Országút

Jövő héten ismét Gemenc Nagydíj!

Mindjárt rajtol az UCI 2.2-es besorolású Alisca Bau 48. Gemenc Nagydíj, amelyre szó szerint a világ minden tájáról érkeznek csapatok! Szekszárdra érkezik az olasz Solme Olmo, a stabil Europe Tour-résztvevő csapat, melynél ráadásul az idei évtől a magyar Hrenkó Norbert, a tavalyi U23-s Időfutam Országos Bajnokság ezüstérmese is teker, s az előzetes nevezés szerint ő is rajthoz áll majd. A szlovén Adria Mobil kontinentális csapattal is tart egy honfitársunk Filutás Viktor személyében. A kétszeres magyar bajnok 2019-ben is részt vett a Gemencen, akkor összetettben negyedik lett.

Kiváló versenyzőkkel jön a cseh Dukla Praha, melynek mezében a kínai körverseny 2014-es hegyi királya, Rugovac Denis tekerhet majd. Az egyik legnagyobb lengyel csapat, a Voster ATS kerekesei is érkeznek, soraiban Patryk Stosszal, a 2020-as Tour of Bulgaria győztesével. Számára nem ismeretlen Magyarország, 2018-ban a Tour de Hongrie-n is nyert pontversenyt.

Románia első számú klubjával, a jól csengő Team Novakkal érkezik a veterán Jegor Dementyev. A 35 éves kerekes úgy született, hogy egyik karja rövidebb, mint a másik, így részt vehetett a 2012-es nyári paralimpián, ahol két aranyat nyert Ukrajnának.

Az egyik legnagyobb név mégis talán Juraj Sagan, a háromszoros világbajnok és a Tour de France-on a legjobb sprinternek járó zöld trikót hétszer megszerző Peter Sagan testvére. A négyszeres szlovák bajnok a nemzeti csapattal fut be Szekszárdra.

A magyar válogatott fiatal és rutinos kerekesek elegyét alkotja majd. Itt lesz a három nagy háromhetes országúti verseny egyikén, az olasz Giro d’Italián tavaly szereplő Dina Márton, az U23-as Magyar Időfutam Bajnok, Szijártó Zétény, Szarka Gergely, a 2019-es magyar bajnok és Orosz Gergő, aki 2021-ben a nemzeti bajnokságon harmadik helyezést ért el.

A Gemenc Nagydíjon izgalmas eseményekben nem lesz hiány, az első napon, július 16-án 14 órakor rajtol az első szakasz a paksi Sportcsarnoknál. A szakasz 167 km hosszú, Kölesden hegyihajrával és Szedresben részhajrával. A profik a Szekszárdi Béla térre érkeznek 18 óra környékén. Másnap, délelőtt 10 órakor veszi kezdetét a második szakasz a Szekszárdi Béla téren, amely egy 127,4 km hosszú szakaszt foglal magába, Várdombon részhajrával és Szálkán a Mausz Kápolnánál hegyihajrával. A verseny összdíjazása 4 millió forint.

Az amatőrfutamok mellett vasárnap este 20 órától megrendezésre kerül a Kritérium verseny-Pálinkás Csaba Emlékverseny, ahol egy 45 km hosszú, kivilágított zárt pályán tekernek a profi versenyzők. A pálya a Béla király tér – Bezerédj utca – Széchenyi utca – Garay tér körpályát foglalja magába, a verseny összdíjazása 1 041 000 Ft.

szo16júlEgész napvas1748. Gemenc NagydíjSzekszárd – Béla király térSzakág:OrszágútKategória:UCI 2.2Kiemelt

vas17júlEgész nap48. Gemenc GP kritériumPálinkás Csaba emlékversenySzekszárd – Béla király térSzakág:OrszágútKategória:MKSZ Akkreditált

'Fel a tetejéhez' gomb
X
X