hatalmas előnnyel védte meg bajnoki címét, mögötte Schmidel Regina (Cube-Csömör) lett a második, míg Szekeres Viktória (KTM Team Hungary) ért célba harmadikként. A Master kategóriában Király Katalin (Trek SE-Partinergy) ünnepelhetett.

“Sajnos egész héten beteg voltam, így próbáltam tartalékolni és nem a maximumon menni. A pálya tetszett, bár nagyon sok volt benne a kanyar. Ami a 2022-2023-as CX szezont illeti az egy igazi hullámvölgy számomra, bár voltak top-5-ös helyezéseim a világkupákon, és sikerült egy belga és egy holland versenyt is nyerni. Összességében ez nem rossz így eddig, de remélem, hogy még lesznek jó eredményeim a szezon második felében, bár ez a betegség most megint nem jött jókor” – nyilatkozta a közmédia kérdéseire válaszolva Blanka, hozzátéve, hogy a cyclo-cross versenyprogramja a benidormi, majd a besanconi világkupákkal folytatódik, amit a február eleji hollandiai világbajnokság követ.

Az elit férfiaknál Dina Márton (ATT Investments) ugyancsak nagy fölénnyel, bő másfél perc fórral hódította el a bajnoki elsőséget Valent Márk (Epronex-Hungary Cycling Team) és Darányi Bence (Buruczki Training System) előtt – a Master 1 futamban pedig Süle Róbert (Delta MTB Sopron) ölthette magára a nemzeti trikolórt.

“Nagy motivációval indultam neki a futamnak, így, hogy Buzsó nem indult, azért egyszerűbb dolgom volt. Nehéznek találtam a pályát, az elmúlt év országúti tapasztalatával nem gondolom, hogy nekem annyira feküdt volna, inkább erőpálya volt, de hiányoztak a harminc-negyven másodperces egyenesek, ahol igazából ki tudtam volna adni azt, hogy max erőket menjek” – mondta Dina Márton, aki várhatóan a március eleji görögországi viadalokon kezdi az országúti szezonját, de bízik a Tour de Hongrie indulásban is, akár a válogatott, akár a klubcsapata színeiben.

Az országos bajnokság a további Master futamokkal zárult. Master 2-ben Czenki Tamás (GreenZone ZKSE), Master 3-ban Kiss Attila (CoffeeRide SE), Master 4-ben pedig Hajagos István (MKB Cycling Team) nyert.

EREDMÉNYEK

2023vas15janEgész napKiemeltGarmin Trail Zone Cyclo-cross Országos BajnokságFonyód - Kossuth erdőSzakágCyclo-crossKategóriaMKSZ Országos Bajnokság

'Fel a tetejéhez' gomb