MTB XC

Vas Kata Blanka és Parti András az év XCO magyar bajnokai

Vas Kata Blanka (Doltcini-Van Eyck Sport) és Parti András (UTE) győzelmeivel zárult a 2020-as Mountain Bike XCO Országos Bajnokság.

Zalaegerszegen rendezték a 2020-as Restart XCO Országos Bajnokságot, ahol három távon tizenhét kategóriában hirdettek győztest. A nagy esőzés és a sár miatt mindhárom pályaszakasz – kicsi, közép, nagy – nyomvonalát módosítani kényszerültek a szervezők. A verseny igazi sárdagonyává vált.

Az U9-es lányoknál Storcz-Nagy Réka (Superior Racing Team) szerezte meg a bajnoki címet, míg a fiúknál Horváth Leó (Superior Racing Team) ünnepelhetett.

U11-ben Hegedűs Heléna (Limitless Team-XCO Nagykanizsa) hatalmas csatában, mindössze két másodperc előnnyel ért célba Cser Antónia (Superior Racing Team) előtt, ugyanebben a korcsoportban a fiúk futamát Kovács Béla (Kontent-DKSI) magabiztos fölénnyel nyerte.

A tizenhárom éven aluli lányoknál Szűcs Borbála (ZKSE) sem hagyott kérdéseket, több mint másfél perc előnnyel diadalmaskodott, miközben a fiúknál Tóth Márk Martin (Crosskovácsi Bikeschool) nyakába került az aranyérem.

Bruchner Regina (ZKSE) hozta a papírformát az U15-ös lányoknál, míg Takács Zsombor (Superior Racing Team) a fiúknál nyert toronymagas fölénnyel.

Greman Szonja (Limitless Team-XCO Nagykanizsa) és Oravecz Lora (PCCC) a tizenhét éven aluli lányok futamában vívott ölre menő csatát, előbbi sikerével, a fiúknál Takács-Valent Márk (Cube-Csömör) bő négy percet verve riválisaira állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Az U19-es futamokban is a papírforma érvényesült Bokros Csenge Anna (Limitless Team-XCO Nagykanizsa) és Baranyi Dávid Áron (Limitless Team-XCO Nagykanizsa) korábbi remek külföldi eredményeiket követően idehaza sem találtak legyőzőre.

Az Elit nőknél Vas Kata Blanka (Doltcini-Van Eyck Sport) ölthette magára a nemzeti színű trikót, Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) lett a második, míg Buzsáki Virág (SVS Pro Team) zárt a harmadik helyen.

A férfiaknál Parti András (UTE) magabiztosan szerezte meg a bajnoki aranyat Dina Márton (Kometa-Xstra) és Palumby Zsombor (SVS Pro Team) kettősét maga mögé utasítva.

Master 1-ben Hattyár Dániel (Merida Maraton Team-CST), Master 2-ben Horváth Csaba István (Focus Team Hungary), míg a Master 3-as korcsoportban Lakatos Péter (Focus Team Hungary) győzött.

Az esős időjárás ugyan nem volt ideális, ám az extrém körülmények hegyikerékpárban benne vannak a pakliban és így a sár sem rontotta el az Alsóerdőn vasárnap megrendezett Restart MTB XCO Nemzeti Bajnokságot.

A megyeszékhelyi ZKSE által rendezett viadalon a különféle kategóriákban 160 versenyző állt rajthoz, a nézők pedig számos remek teljesítményt láthattak. Ott volt mindjárt a legjobbak mezőnye, az elit kategória, ahol sem a nőknél, sem pedig a férfiaknál nem történt címvédés. A csatát a szebbik nemnél a fiatalos lendület döntötte el: a 19 éves Vas Kata Blanka első felnőttbajnoki címét szerezte a 30 éves címvédő, Benkó Barbara előtt.

A férfiaknál pont fordítva történt: a 37 éves Parti András jelentős fölénnyel hódította vissza a tavaly (2009 után először) elvesztett aranyérmet az alapvetően országúti kerékpáros Dina Mártontól, aki nagy harcban kaparintotta meg a második helyet a zalaegerszegi származású Palumby Zsombor kárára. A verseny válogató volt, a jövő nyári, tokiói olimpiára már meglévő egy-egy magyar női és férfi kvóta megszerzése volt a tét. A nőknél így az U23-as cyclocross világbajnoki ezüstérmes Vas és a már egyszeres olimpikon Benkó között nem dőlt még el semmi. A férfiaknál viszont úgy tűnik, hogy a korábban három olimpián is rajthoz állt Parti negyedik kvalifikációval koronázhatja meg és (vélhetően) zárhatja le pályafutását.

– Elégedettek lehetünk, csupa pozitív visszajelzést kaptunk a rendezésre és a pályára is – összegzett Szabó Zoltán főrendező. – A viadalon két bukás történt, az egyiket sajnos éppen a ZKSE-ben éremesélyes Szabó Léna (U15) szenvedte el, de mindkét versenyző jól van: kórházba vitték őket, de az eredményhirdetésen már ott is voltak. A szervezőmunka mellett természetesen nagyon büszkék vagyunk a versenyzőinkre is, elsősorban a bajnokokra és az érmesekre. Kálmán Dániel Ákos bronzérme váratlan, hiszen a korosztály mezőnyének legfiatalabb tagjaként szerezte, de nagyon szépen csillog a két Master-ezüst is.
zaol.hu

 

Eredmények

202016augEgész napÁtütemezettKiemeltRestart XCO Országos BajnokságI. Restart E-Bike KupaZalaegerszeg - Alsóerdei Szabadidős és Ifjúsági KözpontSzakág:MTB XCKategória:MKSZ Országos Bajnokság

'Fel a tetejéhez' gomb
X
X