Országút

Junior világkupa Magyarországon, 22 ország 119 versenyzőjével!

Norvég győzelem, Szijártó Zétény a legjobb magyar

2. szakasz - Per Strand Hagenes a világkupa győztese

Nyíregyháza körül egy 108 kilométeres szakasszal zárult a 2021-es magyarországi ifjúsági kerékpáros világkupa, melynek végén norvég etapsiker született – a korosztály jelenlegi egyik legnagyobb ígérete ezzel az összetett versenyt is megnyerte.

Az éles rajtot követően azonnal megindultak a próbálkozások, egymást követték a szökési kísérletek, ám tizenöt-húsz másodpercnél messzebb senki sem jutott. Az első gyorsasági részhajrát Stian Edvardsen-Fredheim (Norvégia) nyerte, az összetett éllovasa Madis Mihkels (Észtország) és Karsten Larsen Feldmann (Norvégia) előtt.

Kisvárdáról kiérve kissé megnyugodtak a kedélyek, ezt kihasználva pedig Luca D’Hollander (Belgium) és Ola Sylling (Norvégia) duója lépett el, akikhez nem sokkal később Victor Hannes (Belgium) csatlakozott.

A trió legnagyobb előnye mintegy negyven másodpercnél tetőzött, s bár egy ponton úgy tűnt, hogy a nyíregyházi részhajrára már nem érnek haza, végül Hannes nyerte azt, aki azonnal ki is borított a társai mögül – a szökéshez időközben Maksym Varenyk (Ukrajna) is felzárkózott.

A megyeszékhely belvárosában még két és fél kört abszolvált a mezőny, az első körben az aktuális amerikai bajnok Colby Simmons (LUX-Sideshow p/b Specialized) lódult a szökés után, ám az utolsó áthaladás előtt néhány kisebb bukás által hátráltatva, de összezárt a mezőny.

Mintegy három kilométerre a céltól indított a prológ győztese, Per Strand Hagenes (Norvégia), aki végül hat másodperc előnnyel meg is nyerte a szakaszt, honfitársa Stian Edvardsen-Fredheim (Norvégia) és Mathis Avondts (Belgium) előtt. Legjobb magyarként Mészáros Bence (Magyarország) a tizenegyedik helyen ért célba.

„Nagyon gyors szakaszon vagyunk túl, mindenféleképpen szerettük volna irányítani a történéseket, s ez mind az első gyorsasági részhajránál, mind a szökést illetően, mind pedig a befutónál sikerült. Külön öröm számomra, hogy a csapattársam lett a második, ráadásul sikerült keretbe foglalnom a versenyt, amely egyben azt is eredményezte, hogy az összetettben is én győztem. Egy egészen kiváló viadalon vagyunk túl, remek szervezéssel” – nyilatkozta a célba érkezést követően a jövőre már a Jumbo-Visma kontinentális sorában versenyző Hagenes.

Összetettben Per Strand Hagenes (Norvégia) hat másodperc előnnyel diadalmaskodott honfitársa Stian Edvardsen-Fredheim (Norvégia) előtt – a harmadik a két félszakasz győztese, Madis Mihkels (Észtország) lett. A legjobb magyarnak járó megkülönböztető trikót a tizenötödik helyen záró Szijártó Zétény szerezte meg, a pontversenyt Mihkels, míg a fiatalok összevetését Niels Michotte (Luxemburg) nyerte.

„Talán az utolsó szakasz sikerült a legjobban számunkra, annak ellenére, hogy ezúttal is nagyon ideges volt a mezőny. A Nyíregyházáról kivezető szakaszon sajnos belekeveredtem egy bukásba, így az első részhajránál nem volt esélyem. A második sprintnél nagyon jó munkát végeztünk, de a szökevények elvitték a jóváírásokat. Az etap végén Mészáros Bencével igyekeztünk segíteni egymást, ami két Top-20-as helyhez volt elegendő, s bár összességében ettől magasabb célokat tűztünk ki magunk elé, összességében nem lehetünk csalódottak, hisz napról-napra egyre jobb és jobb teljesítményt nyújtottunk” – vélekedett Szíjártó Zétény.

1B. szakasz - Madis Mihkels újabb sikere az ibrányi körözésen

A délelőtti vásárosnaményi győzelmét követően a délutáni ibrányi félszakaszt is az észt Madis Mihkels nyerte, aki ezzel az összetettben is átvette a vezetést.

