Országút

Augusztus 20-án rajtol az UCI ifjúsági világkupa Nyíregyházán

Az előzetes nevezések alapján húsz csapat – 17 nemzeti válogatott, 2 klubcsapat és 1 regionális sor – 120 versenyzője áll majd rajthoz augusztus 20. és 22. között a 2021-es ifjúsági kerékpáros világkupa-sorozat magyarországi nyitányán – hangzott el az esemény augusztus 17-i sajtótájékoztatóján. A viadalnak a 2020-as évhez hasonlóan ezúttal is Nyíregyháza lesz a központja, de érinti Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több városát.

A 2020-as szezonban hatalmas sportdiplomáciai sikerként először látogattak Magyarországra a korosztály legjobbja, melynek kapcsán hazánk közel száz év után adhatott otthont ismét egy világversenynek a sportág történetében – ráadásul példaértékű volt, hogy a koronavírus-helyzet viszontagságai ellenére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei viadal volt az egyetlen ifjúsági világkupa-futam, amely megrendezésre került, ezt pedig a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) vezetősége is pozitívan fogadta.

Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár asszony hangsúlyozta: a Nemzetközi Szövetség nem könnyen adja oda ennek a megmérettetésnek a rendezési jogát, a mostani döntésükben pedig szerepet játszhatott, hogy a szervezők a tavalyi Visegrad 4 Juniors megrendezésével már bizonyították azt a felkészültséget, amely egy ilyen nemzetközi sporteseményhez szükséges. Az idei mezőny három nap alatt közel 243 kilométert fog megtenni Nyíregyháza, Vásárosnamény és Ibrány térségében, ami óriási sportteljesítmény. „Magyarországon a kerékpársport a tizenhat kiemelt sportág között kap helyet, a sportági versenyek segítségével pedig az utánpótlás-nevelés és a sportturizmus is fejlődik” – tette hozzá.

A húsz csapat színeiben összesen huszonegy nemzet sportolóit köszönthetjük hazánkban, köztük már egy-két olyan versenyzőt is, akiknek fiatal koruk ellenére már most aláírt szerződésük van egy-egy a sportág elitjét jelentő klub utánpótlásához – a megmérettetés egyik legnagyobb sztárja talán a norvég Per Strand Hagenes lehet.

Természetesem egy ilyen kaliberű verseny a hazai kerékpársport számára is rengeteg előnyt biztosít, hisz a fiatalok szerencsére már a tavalyi évben is bizonyították, hogy versenyben vannak a világ élvonalával. A nemzeti válogatott mellett idén a pécsi Lotus Regional Team is rajthoz áll, előbbiben Mészáros Bence, míg utóbbiban Árvai Kristóf lehet a kapitány.

Tizenkét magyar kerékpáros képviseli a hazai színeket

Természetesem egy ilyen kaliberű verseny a magyar kerékpársport számára is rengeteg előnyt biztosít, hisz a fiatalok szerencsére már a tavalyi évben is bizonyították, hogy versenyben vannak a világ élvonalával. A nemzeti válogatott mellett idén a pécsi Lotus Cycling Regional is rajthoz áll, előbbiben Mészáros Bence, míg utóbbiban Árvai Kristóf lesz a kapitány.

Az első, 2020-as magyarországi világkupán Mészáros Bence nyerte el a legjobb hazai kerékpárosnak járó megkülönböztető trikót, aki a válogatott kapitányaként idén is visszatér. Mellette a nemrégiben Spanyolországban brillírozó Szijártó Zétény valamint az aktuális országúti bajnok Fábián Zalán is ott lesz a mezőnyben.

A magyar nemzeti válogatott előzetes nevezése: Mészáros Bence, Szijártó Zétény, Takács-Valent Márk, Fábián Zalán, Lepold Zoltán Antal és Orosz Bálint. Bence mellett Árvai Kristóf is remek teljesítménnyel rukkolt elő egy évvel ezelőtt, végig támadólag lépett fel, mutatta magát. Az idei világkupán a Lotus Cycling Regional kapitányaként vághat neki a versenynek. A Lotus Cycling Regional előzetes nevezése: Mindszenti Ákos, Erdős Gergely, Sidló Dániel, Árvai Kristóf, Anda Attila és Mórocz Barnabás.

Dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a hazai kerékpárosok szempontjából is kiemelte a verseny jelentőségét: „Ezen a viadalon az U19-es korosztály, tehát tizenhét és tizennyolc esztendős sportolók mérik össze a tudásuk. A megmérettetés remek lehetőséget ad a magyar résztvevőknek is, akik szám szerint tizenketten lehetnek majd ott a mezőnyben” – fogalmazott.

A 2021-es idényben a sorozat nyitányának adhat otthont hazánk augusztus 20. és 22. között. A verseny egy 3,8 kilométeres prológgal kezdődik Nyíregyházán, majd másnap két félszakaszra kerül sor: délelőtt Vásárosnamény környékén egy 89,9 kilométeres, míg délután egy Ibrány környéki 41,2 kilométeres mezőnyetap várja a kerekeseket. A zárónapon újra Nyíregyháza térségében teker majd a karaván, ezúttal 108 kilométert megtéve.

Törzsök Zsolt, a főszervező Mozgás, Egészség Rekreációs Sportegyesület elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy szeretnének hagyományt teremteni a verseny megrendezését illetően. Hozzátette, a világkupa-sorozat következő – és egyben valószínűleg utolsó – versenyét Csehországban rendezik meg, így a begyűjthető világkupa pontok felét most hétvégén, a magyarországi viadalon van lehetőségük megszerezni az indulóknak.

Solymosi János versenyigazgató jelezte, a pénteki időfutam pályáját a belváros utcáin jelölték ki, a versenyzők gyakorlatilag a sétálóutcában, a vendéglátóhelyek teraszai előtt fognak elszáguldani akár óránkénti hetven kilométeres sebességgel, így nagyon látványos versenyre készülhetnek a nézők. A vásárosnaményi félszakaszon a Beregben mennek két kört, a gergelyugornyai felhajtónál sprintszakasz lesz, ezután fordulnak rá a Kraszna-hídra, Ibránynál pedig két nagy és két kiskört tesznek meg a versenyzők. A vasárnapi “királyszakaszon” a 4-es főúton Kisvárdáig jut el a mezőny, onnan visszatérve Nyíregyházán ismét a belvárosi körözés és a befutó vár a kerékpárosokra.

A 20 csapat közül 17 nemzeti válogatott, továbbá két klubcsapat és egy úgynevezett regionális sor áll rajthoz. A tájékoztatón részt vett és köszöntőt mondott Kovács Ferenc Nyíregyháza, Filep Sándor Vásárosnamény és Trencsényi Imre Ibrány polgármestere.

Részletes információk

Útvonal, áthaladási időpontok, térképek, útvonalvideók

2021pén20augEgész napvas22KiemeltOne Belt One Road - NCup Hungary JuniorsNyíregyháza - Szabadság térSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.Ncup

További információk: www.ncuphungary.hu
'Fel a tetejéhez' gomb