Országút

Remekül kezdte az idényt a Panorama-Hungary csapata

Top 20-as helyek mellett, Borissza Johanna révén tíz UCI világranglista pontot is gyűjtött az első két nemzetközi versenyén az újonnan alakuló Panorama-Hungary Women’s Cycling Team.

Már a januári cyclo-cross országos bajnokságon is megmutatta oroszlánkörmeit a tavalyi év végén alakult Panorama-Hungary Women’s Cycling Team, hisz Jordán Dorka az elit női kategóriában, míg Mudra Málna a tizenhét éven aluli lányok mezőnyében állhatott dobogóra.

Egy spanyolországi és egy törökországi edzőtáborozást követően a Borissza Johanna, Jordán Dorka, Polina Kirillova, Szabó Adrienn, Marina Uvarova és Vasadi Anna összeállításban kezdődött meg a sor számára a szezon, a török Grand Prix Velo Alanya UCI 1.2-es és a Grand Prix Justiniano Hotels UCI 1.2-es viadalain február 19-én és 20-án.

Az első megmérettetés a Güzelbag hegyi befutójával zárult, mintegy száz kilométeren felvéve a versenyt a keleti blokk legerősebb csapatai ellen, de több francia kontinentális sor is ott volt a rajtvonalnál. A síkon Borissza Johanna és Vasadi Anna végzett elképesztő munkát, majd az átlag 6,5 %-os meredekséggel bíró – közel harminc kilométer hosszú kaptató -, annak rendje és módja szerint megtizedelte a karavánt. Az ukrán sikerrel záruló nap során a magyar csapat egyik orosz légiósa, Marina Uvarova végzett a legelőkelőbb helyen, a tizenötödik pozícióban, de Szabó Adrienn, Polina Kirillova és Jordán Dorka triója is kitett magáért, bár sajnos utóbbi kettőt az emelkedő legmeredekebb részén tréfálta meg a technika ördöge.

Másnap egy ugyancsak száz kilométer környéki, ám egy kisebb emelkedőt leszámítva, szinte teljesen sík verseny várt a lányokra. A penzum nagy részében Polina Kirillova, Szabó Adrienn, Marina Uvarova és Vasadi Anna igyekezett szerelni a támadásokat, míg Borissza Johanna és Jordán Dorka a sprintet várták. Életképes szökés nem alakult ki, így szinte minden csapat a mezőnyhajrára készült, minek eredményeképpen már az üdülővárosba való beérkezést követően történt egy bukás, melynek után megszakadt a sor, sajnos Johanna is hátul ragadt, de még idejében sikerült felvinni őt az elejébe.

A győzelem végül a legerősebb orosz csapat, a Lokosphinx kerekesei között dőlt el, ám Borissza Johanna remekül helyezkedve az előkelő hatodik helyen zárt, ezzel 10 UCI világranglista pontot szerezve.

„Az volt az előzetes terv, hogy várjak a sprintre. A többiek végig remek munkát végeztek, segítettek amiben csak tudtak, a bukás után Polina vitt előre, az utolsó kilométereken pedig Dorka volt a mezőny élén. Nehéz verseny volt, rengeteg lökdösődéssel, nem volt egyszerű megtartani a jó pozíciókat, de nagyot küzdöttünk, s végül ennek meglett az eredménye” – nyilatkozta a célba érkezést követően Johanna. Jordán Dorka ugyancsak az első húszban zárt.

Összességében kijelenthető, hogy remekül kezdte a szezont a csapat, az első két UCI versenynap során egy Top 10-es és két Top 20-as helyet, na meg 10 világranglista pontot szerezve.

A lányok versenyprogramja március 5-én és 6-án ugyancsak két török egynapossal folytatódik.

 

'Fel a tetejéhez' gomb