Országút

Vas Kata Blanka és Filutás Viktor a 2020-as országúti bajnokok

A nőknél Vas Kata Blanka (Doltcini-Van Eyck Sport), míg a férfiaknál Filutás Viktor (Giotti Victoria) sikerét hozta az elit országúti kerékpáros bajnokság mezőnyversenye Mádon. Augusztus 23-án, vasárnap a tokaji borvidék adott otthont az elit női és férfi országúti bajnokságnak. Délelőtt a hölgyek viadalával kezdődött a program, a lányokra két kör, 102,2 kilométer várt a dimbes-dombos pályán, míg a férfiak 153,3 kilométert teljesítettek.

A táv első harmadát lényegében együtt tette meg a mezőny, majd az erdőbényei emelkedő előtt Köllő Zsuzsanna (Epronex-BSS Oil Team) váltott tempót, ám túlságosan messzire nem jutott. A meredeken aztán a várakozásoknak megfelelően szétszakadt a csoport, Benkó Barbara (Ghost Factory Racing Team), Borissza Johanna (BVSC-Zugló), Buzsáki Virág (SVS Pro Team), Szabó Zsófia (Doltcini-Van Eyck Sport) és Vas Kata Blanka (Doltcini-Van Eyck Sport) ötöse maradt az élen.

A második körben Vas Kata Blanka gyorsított a meredeken, minek hatására Borissza Johanna és Buzsáki Virág is megúszott, ám lejtmenetben mindkettőjüknek sikerült visszazárkóznia.

A bajnoki cím sorsa, így mezőnyhajrában dőlt el, ahol Vas Kata Blanka bizonyult a legerősebbnek Szabó Zsófia és Benkó Barbara előtt.

„Nem volt különösebb taktikám a mai napra, úgy voltam vele, hogy majd a verseny közben úgy is kialakul. Sprintre számítottam, ami be is jött. Nem gondoltam volna, hogy az első körben már ilyen nagy lesz a szelekció, Buzsáki Virág váltott tempót az emelkedőn, s bár akkor még visszaértek néhányan, nem sokkal később ötünknek sikerült elszakadnia. A második körben ismét az emelkedőn próbálkoztunk, hárman léptünk el ekkor, de Johanna és Virág a síkon felzárkózott. Innen már a hajrára készültünk, amit sikerült megnyernem” – mondta Vas Kata Blanka a versenyt követően.

Délután a férfiak futama következett, ők három kört, azaz 153,3 kilométert abszolváltak. A rajtot követően azonnal megindultak a próbálkozások, mígnem egy háromfős sor lépett el, nevezetesen Istlstekker Zsolt (Epronex-BSS Oil Team), Kiss Gergely (Epronex-BSS Oil Team) és Kusztor Péter (Team Novo Nordisk). Miközben az eső is eleredt ehhez a trióhoz próbált felérni egy másik hármas, – Csorba Bence Máté (Kecskeméti Első Sor), Borsos Benedek (SVS Pro Team) és Szentpéteri András (Team Novák) – sikertelenül.

Az elmenés legnagyobb előnye három percnél tetőzött, miközben a második kör kezdetén elkapta a zivatar a karavánt, jelentősen megnehezítve a kerekesek dolgát.

A harmadik körre fordulva utol is érték a szökevényeket, s szinte azonnal indult is tovább Gönczy Gergő (Epronex-BSS Oil Team), Pályi Csaba (Epronex-BSS Oil Team) és Wermerser Zsombor (Team Novák), ám az utolsó huszonöt kilométerhez közelítve ismét összezárt a csoport.

Innentől akció akciót követett, mintegy húsz kerékpáros maradt az élen, egészen addig, míg három kilométerre a célvonaltól Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec), Fejes Gábor (CK Spartak Tlmace), Dina Dániel (Epronex-BSS Oil Team) és Filutás Viktor (Giotti Victoria) kvartettje indított.

Ezt a négyest pedig már nem is tudták utolérni, Filutás Viktor az egy kilométeres kapunál betámadta riválisait megnyerve így a bajnoki címet Dina Dániel és Fejes Gábor előtt.

„Konkrétan golflabda nagyságú esőcseppek estek a második kör kezdetén, aminek nagyon nem örültem, mivel én nem vagyok egy túl jó esőmenő. Ekkor egy kicsit le is szakadtam, de szerencsére később volt még időm visszaérni a mezőnyre. A harmadik körben elengedtünk még egy elmenést, akiket az utolsó harminc kilométeren fogtunk meg. Onnan kezdődtek a folyamatos akciózások, mígnem három kilométerrel a vége előtt sikerült négyünknek elszakadnunk, ám senki sem akart közülünk vezetni, ezért az egy kilométeres kapunál úgy döntöttem, hogy megpróbálom. Azt hittem, hogy utolérnek, mivel szinte teljesen megálltak a lábaim, de végül csak sikerült hazaérnem” – így az újdonsült magyar bajnok a díjátadót követően.

EREDMÉNYEK

2020vas23augEgész napÚj dátumKiemeltMagyarország Felnőtt Országúti Kerékpáros BajnokságaMád - Első Mádi BorházSzakágOrszágútKategóriaMKSZ Országos BajnokságSorozatMKSZ Liga Kupa

'Fel a tetejéhez' gomb