Egy Ibrány környéki, 42,1 kilométeres félszakasszal folytatódott a One Belt One Road Nations’ Cup ifjúsági világkupa, melynek során két nagyobb és két kisebb kör valamint egy gyorsasági részhajrá várt a kerekesekre.

A várakozásoknak megfelelően több kisebb akcióval kezdődött az etap, a táv első harmadának átlaga bőven 50 kilométer/óra feletti volt. A második körben az amerikai Luke Feuerhelm (LUX-Sideshow p/b Specialized) lépett el, közel húsz másodperces előnyt felépítve, ám a részhajrához közeledve megfogták, a sprintet Niels Michotte (Luxemburg) nyerte, Colby Simmons (LUX-Sideshow p/b Specialized) és Stian Edvardsen-Fredheim (Norvégia) előtt.

A két kisebb kör már leginkább a mezőnyhajrára való rákészülődéssel telt, ahol az észtek ezúttal is erőfölénybe kerültek, Madis Mihkels nyerte a szakaszt Frederik Lykke (Dánia) és a szintén észt Romet Pajur (Észtország) előtt. Legjobb magyarként Szijártó Zétény a tizennegyedik helyen gurult át a célvonalon.

„A csapat ismét remekül vezette fel nekem a hajrát, s sikerült is megnyernem a szakaszt. Érdekes módon a kerékpáron nem nagyon érzem a délelőtti bukásból fakadó fájdalmaim, bár valószínűleg elég nehéz lesz ma elaludnom. Bízom benne, hogy az utolsó etap során sikerül megőriznem a sárga trikót” – nyilatkozta a szakaszt követően Mihkels.

Összetettben, sikerével szintúgy Mihkels vette át a vezetést, a pontversenyben is ő vezet, a fiatalok különversenyében a luxemburgi Niels Michotte, míg a magyarok összevetésében Szijártó Zétény az első.

„Szerencsére jobban éreztem magam, mint délelőtt, bár a tempó és a dulakodás talán most még nagyobb volt. A részhajrá során remek helyzetbe hoztak a csapattársaim, sikerült is az első tízben zárnom, majd a szakaszgyőzelemért zajló részhajrá során is ott voltam az elejében, végül tizennegyedik lettem. A zárószakaszon egy kicsit más fajta versenyt várok, így bízom benne, hogy több lehetőségünk adódhat” – mondta Szijártó Zétény a díjátadót követően.

1A. szakasz - Az észt Madis Mihkels szakaszgyőzelme a Vásárosnaményben

Mezőnyhajrával zárult Vásárosnaményban a háromnapos nemzetközi viadal 1/a félszakasza, ahol a norvég Stian Edvardsen-Fredheim zárt másodikként és a szintén észt Romet Pajur lett a harmadik.

Az éles rajtot követően folyamatosak voltak a próbálkozások, ám életképes szökés nem tudott kialakulni a 89,9 kilométeres etapon, melynek során a beregi település körül két kört abszolvált a mezőny, egy gyorsasági részhajrával megfűszerezve. Leginkább a belga és a német válogatott próbálta kontrollálni a történéseket, de egy alkalommal a magyar nemzeti csapat színeit erősítő Orosz Bálint is el tudott minimális különbséggel szakadni.

A gyorsasági részhajrához közeledve két kisebb bukás is nehezítette a kerekesek előrehaladását, ám ez sem akadályozhatta meg az észt csapatot a felvezetésben, így a sprintet a nem sokkal korábban földre kerülő Madis Mihkels nyerte, honfitársa Romet Pajur valamint a cseh Stepan Siroky előtt.

A második kör végén már a mezőnyhajrára készültek a csapatok, sajnos elég idegesek voltak a fiatalok, így egy újabb bukás borzolta a kedélyeket. A szakaszgyőzelemért zajló sprintben ismételten csak az észtek domináltak, Madis Mihkels nyerte a szakaszt a norvég Stian Edvardsen-Fredheim és a szintén észt Romet Pajur előtt. Legjobb magyarként Mészáros Bence a harmincadik helyen ért célba.

