MTB

A Pilis Kupával ért véget a magyar XCO szezon

Vas Kata Blanka és Palumby Zsombor nyerték a törökbálinti XCO versenyt

Az idei év egyetlen UCI besorolású hazai XCO hegyikerékpáros versenyét rendezték szeptember 13-án a törökbálinti Fortuna Beach és Kemping területén. A XVIII. MTB Pilis Kupa C2-es kategóriás viadal egyben az MKSZ Magyar Kupa-sorozat záróakkordja is volt.

Az U9-es korosztályt egy 780 méteres pálya várta, amelyen három kört abszolváltak, a lányoknál Storcz-Nagy Réka (Superior Racing Team), míg a fiúknál Horváth Leó (Superior Racing Team) sikerével.

A tizenegy és a tizenhárom éven aluliak korcsoportjai már egy 1650 méteres nyomvonalon küzdöttek. Előbbiek kettő, utóbbiak három kört tettek meg. Az U11-es leányzóknál Stojanovska Dalija (Superior Racing Team) bizonyult a legerősebbnek, mintahogyan az ezt követő futamban is Superior győzelem született, Szilasi Dániel révén. U13-ban Kiss Nikoletta Bettina (Bike Zone Gödöllő) magabiztos előnnyel ért elsőként célba, de Berencsi Benedek (Speed-Way Team) sem aprózta el, egy percet vert riválisaira.

Az U15-ös futamokban a lányoknál érvényesült a ZKSE fölény Bruchner Regina (ZKSE) révén, majd a fiúknál Takács Zsombor (Superior Racing Team) a versenynap egyik legnagyobb fölényű győzelmét aratta, közel négy perc előnnyel célba érve a 2400 méteres penzumon, amelyen a résztvevők nemtől függően négy illetve öt kört teljesítettek.

A tizenhét éven aluliaknál Tóth-Almási Borbála (Limitless Team-XCO Nagykanizsa) és Takács-Valent Márk (Cube-Csömör) állhattak fel a dobogó legfelső fokára. Itt a szebbik nem képviselői öt, míg az ifjak hét kört róttak le.

A junior és az elit futamok már UCI világranglista pontokért zajlottak. A 3320 méter hosszú, 122 méternyi szintet tartogató elit pályán az ifjúsági korú lányokra öt, a fiúkra és az elit hölgyekre hat, az elit férfiakra pedig nyolc kör várt.

Az első junior futamban Bokros Csenge Anna (Limitless Team-XCO Nagykanizsa) győzött, majd Gerely Attila (Crosskovácsi Bikeschool) és Szabó Levente (Intercycling Team) vívott hatalmas csatát, előbbi sikerével, mellettük a dobogó legalsó fokára Csákai Bence (PCCC) fért oda.

Az elit nőknél Vas Kata Blanka (Doltcini-Van Eyck Sport) nyakába került az aranyérem, Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) lett a második, Buzsáki Virág (SVS Pro Team) zárt harmadikként.

Az elit férfiak futamát pedig Palumby Zsombor (SVS Pro Team) nyerte Parti András (UTE) és Szatmáry András (Cube-Csömör) előtt.

„Az utolsó két körben játszottuk le Andrissal ezt a versenyt, akkor támadtam, s végül sikerült egy magabiztos előnyt kialakítanom és megnyerni hazánk idei egyetlen UCI kategóriás hegyikerékpáros versenyét, s ezzel a Magyar Kupa összetettjét is. Ez a viadal egy jó visszavágó volt az országos bajnokság után” – mondta Palumby Zsombor a versenyt követően.

Mivel a vírushelyzet korlátozásai miatt külföldi induló nem volt, így a világranglista pontok is idehaza maradtak.

