MTB

Izgalmakban nem volt hiány a Downhill OB-n

Múlt hétvégén került megrendezésre a Downhill Országos Bajnokság. Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is Eplényben szálltak versenybe a srácok a bajnoki címért, egy olyan pályán, melyet már mindenki jól ismer és szeret is. Egész évben erre készültek a magyar downhillesek, ugyanis a külföldi versenyeken kívül, ez az egyetlen és legnagyobb hazai megmérettetés.

Különböző kategóriákban versenyezhettek a riderek, a fő az volt, hogy a két-három perces pályán minél gyorsabban leérjenek, amit több ugrató, gyökerek, sziklák, kanyarok és különböző akadályok nehezítenek meg. Ha valaki kettő perc körüli idő alatt teljesíti a pályát, az számíthat jó helyezésre. Először a junior, és open kategóriák voltak, majd a női és a férfi elit mezőny állt rajthoz.

Ferenczi Marcell (Elite Magyar Bajnok) az elite kategóriában második helyezést ért el, ami azt jelenti, hogy a magyarok közül ő lett a legeredményesebb. 1 perc 56 mp alatt teljesítette a pályát: „Ez a magyar verseny fenomenális, nagyon jó érzés itt versenyezni. Mindenki szurkol, csodás a hangulat” – mondta Marcell.

Cserjési Patrik (Elite) a dobogó harmadik fokára állhatott fel, aminek nagyon örült: „Én ezt szerettem volna. A szombati időmérő után nem voltam elégedett teljesen, majd a vasárnapi edzésen négy körben is elestem, de lehet, hogy ez mostantól így lesz, ez kell az eredményhez” – viccelődött Patrik. „Ez volt az első évem elitben, így én vagyok most a legfiatalabb a kategóriában, úgyhogy talán majd jövőre az első helyezés is összejön.”

Lenthár Gábor (Elite) lett a negyedik, aki örül annak, hogy sikerült jó kört mennie a pályán: „Egész hétvégén nagyon jól éreztem magam, ahogy a pályán is, habár nagyon gyorsan elkezdett széthullani, de valahogy ráéreztem, hol, hogy kell megoldani a dolgokat. Nagyon jó edzőköröket mentem mind a három nap. A döntő körömben egy kicsit görcsösnek éreztem magam belülről. Sokkal lazábbnak és jobbnak éreztem az edzésemet. Reálisan az első hely az messze volt, tehát nem bánkódom.”

„Alapjáraton nekem most a downhill úgy, hogy Európa kupasorozatokon, és szlovák kupákon nem veszek részt, kicsit háttérbe szorult, más a fókusz, de biztos vagyok abban, hogy nem hagyom abba. Mindenképpen szeretnék versenyezni, csak már nem annyira aktívan, és ez meg is látszik a mostani eredményemen. Viszont a jövő évre nézve motivált vagyok” – mondta Palotai Gábor, aki tavaly aranyérmes volt, idén végül csak a nyolcadik helyre tudta magát oda küzdeni.

Horváth Zéta (Junior Magyar Bajnok) Junior kategóriában szerzett aranyérmet: „Mindennap edzettem, több kört is mentem a pályán, ezért nagyon felkészültem a versenyre, mind mentálisan, mind fizikailag. Éreztem, hogy meglehet az első hely a befektetett energia és munka után. Nagyon vágytam rá.”

Halmai Abigél (Női Magyar Bajnok) női kategóriában, összesítettben második, magyarok között pedig első helyezést ért el: „Ez egy érzelmi hullámvasút volt. Pénteken még nem éreztem a pályát, a szombati edzésem nem volt jó, viszont nem is volt rossz. Vasárnap viszont már kezdtem ráérezni a gyakorlás során is. A döntőben egy hiba miatt sok időt veszítettem, ezért végül nagyon durván tekertem, hogy visszahozzam az elvesztegetett időt. Elégedett vagyok azzal, hogy a magyar mezőnyt megnyertem” – jelentette ki Abigél.

Az U17-es kategória bajnoka Apró Botond, az U15-ösök Magyar Bajnoka pedig Farkas Boldizsár lett.

EREDMÉNY

2022pén22júlEgész napvas24KiemeltDownhill Országos BajnokságEplény - Síaréna Vibe ParkSzakágMTBKategóriaMKSZ Országos Bajnokság

Forrás
Fotó: facebook.com/DownhillOBFotók: Balogh Dávid dhracing.hu
'Fel a tetejéhez' gomb