Országút

Visszatekintés 2019: Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek

A 2019-es magyar V4-es versenyszezon a Visegrád 4 Kerékpárversennyel kezdődött Budapest és Pannonhalma között május 11-én. Rögtön másnap került megrendezésre ugyancsak Pannonhalmán a Visegrád 4 Ladies Series viadala, amely hazánk első olyan női országúti kerékpárversenye volt, amely 1.2-es besorolással szerepelt a nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában. A másodikra sem kellett sokat várni, hiszen július 6-án Zalaegerszegen álltak rajthoz ismét a hölgyek, ugyancsak egy 1.2-es besorolású egynaposon.

A Visegrád 4 Special Series első küzdelmére július 20-án került sor Vásárosnamény és Nyíregyháza között, majd másnap, július 21-én ugyanezen rajthelyszínről startolt a sorozat második küzdelme, amelynek Ibrány volt a célja.

2019. május 11. Visegrád 4 Kerékpárverseny UCI 1.2

Pontban 11 órakor 28 csapat közel 160 versenyzője vágott neki a 168,7 kilométeres távnak. A rajt ezúttal is Budapesten volt, ahol a verseny sztárvendége, a kétszeres Giro d’Italia-győztes olasz kerékpáros, Paolo Savoldelli indította útjára a karavánt.

Az éles rajtot követően folyamatosak voltak az akciók, ám egészen hatvan kilométer megtételéig kellett várni az első sikeres elmenésre, amit aztán tizenöt kilométerrel később utol is értek. A következő támadás hat főt számlált, a CCC Development Team és a Hurom-BDC sorai azonban ezt a szökést sem engedték el túlságosan messzire.

A peloton ezt követően sem nyugodott meg, ötven kilométerre a céltól ketten indultak, akik bő egy perces előnnyel értek Pannonhalmára, ahol a viadal legnehezebb, és egyben leglátványosabb része, a helyenként 15%-os meredekségű dísztérkő burkolatú emelkedő következett az Apátság felé, melyet háromszor is abszolválni kellett.

Az emelkedőn szinte pillanatok alatt elfogyott az elöl tekerők fórja, mindössze egy közel húszfős boly maradt az élen. Az utolsó körben Dominik Neuman (Elkov-Author) támadott, végül azonban a lengyel Pawel Franczak (Voster-ATS) bizonyult a leggyorsabbnak a szlovén Kristjan Hocevar (Meblo Jogi Pro-Concrete) és a szintén szlovén Ziga Rucigaj (Ljubljana-Gusto Santic) előtt.

A legjobb magyar kerekes Dina Márton (Pannon Cycling Team) lett, aki a tizenharmadik helyen zárt.

A lengyel Pawel Franczak győzött Pannonhalmán

2019. május 12. Visegrád 4 Ladies Series Pannonhalma UCI 1.2

A mezőny Pannonhalmáról rajtolt, majd Ravazd, Bakonypéterd, Veszprémvarsány, Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop, Dudar és Nagyesztergár érintésével érkezett Zircre, ahonnan 101,2 kilométeres útjuk visszavezetett Pannonhalmára.

Mintegy bő harminc kilométer abszolválása után egy tizenhat fős sor lépett el benne Vas Kata Blanka (Magyarország) és Matuz Etelka (Magyarország) kettősével. A szökevények remekül dolgoztak együtt folyamatosan növelve előnyüket.

Pannonhalmán következett a viadal legnehezebb és egyben leglátványosabb része. Az első mászáskor kettészakadt a szökevénysor, majd Polina Kirillova (Oroszország) indult meg, akivel csak ketten tudták tartani a tempót.

Az utolsó körben Kirillova ismét támadott pillanatok alatt leszakítva riválisait, így magabiztosan nyerte meg a versenyt Jarmila Machacova (Dukla Praha) és Monika Brzezna (Mat Atom-Deweloper) előtt. A legjobb magyar Vas Kata Blanka lett, aki az előkelő tizedik helyen zárt, ezzel három UCI világranglista pontot gyűjtve.