„Nagyon jól dolgozott ma a csapat, sajnos az első körben én is belekeveredtem egy bukásba, mindezek ellenére nem adtam fel annak a lehetőségét, hogy harcban legyek a gyorsasági részhajrá és a befutó során. Örülök, hogy egy tökéletes felvezetés végén sikerült győznöm, ez nagy erőt ad számomra a továbbiakban” – nyilatkozta a célba érkezést követően Mihkels.

Összetettben továbbra is a prológ győztese a norvég Per Strand Hagenes vezet, a pontversenyben Mihkels, a fiatalok különversenyében a luxemburgi Niels Michotte, míg a magyarok összevetésében Szijártó Zétény az első.

„Elég gyors volt ez a félszakasz, sajnos nagyon ideges volt a mezőny, ezért volt több kisebb-nagyobb bukás is. Próbáltunk volna rámenni a részhajrára, de sajnos akkora volt a tolakodás, hogy nem tudtunk előrekeveredni. A mezőnyhajrá előtt a csapattársaim mindent megtettek azért, hogy jó helyzetbe hozzanak, de sajnos nem tudtam olyan szituációba kerülni, hogy jobb eredményt érhessek el” – mondta a szakaszt követően a legjobb magyarnak járó megkülönböztető mez tulajdonosa Szijártó Zétény.

Prológ - A norvég Per Strand Hagenes volt a leggyorsabb

A luxemburgi Niels Michotte lett a második, míg a szintén norvég Stian Fredheim zárt harmadikként – a magyarok közül Szijártó Zétény érte a legjobb időt, ami a 30. helyhez volt elegendő.  

Pontban 12:00 órakor a szlovén Grega Podlesnik volt az első, aki nekivágott a One Belt One Road Nations’ Cup Hungary ifjúsági világkupa prológjának a nyíregyházi A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház római katolikus templom előtt felállított rajtból (Kossuth tér), majd 3,8 kilométer megtételét követően, nem messze onnan a Szabadság téren ért célba.

Az első komolyabb időt a norvég Trym Brennsaeter repesztette, 4 perc 37 másodperc alatt abszolválva a távot, majd a mezőny első felében rajtolók közül az amerikai Luke Freuerhelm (LUX-Sideshow p/b Specialized) vette át az első helyet, 4:30 alatt célba érve.

A győzelemért küzdők között előbb a szintén norvég Stian Fredheim ért el kimagasló eredményt, majd honfitársa Per Strand Hagenes volt az, aki 4 perc 22 másodperces idejével végül megnyerte a prológot. A két skandináv kerekes közzé mindössze a luxemburgi Niels Michotte tudta beverekedni magát.

„Tudtuk, hogy nagyon kicsik lesznek a különbségek, így próbáltam mindent kiadni magamból. Reggel két alkalommal is bejártuk a pályát, megnézve a technikásabb kanyarokat és azokat a részeket, ahol esélyünk nyílhatott bármiféle előnyre szert tenni. Bíztunk benne, hogy nem fog esni, mert az alapjaiban borította volna fel a terveinket. Ez egy remek verseny, nagyszerű a szervezés, eddig mindennel nagyon elégedettek vagyunk” – mondta a díjátadóra várva a prológ győztese.

Ami a magyarokat illeti Szijártó Zétény szerezte meg a legjobb hazai versenyzőnek járó megkülönböztető trikót, a válogatott színeit erősítő kerékpáros tizennyolc másodperc hátránnyal a harmincadik helyen zárt.

„Elégedett vagyok a teljesítményemmel, persze lehetett volna ennél jobb az időm, de reálisan nézve nem lehetek csalódott. Igyekszünk majd az elkövetkezendő szakaszokon összedolgozni a másik magyar csapattal, hisz nagyon erős ellenfeleink vannak. Mindent meg fogunk azért tenni, hogy akár egy Top-10-es vagy egy dobogós helyet összehozzunk” – mondta az egyéni időfutam legjobb magyar kerekese, Szijártó Zétény.

A One Belt One Road Nations’ Cup Hungary kerékpárverseny augusztus 21-én délelőtt egy 89,9 kilométeres félszakasszal folytatódik Vásárosnamény környékén, majd délután egy 41,2 kilométeres félszakasz vár a kerekesekre Ibrányban.

Eredmények

2021pén20augEgész napvas22KiemeltOne Belt One Road - NCup Hungary JuniorsNyíregyháza - Szabadság térSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.Ncup

'Fel a tetejéhez' gomb