Országút

V4: Filutás óriásit küzdött

A cseh Michal Schlegel győzött Pannonhalmán

Lezajlott a Visegrád 4 Kerékpárverseny magyarországi etapja, melyet szombat délután Filutás Viktor a harmadik helyen fejezett be. Ezzel a Budapest-Pannonhalma szakasz eddigi legjobb magyar eredménye született.

Menczer Tamás, Valter Attila és Princzinger Péter indították útjára a bringásokat a Várkert Bazár elől. Elmondták; a V4 nem csupán politikai értelemben Európa motorja, hanem az összefogás kulturális, turisztikai és sportértéke is elvitathatatlan. Mint mondták a kerékpársport a V4 országaiban töretlenül ível felfelé, ezért a rajt után egyeztetést kezdeményeztek a továbblépésről, amelynek alapköve lehet egy hazai kontinentális országúti csapat létrehozása.

A cseh Michal Schlegel nyerte a V4 nemzetközi országúti kerékpárverseny szombati magyar szakaszát, legjobb hazai versenyzőként Filutás Viktor harmadikként tekert át a célvonalon – írja az MTI.

A mezőnyt a Várkert Bazár elől Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára rajtoltatta el, a díszvendég pedig a Giro d’Italia összetettjét három napig vezető Valter Attila volt.

A 157.3 kilométeres táv során négyfős szökevénycsoport alakított ki öt perc feletti előnyt, a csoportban ott volt az idei magyar bajnokság mezőnyversenyének ezüstérmese, Istlstekker Zsolt (Epronex-GESU Bikewear Cycling). A táv kétharmada után a szökevénycsoport kettészakadt, a záró tíz kilométeren belül pedig az utolsóként elöl maradt szökevényeket is befogta a mezőny.

A pannonhalmi emelkedőn a 2017-ben Giro d’Italia-résztvevő Michal Schlegel támadott, és az Elkov-Kasper 26 esztendős cseh bringása meg is nyerte a szakaszt. Második a horvát bajnok Viktor Potocki lett, míg – legjobb hazai versenyzőként – a tavalyi és idei magyar bajnok, a 24 esztendős Filutás Viktor harmadikként ért célba a huszonhét csapat 150 versenyzőjét felvonultató mezőnyben.

Szomorú vagyok, hogy nem nyertem, mert bennem volt” – értékelt az MTI-nek Filutás, akinek a harmadik helye az eddigi legjobb magyar eredmény a viadalon. Hangsúlyozta, a lábai megvoltak hozzá, ám váltóhiba miatt nem tudta használni a nagy tányért a sprintben. Összességében így viszont elégedett a teljesítményével. Kitért a szökésre is, mint mondta, örült volna, ha Istlstekkerék hazaérnek.

Kijárt volna már neki is egy jó eredmény, de így is jó nap volt mindenkinek: ő megmutatta magát a szökésben, nekem pedig végül a dobogó összejött” – szögezte le a magyar bajnok. „El sem akarom hinni, hogy harmadik lettem. Nehéz verseny volt, erős, de ideges mezőnnyel, rengeteg fékezéssel és kigyorsítással. Elégedett vagyok az elért eredménnyel” – mondta Filutás a díjátadóra várva.

Legjobb szlovákként Marek Canecky (Dukla Banska Bystrica) zárt a hetedik helyen, míg a legjobb  lengyel versenyző Jakub Murias (Voster-ATS) lett.

„Egy nagyon nehéz versenyen vagyunk túl, nagy volt a hőség és a pálya sem volt kifejezetten egyszerű. Igyekeztem végig koncentrált maradni és csak arra összpontosítani, hogy minél jobb eredményt érhessek. Szerencsére a támadásomat végig tudtam vinni, így megnyertem a versenyt” – nyilatkozta a célba érkezést követően Schlegel.

EREDMÉNYEK

2021szo10júlEgész napKiemeltVisegrád 4 KerékpárversenyMagyarországSzakágOrszágútKategóriaUCI 1.2

A versennyel kapcsolatos további információk, érdekességek a Visegrád 4 kerékpáros-sorozat magyar futamának hivatalos honlapján (https://www.v4kerekparverseny.hu/) találhatók.

'Fel a tetejéhez' gomb