Országút

Fantasztikus magyar országúti eredmények

Fetter Erik, Peák Barnabás és Valter Attila is bőven gyűjtött UCI világranglista pontokat

Kis túlzással nem győztük kapkodni a fejünket a mögöttünk hagyott héten, hisz legjobb országúti bringásaink remek versenyeken szerepelhettek, ahol nagyszerű eredményekkel rukkoltak ki.

Fetter Erik (EOLO-Kometa) a 2.1-es besorolású Settimana Internazionale Coppi e Bartali viadalán volt érdekelt, melyet az 1.Pro kategóriás GP Industria követett szintén Olaszországban. Ezeken versenyeken Szarka Gergely (Giotti Victoria-Savini Due) is indult, ám sajnos ő egyik megmérettetést sem tudta befejezni. Fetter végig hasznos munkát végzett a csapattársaiért, majd a negyedik Montecatini Terme körüli penzum során az előkelő kilencedik helyen ért célba, s végül az összetett negyvenedik pozíciójában zárta a viadalt.

A pontot az i-re ellenben a GP Industria megmérettetésén sikerült feltennie. A Larciano környéki verseny olasz mintára körpályák sokaságát tartogatta, a végén négyszer is megmászva a San Baronto emelkedőjét. A győzelmet egy bő tíz fős sprint végén a hazaiak legnagyobb örömére Diego Ulissi (UAE Team Emirates) nyerte, miközben Fetter a 11. helyen ért célba, ezzel 30 UCI világranglista pontot gyűjtve.

„A verseny nehéznek ígérkezett, és az is volt. Már az elejétől kezdve elég nagy tempót diktáltak. Ezúttal én voltam a kiemelt ember, értem dolgozott a csapat. Gyönyörű munkát végeztek, mindig a lehető legjobb pozícióban tartottak az emelkedők és a fontos kanyarok előtt. A végén négy kör várt ránk egy viszonylag hosszú és kemény heggyel. Két körrel a vége előtt a Trek-Segafredós olasz Gianluca Brambillával támadtunk, majd abból az akcióból kialakult egy hat-hét fős szökevénycsoport. Ez elég jónak ígérkezett, de aztán hátulról még felértek páran, így az utolsó körre már körülbelül huszonöten voltunk. Az emelkedőn megkezdődtek a támadások, ott négyen-öten meg tudtak lépni, én egy kicsit lemaradtam róluk, így a második csoportban 40-50 méterrel mögöttük haladtunk. Szerencsére a soromban volt Vincenzo Nibali és még néhány nagy név, így együtt összedolgozva viszonylag hamar felértünk a szökevényekre. Nagyjából egy kilométerre a céltól négyen támadtak, a többiek pedig nem reagáltak erre. Én is vártam a nagyobb nevű versenyzőkre, de végül senki sem indított, így centikkel, de haza is értek, mi meg mögöttük sprinteltünk, így lettem tizenegyedik” – nyilatkozta Erik a versenyt követően.

Eközben Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Materiaux) három egynapost teljesített, a Minerva Classic Brugge-De Panne és az E3 Saxo Bank Classic révén két WorldTour-klasszikuson valamint a francia La Roue Tourangelle Centre Val de Loire – Trophée Groupama Paris Val de Loire 1.1-esén szerepelt. Bár, az első verseny nem sikerült a legjobban, a Harelbeke körüli E3-on végül kiválóan tekerve az előkelő 33. helyen végzett, ezzel nyolc UCI világranglista pontot gyűjtött – a La Roue Tourangelle során pedig a tizenegyedik helyen ért célba, ami újabb tíz UCI pontot jelentett.

Valter Attila (Groupama-FDJ) ez idő alatt a szintén WorldTour-besorolású Katalán Körversenyen tekert. A 101. alkalommal kiírt viadal első etapját Attila remekül hajrázva az előkelő tizedik helyen zárta, majd a hétszakaszos megmérettetés soron következő napjain az 55., a 46., a 90. és a 86. helyeket csípte el. Az utolsó előtti etapon a főmezőnnyel érkezve a 16. helyen végzett, míg az utolsó barcelonai körözés során a tavalyi évhez hasonlóan idén is kitett magáért. A penzum végén hat alkalommal is abszolválnia kellett a mezőnynek a Montjuic emelkedőjét, így a pálya természetesen annak rendje és módja szerint apró darabjaira szedte a karavánt, a végén mindössze szűk húsz fő sprintelhetett a szakaszgyőzelemért, melyet az olasz Andrea Bagioli (Quick-Step Alpha Vinyl) szerzett meg a remekül tekerő Valter Attila előtt. A magyar bringás a 26. pozíciót szerezte meg az összetettben, így az etapon begyűjtött 20 UCI világranglista pontja mellé a végelszámolásnál még további tizenhatot érdemelt ki, így 36 ponttal abszolválta a viadalt.

„Az első WorldTour-győzelem továbbra is várat magára, de úgy érzem, hogy nagyon érik már. Rég volt ilyen kemény hetem, nagyon fontos állomása volt ez a szezonnak, összességében pedig elégedett vagyok a versennyel. Nagyon köszönöm a szurkolást mindenkinek” – írta közösségi média oldalain Attila, akit várhatóan legközelebb a Tour of the Alps viadalán láthatunk.

EREDMÉNYEK

Rnk

Rider

Team

UCI

Time

44th GP Industria (1.Pro)
1  ULISSI Diego UAE Team Emirates 200 4:31:10
2  FEDELI Alessandro Italy 150 0:00
3  MEURISSE Xandro Alpecin-Fenix 125 0:00
11 FETTER Erik EOLO-Kometa 30 0:00
DNF SZARKA Gergely Giotti Victoria – Savini Due
E3 Saxo Bank Classic (1.UWT)
1  VAN AERT Wout Jumbo-Visma 400 4:38:04
2  LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 320 0:00
3  KÜNG Stefan Groupama – FDJ 260 1:35
33  PEÁK Barnabás Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux 8 6:00
La Roue Tourangelle Centre Val de Loire – Trophée Groupama Paris Val de Loire
1  BOUHANNI Nacer Team Arkéa Samsic 75 4:39:03
2  COQUARD Bryan Cofidis 55 0:00
3  DUJARDIN Sandy TotalEnergies 40 0:00
12  PEÁK Barnabás Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux 10 0:00
101st Volta Ciclista a Catalunya (2.UWT)
Stage 7
1  BAGIOLI Andrea Quick-Step Alpha Vinyl Team 50 3:18:09
2  VALTER Attila Groupama – FDJ 20 0:00
3  BARCELÓ Fernando Caja Rural – Seguros RGA 8 0:00
General Classification
1  HIGUITA Sergio BORA – hansgrohe 400 29:53:33
2  CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 320 0:16
3  ALMEIDA João UAE Team Emirates 260 0:52
26  VALTER Attila Groupama – FDJ 16 17:35
'Fel a tetejéhez' gomb