Országút

Remek magyar ifi szereplés Solighettóban!

Június 18-án az ifjúsági válogatott a hatalmas presztízzsel bíró olasz Gran Premio Eccellenze Valli del Soligo UCI 1.1-es csapatidőfutam versenyen vett részt, ahol a viadal történetének legjobb magyar eredményét elérve, az előkelő ötödik helyen zártak.  

A mezőny erősségét jól mutatja, hogy olyan neves utánpótlás sorok álltak rajthoz, mint az olasz Borgo Molino, a szlovén Adria Mobil vagy a francia AG2R Citroën U19. A magyar válogatott az Anda Attila, Feldhoffer Bálint, Pollner Balázs, Takács-Valent Márk és Tóth Márkó alkotta ötössel indult, de ott volt a viadalon a Lotus Team is, melyben négy szerb kerekes mellett Takács Péter képviselte a nemzeti színeket.

A 17,6 kilométeres távot 22 perc 14 másodperc alatt, remek, 47,49 kilométer/órás átlaggal abszolválta a srácok öt fős kerete.Ezzel a teljesítménnyel a 30 induló csapat közül az előkelő 5. helyet szerezték meg a fiúk, mely egyben az eddigi legjobb magyar válogatott helyezés is a verseny történetében. Korábban a válogatott 2021-ben 11., 2019-ben 33., 2018-ban pedig a 22. helyen végzett, tehát nagy előrelépés az idei szereplés.

„A csapat időfutamról tudni kell, hogy az egyik legnehezebb versenyszám. Hasonlóan kegyetlen, mint az egyenkénti időfutam. Itt is minden versenyző a saját határait feszegeti, de e mellett oda kell figyelnie a csapattársaira, az egység megőrzésére. Fontos az összhang és hogy a versenyzők egymásra legyenek hangolódva, de még a biztonságos kerékpározásra is ügyelniük kell, nehogy bukást idézzenek elő. Versenyzőinkkel a múlt heti mátraházi edzőtáborban volt alkalmunk kicsit gyakorolni ezt a versenyszámot, ami bizonyára hasznos volt. A srácok remekül versenyeztek jövőre egyértelmű cél a dobogós helyezés!” – nyilatkozta a versenyt követően Dér Zsolt szövetségi kapitány.

A versenyt az olasz Team Work Service Speedy Bike csapata nyerte 21:19-es eredménnyel – a Lotus Team 23:22-vel a 22. helyen végzett.

„Sikerült végig tartanunk az egyenletes és magas tempót, sajnos volt néhány hátráltató külső tényező is mint például az épp előttünk feltorlódott kisebb kocsisor, ami lassításra kényszerített minket, de végül sikerült a várakozásokon felül teljesítenünk. A dobogó elérhető lett volna, de így is elégedettek vagyunk a teljesítményünkkel és ez mindannyiunknak motivációt ad a jövőre nézve.”  – mesélték a válogatott versenyzők az időfutamot követően.

Természetesen a szokásoknak megfelelően másnap következett a 34. TF GD Dorigo MO Biemmereti MO Ettore e Cristiano Floriani MO Emilio Mazzero 1.1-es június 19-én, 135 kilométer hosszú, körpályás, hat kategorizált emelkedőt tartogató mezőnyversenye, melyen hatalmas volt a szórás, végül csak negyvenketten jutottak el a célig. A 148 fős mezőnynek három rövidebb 14,6 km-es és három hosszabb 30,3 km-es kört kellett teljesítenie. A pálya nyomvonala több emelkedőn át haladt, de talán a legnehezebb szakasz a rövid 1,1 km-es, de nagyon meredek, átlagosan 11,5%-os Poggio volt, mely hegyen a maximális meredekség a 19%-ot is elérte.

Az elmúlt 10 évben csupán 3 magyar versenyző, 2016-ban Peák Barnabás 12. helyezett, 2014-ben Móricz Dániel 45. helyezett, 2012-ben Varró Gergely 50. helyezett, tudta értékelhetően teljesíteni a hegyekkel tűzdelt versenyt. A győzelmet a belga Maxence Place (AG2R Citroën U19) szerezte meg két olasz kerekes, Matteo Scalco (Borgo Molino Vigna Florita) és Leonardo Volpato (U.C. Giorgione) előtt. Egyetlen magyarként Takács-Valent Márknak sikerült az a bravúr, hogy célba érjen, ő a főmezőnnyel a 22. helyen érkezett.

„A verseny idén sem okozott csalódást és a vártnak megfelelően folyamatosan csökkent a mezőny létszáma. A magyar fiatalok figyeltek a helyezkedésre, próbáltak minél többet együtt mozogni és az emelkedőket jó helyről megkezdeni. A folyamatosan morzsolódó mezőnyben a srácok közül végül csak Takács-Valent Márknak sikerült elöl maradnia, aki végül a 22. helyen ért célba. A válogatott többi tagját 110 km-nél intették ki.” – mesélte a kapitány a versenyt követően.

A magyar csapatot öt fiatal képviselte, Takács-Valent Márk, Feldhoffer Bálint, Tóth Márkó, Anda Attila és Pollner Balázs. A nemzeti válogatott mellett a magyar bejegyzésű Lotus Cycling Team is részt vett a viadalon, sorukból a versenyzőknek sem sikerült célba érnie.

EREDMÉNYEK

'Fel a tetejéhez' gomb