Országút

2022-ben is Rózsa Balázsé a Bolgár Körverseny ponttrikója

A viadal szinte minden egyes napján ott voltak a szökésben az Epronex-Hungary kerékpárosai, ráadásul Karl Ádám egy szakaszmásodik hellyel UCI világranglista pontokat is gyűjtött.

Augusztus 27. és szeptember 1-je között zajlott a 2.2-es besorolású 69. Bolgár Körverseny, melynek során egy prológ, két félszakasz és négy klasszikus mezőnyszakasz várt a kerekesekre. A nívós mezőnyben az Epronex-Hungary (Rózsa Balázs, Karl Ádám, Istlstekker Zsolt, Kiss Gergely, Gönczy Gergő és Stefan Pöll) valamint a Lotus Cycling Team (Király István, Árvai Kristóf, Igor Nadoveza, Tomka János, Schumann Máté és Dimitar Jovanoski) képviselték a magyar színeket – Rózsa Balázs, mint a pontverseny címvédője tért vissza.

A prológot követően az első mezőnyszakasz során Istlstekker Zsolt került szökésbe, aki az első gyorsasági részhajrát megnyerte, majd a hegyi pontokért zajló harcban második lett, s mivel az etapgyőztes német Tobias Nolde (P&S Benotti) szerezte meg a sárga mellett a zöld trikót is, így azt a második etap során a magyar kerekes viselhette. A szakasz végén a Lotus Cycling Team északmacedón légiósa Dimitar Jovanoski negyedikként, míg Karl Ádám hatodikként ért célba.

A második etap során Rózsa Balázs került bele a nap elmenésébe, a 107 kilométeres penzum során egy komoly emelkedő nehezítette a kerekesek előrehaladását. A gyorsasági hajrát Rózsa nyerte, s mivel csak ketten voltak szökésben, így a mezőnynek is maradt egy pont, amelyet pedig Istlstekker szerzett meg. A szakasz végén darabjaira szakadt a mezőny, mindkét magyar érdekeltségű sorból a légiósok érték el a legjobb eredményt, a Lotusból Jovanoski, míg az Epronexből az osztrák Pöll zárt a legjobb húsz között.

A két félszakasz újfent a pontok gyűjtögetéséről szólt. Délelőtt Rózsa volt ott a szökésben, megnyerve a sprinthajrát – Istlstekker ezúttal is harmadik lett – ezzel átvéve csapattársától a zöld trikót. Az etapgyőztes kiléte mezőnyhajrában dőlt el, amelyben Karl Ádám az előkelő ötödik helyet csípte el. Délután ugyanúgy sprint döntött, Ádám ezúttal másodikként ért célba, amellyel három UCI világranglista pontot gyűjtött.

„Sikerült meglepnem a hegyimenőket. A négy kategorizált emelkedőből a harmadikon nyolcan elléptünk a már megrostálódott mezőnyből. A negyedik hegyen aztán Rekita támadott, amire kicsit megkésve, de próbáltam reagálni. Jelentősen nem tudtam azonban közeledni hozzá, ugyanakkora távolságra haladtunk egymástól, ezért úgy döntöttem, hogy inkább bevárom a hat fős csoportot, de amint utolértek olyan tempóváltást csináltak, hogy a hegyi trikós Thalmann-nal, a hegy utolsó kilométerén megúsztunk. Körülbelül húsz-harminc másodperces hátrányunk lehetett a hegytetőn, ahonnan még tizenöt kilométer volt a célig. Tudtam, ha innen visszaérünk, akkor jó esélyem van a győzelemre, mert közülünk nagy valószínűséggel én vagyok a leggyorsabb. Az öt kilométeres kapunál fel is értünk, ám Rekita előnye kitartott, hat másodperccel hazaért. A sprintet megnyertem, így lettem második. Elégedett vagyok, ez egy jó nap volt” – mondta a 3/b félszakaszt követően Ádám.

A negyedik szakasz igencsak mozgalmasra sikeredett, az Epronexből ezúttal Stefan Pöll volt ott a szökésben, a részhajrához közeledve azonban a lengyel csapatok leszéleztek, ezzel pillanatok alatt megfogva az elmenést. A hajrá sorrendjét tekintve azonban támadt egy kis zavar a zsűrinél, így a pódiumon Istlstekker kapta meg a zöld trikót, ami ellenben a valóságban Rózsa Balázson maradt. A hektikus mezőnyhajrán Karl tizedik lett, ezzel már idei tizennegyedik Top-10-es helyezését elérve.

A zárószakasz utolsó harmadában négy kategorizált emelkedő hivatott dönteni a verseny végkimenetléről, melyek rendesen megrostálták a karavánt. A magyarok közül ezúttal a Lotusos Árvai Kristóf zárt a legelőkelőbb helyen, tizenhetedikként célba érkezve.

Az összetett versenyt az ukrán Kyrylo Tsarenko (Gallina Ecotec Lucchini Colosio) nyerte, a legjobb magyar Karl Ádám lett, aki a 22. helyen zárt, míg Rózsa Balázs 2021 után 2022-ben is elnyerte a pontverseny zöld trikóját.

„Mit is mondhatnék. Hatalmas köszönettel tartozom a csapattársaimnak, a szakmai stábnak és valamennyi szponzorunknak. Igazi csapatmunka volt az, hogy ismét megszerezhettük ezt a zöld trikót” – írta Balázs a közösségi médiában.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb