Cyclo-cross

Holland fölény Zonhovenben, Vas Blanka nyolcadik

A magyar bajnok mellett a junior fiúknál Takács Zsombor is UCI pontokat szerzett, de az ifjúsági korú lányoknál Bruchner Regina is tisztes helyt állt a CX világkupán.

A cyclo-cross szakág egyik legikonikusabb helyszínén, Zonhovenben folytatódott a 2022-2023-as CX világkupa-sorozat. A homokos nyomvonaláról ismert viadal abból a szempontból különleges, hogy már a hatvanas években is voltak itt versenyek, s bár ezt követően egy hosszú kényszerszünet következett, 2005-ben visszatért a körforgásba. A pálya leglátványosabb része az úgynevezett gödör (Kuil), amely ezúttal egy körön belül három alkalommal került a kerekesek útjába.

A sorozat tizenkettedik állomásán három magyar kerékpárosnak szoríthattunk: Bruchner Regina a junior lányok, Takács Zsombor az ifjúsági korú fiúk, míg Vas Kata Blanka (Team SD Worx) az elit hölgyek futamában volt érdekelt.

Elsőként Takács Zsombor rajtolt el, a junior fiúk ötkörös versenyének hatvanan vágtak neki, akik közül a papírformának megfelelően a francia Léo Bisiaux diadalmaskodott. A magyar kerekes remekül küzdött, s végül az előkelő tizennyolcadik helyen (+ 2:17) végzett, ezzel nyolc UCI világranglista pontot szerezve.

Az ifjúsági korú lányok négyszer tekerték körbe a bő három kilométeres, brutálisan nehéz pályát. A versenyt a holland Lauren Molengraaf nyerte, Bruchner Regina a 32. helyen (+ 9:50) zárt.

Hatalmas elánnal vette kezdetét az elit hölgyek viaskodása, a világkupa összetettjének éllovasa, Fem van Empel (Team Jumbo-Visma) a Kuil első ereszkedésekor elég nagyot bukott, majd másodszor sem úszta meg a földre kerülést. Az első kör végén úgy tűnt, hogy Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) és Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions) kettőse lép el, ám előbbi is a kerékpárja alá került, így utóbbi ölébe hullott a vezetés. Eközben a magyar bajnok Vas Kata Blanka a hetedik helyen tempózott.

Féltávnál már közel fél perc volt Anrooij előnye Pieterse előtt, mögöttük van Empel fejben olyannyira összeszedte magát, hogy a harmadik helyre zárkózott – Blanka őrizte a hetedik helyét.

Shirin van Anrooij győzelmét a folytatásban már semmi sem veszélyeztette, így a harmadik világkupa sikerét ünnepelhette az évadban. A második Puck Pieterse, a harmadik pedig Fem van Empel lett. Vas Kata Blanka nyolcadikként ért célba, ami nem mellékesen nyolcvan világranglista pontot jelentett.

A világkupa összetettjét továbbra is van Empel vezeti, Vas a tizenharmadik, folytatás január 22-én, a spanyolországi Benidormban.

EREDMÉNY

# Rider Nat Age* Time
MEN JUNIOR
1 BISIAUX Léo FRA 18 41:36:00
2 CORSUS Yordi BEL 18 0:16
3 VAN DEN EIJNDEN Guus NED 18 0:18
18 TAKÁCS Zsombor HUN 17 2:17
WOMEN JUNIOR
1 MOLENGRAAF Lauren NED 18 39:20:00
2 GERY Célia FRA 17 1:27
3 HOLMGREN Isabella CAN 18 1:35
32 BRUCHNER Regina HUN 17 9:50
Forrás
Fotó: cyclocross24
'Fel a tetejéhez' gomb