Polina Kirillova nyerte hazánk első nemzetközi női kerékpárversenyét

2019. július 6. V4 Ladies Series Restart Zalaegerszeg UCI 1.2

A zalaegerszegi Restart Fesztivál keretein belül 126,9 kilométer várt a mezőnyre, három, bő negyven kilométeres kört abszolválva.

A nagy forróság rányomta a bélyegét a tempóra. A második kör kezdetén a pálya egyik nehezebb, emelkedős részén egy huszonöt fős sor lépett el, benne Vas Kata Blankával (Doltcini-Van Eyck Sport) és Király Mónikával (Magyarország).

A szökevénysor folyamatosan pulzált, támadás támadást követett, néhányan rövidebb-hosszabb időre előnybe kerültek, majd utolérték őket. Az utolsó húsz kilométerre fordulva Monika Brzezna (Mat Atom Deweloper) indított, hozzá Olga Shekel (Ukrajna) csatlakozott, a duót pedig már nem is tudták megfogni. Végül Shekel ünnepelhetett Brzezna és Kathrin Schweinberger (Health Mate Ladies Team) előtt.

Legjobb magyarként Vas Kata Blanka (Doltcini-Van Eyck Sport) hatodikként zárt, míg Király Mónika (Magyarország) tizedikként ért célba, előbbi ezzel tíz UCI világranglista pontot szerzett, míg utóbbi három ponttal gazdagodott.

V4 Ladies Series: Vas Kata Blanka a legjobb magyar

2019. július 20. V4 Special Series I. UCI 1.2

Tizennyolc csapat több mint száz kerekese vágott neki a 163,8 kilométeres távnak Vásárosnamény és Nyíregyháza között. Sokáig egyben haladt a mezőny, kisebb próbálkozásoktól eltekintve életképes elmenés nem bontakozott ki.

Száz kilométerre a céltól aztán egy húsz fős sornak sikerült ellépnie, benne a regnáló magyar bajnokkal, Szarka Gergellyel (Epronex-BSS Oil Team), továbbá Pelikán Jánossal (Pannon Cycling Team), Dina Dániellel (Pannon Cycling Team) és Zathureczky Márkkal (Epronex-BSS Oil Team).

A szökevények pillanatok alatt egy perc fölé növelték előnyüket, a főmezőny pedig ezt követően már nem is tudott hozzájuk sokkal közelebb kerülni.

Az utolsó körre fordulva Pelikán János (Pannon Cycling Team) indított, aki hatalmasat küzdve próbálta maga mögött tartani üldözőit. Sikertelenül, hisz az utolsó kilométeren az osztrák Daniel Auer (Maloja-Pushbikers) utolérte, majd meg is előzte a magyar kiválóságot. Végül Auer győzött Pelikán és a szlovén Rok Korosec (Ljubljana Gusto-Santic) előtt. Dina Dániel (Pannon Cycling Team) is bejött az első tíz között, pontosan tizedikként zárva, így Pelikán 30 pontja mellé még 3 UCI pontot gyűjtött.

V4 Special Series: osztrák győzelem Nyíregyházán, Pelikán János második!

2019. július 21. V4 Special Series II. UCI 1.2

Nem kis meleg várta a mezőnyt július 21-én Vásárosnamény és Ibrány között, de ez egy pillanatra sem szegte a versenyzők kedvét a 171,4 kilométeres távon.

Mintegy hetven kilométer megtételét követően négy fő lépett el, ám a táv utolsó harmadához közeledve megfogták őket. Ezt követően megszakadt a sor, egy huszonnégy fős csoport került az élre, benne több magyar versenyzővel.

Innen ment aztán tovább mintegy negyven kilométerrel a vége előtt Pelikán János (Pannon Cycling Team), aki mindent egy lapra feltéve küzdött, s végül meg is nyerte a versenyt, ezzel pedig negyven UCI világranglista pontot gyűjtött. A második az olasz Stefano Gandin (Dellio Galina), míg a harmadik a cseh Tomas Barta (Pardus Tufo-Prostejov) lett.

V4 Special Series: Pelikán János hosszú szökéssel nyert Ibrányban

'Fel a tetejéhez' gomb