EREDMÉNYEK

2020vas13szepEgész napÚj dátumKiemeltXVIII. Pilis MTB CupTörökbálint - Fortuna Beach és KempingSzakágMTBKategóriaMKSZ Magyar Kupa,UCI C2


Az ijesztően indult tavasz után nagy örömünkre szolgál, hogy a mindenki által ismert 2020-as körülmények ellenére az alábbi 4 XCO Magyar Kupa és az XCO Országos Bajnokság megrendezésre kerülhetett: július 4-én indult a Csömör Kupával, amit július 19-én az eBike.hu XCO Magyar Kupafutam, augusztus 9-én a III. Kanizsa Kupa, augusztus 16-án a Restart XCO Országos Bajnokság, míg zárásként a XVIII. MTB Pilis Kupa követett.

A lányoknál az U9-es korosztályban Storcz-Nagy Réka (Superior Racing Team) lett a kupagyőztes, U11-ben Kárpáti Mira (Kőbánya Cycling Team) győzedelmeskedett, az U13-as korcsoportban Kiss Nikoletta Bettina (Bike Zone Gödöllő) sikere viszont csak az utolsó fordulóban vált biztossá. A tizenöt éven aluli korosztályban Bruchner Regina (ZKSE) volt a legerősebb, az U17-es mezőnyben Greman Szonja (Limitless Team-XCO Nagykanizsa) végzett az élen, U19-ben pedig Bokros Csenge Anna (Limitless Team-XCO Nagykanizsa) számára két győzelem is elegendőnek bizonyult a végső elsőséghez.

A fiúknál U9-ben Horváth Leó (Superior Racing Team) diadalmaskodott, U11-ben Szilasi Dániel (Superior Racing Team) éppen a törökbálinti versenyen aratott sikerével szerezte meg az összetettbeli győzelmet, miközben U13-ban Gábor Milán (Superior Racing Team) már az első két viadal megnyerésével bebiztosította elsőségét. A tizenöt éven aluliaknál Takács Zsombor (Superior Racing Team) igaz csak három fordulón állt rajthoz, de mindhármat megnyerte, U17-ben Takács Valent Márk (Cube-Csömör) négyből négy első hellyel, nem hagyott kérdést maga után, míg az U19-es rangsorban Gerely Attila (Crosskovácsi Bikeschool) közel négyszáz pont előnnyel zárt az élen.

Az elit női kategóriában Buzsáki Virág (SVS Pro Team) a kupagyőztes, a második Schmidel Regina (Cube-Csömör), a harmadik pedig Vas Kata Blanka (Doltcini-Van Eyck Sport) lett. A férfiaknál Palumby Zsombor (SVS Pro Team) nyerte a Magyar Kupát, Parti András (UTE) és Szatmáry András (Cube-Csömör) előtt.

A versenyek egy része már korábban ismert pályákon zajlott, a két törökbálinti versenypálya egyes elemei és az Országos Bajnokság időjárási körülményei azonban több versenyzőt is komoly kihívások elé állított. Ám a versenyek jó hangulatban és komolyabb sérülések nélkül zajlottak le, ami bizonyítja a versenyzők felkészültségét, annak ellenére, hogy többségük a szokásos edzésmennyiség töredékét tudta elvégezni, nem beszélve a külföldi versenyek és a nagyobb mezőnyök nélkül a versenyrutin hiányáról.

Az idei szezonban az XC szakági tanács döntése alapján az MKSZ az összes Magyar Kupa futamon, valamint az Országos Bajnokságon is átvállalta az utánpótlás kategóriák nevezési díját, ezzel segítve a klubokat és így lehetőséget adva minden fiatalnak a megmérettetéseken való részvételre. A versenyeken így a nehézségek ellenére sem csökkent az utánpótlás korúak részvétele, ami bizakodásra ad okot a szakág fejlődését illetően. Köszönjük az őket felkészítő utánpótlás klubok kitartó és áldozatos munkáját!

Gratulálunk a győzteseknek!

XCO ÖSSZETETT EREDMÉNYEK

Szerző
Fotók: Bak Ferenc
'Fel a tetejéhez' gomb