Országút

Mareczko dupla Nyíregyházán

Az ausztrál Groves az új sárga mezes

Ismét mezőnybefutót hozott a Tour de Hongrie aktuális szakasza: a Karcag és Nyíregyháza közötti 182 kilométeres etap végén a CCC Team olasz sprintere, Jakub Mareczko ünnepelhetett – akárcsak egy nappal korábban Hajdúszoboszlón. Az összetett élén változás történt: a szakasz második helyezettje, az ausztrál Kaden Groves (Mitchelton-Scott) állt az élre, a legjobb magyar, Szatmáry András a hatodik helyről várhatja a folytatást.
Nem kezdték jó hírekkel a napot a karavánban: a vasárnap délutáni hajdúszoboszlói befutónál történt bukás után ugyanis több versenyzőt is kórházba szállítottak kivizsgálásra. Sajnos Boris Vallee (Bingoal-Wallonie Bruxelles) medencecsont-törést, klubtársa, Franklin Six pedig kéztörést szenvedett. A többiek zúzódásokkal megúszták a bukást. Boris Vallee kivételével mindenkit elhagyhatta a kórházat.Sajnos a szervező csapat egyik fotós motorosa is balesetet szenvedett, a 2019-es Év sportfotója pályázatán díjazott kollégánk, Halmágyi Zsolt és motorvezetője is sérüléseket szenvedett a baleset során – amelyben vétlenek voltak, egy civil autós gázolta el őket a verseny zárásán kívül. Zsolt bordatörésekkel, kar és kézsérülésekkel került kórházba, ráadásul a fotós felszerelésében is komoly károk keletkeztek, motorosa pedig bokatörést szenvedett, s a jármű is tönkre ment. Fotósunk elhivatottságára jellemző, hogy ezek után is munkára jelentkezett, a rajt- illetve a célterületeken készít felvételeket a folytatásban. Ezúton is mielőbbi felépülést kívánunk valamennyiüknek!A karcagi rajtnál ezúttal 111 versenyző sorakozott fel, a mezőnyt lovas huszárok vezették ki a városból az éles rajtig. Nem kellett sokat várnunk a nap szökésének kialakulására: a spanyol Riccardo Verza (Kometa Xstra Cycling Team), a holland Lennard Hofstede (Team Jumbo-Visma Cycling), a norvég Kristian Kulset (Uno-X Pro Cycling Team), a belga Emiel Planckaert (Sport Vlaanderen – Baloise) és az osztrák Maximilian Kuen (Team Vorarlberg Santic) lépett el a mezőnytől, hogy aztán csaknem három órán keresztül az élen tekerjen.

A szökevények elvitték mind a három gyorsasági részhajrát, s időközben hat perc fölé tornászták az előnyüket, de ez sem volt elegendő. A mezőny – ahogyan az várható volt – időben elindította az üldözést, így ezen a napon is mezőnybefutóra került sor.

A nyíregyházi Kossuth téren kijelölt célban ezen a napon is az olasz Jakub Mareczko emelhette magasba a kezét, vagyis Valter Attila klubtársának, a CCC Team sprinterének sikerült dupláznia: a második után a harmadik etapon is ő diadalmaskodott.

A második helyen az ausztrál Kaden Groves ért célba, aki az időjóváírásnak köszönhetően átvette a vezetést az összetett versenyben, s felhúzhatta a Tour de Hongrie sárga mezét. A szakasz harmadik helyére a norvégok tehetsége, Erlend Blikra (Uno-X Pro Cycling Team) érkezett, megelőzve az olasz Matteo Moschettit (Trek-Segafredo).

„A mai hihetetlen csapatmunkát hozott, egész nap dolgoztak a csapattársaim, csak így sikerült utolérnünk a szökevényeket. Minden tökéletesen alakult a végén” – nyilatkozta az M4Sport munkatárásának a szakaszgyőztes Jakub Mareczko.

Nemcsak a sárga, a zöld mez is új gazdára talált, a kétszeres szakaszgyőztes Jakub Mareczko megérdemelten vette át a vezetést a gyorsasági pontversenyben. A legjobb hegyi menőnek járó piros mez maradt a spanyol David Lozanóé (Team Novo Nordisk), a legjobb hazai kerekest illető fehéret pedig továbbra is a válogatott versenyzője, Szatmáry András viselheti.

„Az volt a célunk ma is, hogy benne legyünk a nap szökésében, sajnos ez nem sikerült, a másik nagy célunk az volt, hogy Karl Ádámot egy jó helyezéshez segítsük, de ehhez személy szerint nem sokat tudtam hozzátenni, nekem a sprintben nincs nagy rutinom. Meg akartuk őrizni a fehér mezt is, figyelnünk kellett, hogy ne legyenek szakadások a sorban, és a végén is elöl legyek” – mondta Szatmáry András, aki az összetett verseny hatodik helyéről folytathatja kedden.

A viadal negyedik napján a Sárospatak és Kazincbarcika között 180 kilométeres etapra kerül sor, a rajt 12 órakor lesz a sárospataki várnál, a befutó pedig 16:20 körül Kazincbarcikán, az Építők útján.

EREDMÉNYEK – 3. szakasz, Karcag-Nyíregyháza (182 km):

1. Jakub Mareczko (olasz, CCC Team) 3:48:53
2. Kaden Groves (ausztrál, Mitchelton-Scott) azonos idővel
3. Erlend Blikra (norvég, Uno-X Pro Cycéing Team) a. i.
15. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.
17. Orosz Gergő (magyar válogatott) a. i.

Az összetett versenyben:
1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Kaden Groves (ausztrál, Mitchelton-Scott) 10:14:45
2. Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA) 2 mp h.
3. Lennard Hofstede (holland, Jumbo-Visma) 3 mp h.
4. Emiel Planckaert (belga, Vlaanderen-Baloise) 6 mp h.
5. Gilles De Wilde (belga, Vlaanderen-Baloise) 7 mp h.
6. Szatmáry András (magyar válogatott) a. i.
16. Dina Márton (Kometa-Xstra) 12 mp h.
22. Valter Attila (CCC Team) a. i.
24. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a. i.

A gyorsasági pontversenyben:
1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Jakub Mareczko (olasz, CCC Team)

A hegyi pontversenyben:
1. (piros mezben a Cofidis díjáért) David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk)

A legjobb magyar versenyző:
1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Szatmáry András (magyar válogatott)

Részletes eredmények

2020szo29augEgész napsze02szepÚj dátumKiemeltTour de Hongrie 2020Magyar Kerékpáros KörversenySzakágOrszágútKategóriaUCI 2.1

'Fel a tetejéhez' gomb