Országút

A Tour de Hongrie 2020-as útvonala

5 nap, 7 megye, 20 város, 861 kilométer

Második alkalommal mutatták be gála keretében a Tour de Hongrie útvonalát: az eseménynek február 12-én szerdán a Budapest Music Center adott otthont, a gálát az M4Sport előben közvetítette. A legnagyobb magyar kerékpárverseny 2020. május 13-án Debrecenből rajtol, a nemzetközi mezőny 5 versenynap alatt, 7 megyét érintve összesen 861 kilométert tesz meg az esztergomi befutóig.

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökének köszöntője után a Tour de Hongrie társadalmi szerepvállalásáról esett szó. A Magyar Kerékpáros Körversenyt szervező Vuelta Sportiroda a nemzetközi sporteseményt kísérő, kiemelkedő média jelenlétet felhasználva ebben az esztendőben is a közlekedésbiztonsági képzés és oktatás fontosságára hívja fel a figyelmet.

„Miért is változtatnánk?! Amikor a lehetséges küldetéseket vettük sorra, újra és újra visszatértünk a „kék szívecskéhez”. Számtalan nemes ügy érdemelné meg, hogy felkarolják, számunkra mégis ez a legfontosabb: a biztonságos kerékpáros közlekedés! A Magyar Körverseny szervezői már eddig is nagy erőfeszítéseket tettek a biztonságos kerékpáros közlekedés támogatásáért, évekkel korábban létrehoztuk a Bringa Akadémiát, részt vettünk az általános iskolákban 2018 óta használt kerékpárbiztonsági foglalkoztató füzet elkészítésében. 2019-ben is a biztonságos kerékpáros közlekedés témakörét tűztük a zászlónkra, a kék szívecskével minden szurkoló és televízió néző találkozhatott a viadal során. Ezúttal tovább visszük a szívecskét olyan vidékekre is, amelyeken tavaly nem jártunk” – mondta Eisenkrammer Károly, a verseny szervezőbizottságának elnöke.

A gála ezt követően a hagyományokra fókuszált, a Tour de Hongrie egyik korábbi bajnokát, a 2002-ben sárga trikós Vanik Zoltánt köszöntötték. A Postás SE egykori kerékpárosa azóta sem szakadt el a sportágtól, sőt, a Magyar Körversenyen is rendre közreműködő: ragyogó sportfotói bejárják a világot. Vanik Zoltán ajándékcsomagot kapott a viadal főszervezőjétől, Eisenkrammer Károlytól. A szervezők a múlt nagy egyéniségeinek köszöntésével is jelezni kívánták, milyen fontosnak tartják a hagyományok ápolását. Kilencvenöt esztendővel az első, 1925-ös rajt után ebben az évben a Tour de Hongrie 41. kiírására kerül sor.

Ezt követően a nézők megismerhették a 2020-as Tour útvonalát. Eisenkrammer Károly elmondta, több szempontot is figyelembe vettek az útvonal kialakításánál, de az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy ebben az évben elsősorban olyan helyszínekre jusson el a Magyar Körverseny, amelyeket nem érint a Giro d’Italia magyarországi útvonala.

A szakaszok többsége Kelet- és Észak-Magyarországon halad majd, az útvonal hét megyét, húsz várost (köztük négy megyeszékhelyt) és további ötvenöt települést érint. A szakaszok közül az első három gyakorlatilag sík etap lesz, amely jó lehetőséget kínál a profi csapatoknak a mezőnybefutó gyakorlására.

A negyedik szakasz hazánk legmagasabb hegyén, a Kékesen hegyi befutóval ér véget, ez a nap döntően befolyásolhatja a körverseny végeredményét. Az utolsó etap a hazai profi és amatőr kerékpárosok egyik legkedveltebb „edzőpályáján”, a Pilisben zajlik majd, az Esztergomból induló és ide visszaérkező körön négyszer mennek majd végig a versenyzők, megmászva a dobogókői emelkedőt a Pilisi Parkerdőben.

Egy rövid videóinterjúban Valter Attila, a CCC Team versenyzője és Dina Márton, a Kometa-Xstra Cycling Team magyar légiósa is bejelentkezett, Peák Barnabás, a Mitchelton-Scott World Tour-csapatának menője pedig a színpadon kommentálta a 2020-as útvonalat.

Eisenkrammer Károly hozzátette: a Tour de Hongrie szervezőinek célja, hogy az évről évre egyre magasabb szintre lépő magyar viadal bekerüljön a Pro Series eseményei közé, ennek pedig egyik komoly feltétele, hogy legalább tizennégy World Tour- vagy Pro Team-besorolású csapat vegyen részt az idei Magyar Körversenyen. A Giro d’Italia magyarországi rajtja jó lehetőséget nyújtott arra, hogy a legerősebb csapatok is „számoljanak” a Tour de Hongrie-val, ennek köszönhetően várhatóan sikerül teljesíteni a Pro Series-követelményt. Ugyanakkor nemcsak a világklasszis csapatok idecsábítása fontos, hanem az is, hogy ezek a klubok jó élményekkel távozzanak, s a következő években is visszatérjenek hozzánk.

Székely Dávid, az M4Sport csatornaigazgatója szólt a televíziós közvetítésekről is: Magyarországon ebben az évben is élő közvetítéssel jelentkezik majd minden nap az M4Sport. Eisenkrammer Károly hozzátette: az Eurosporton is jelen lesz a Tour de Hongrie, s várhatóan az idén is több mint 195 országban lesz látható a legrangosabb magyar kerékpárverseny!

World Tour-csapatok a rajtnál!

2020-ban ismét hét fős együttesek szerepelhetnek, a mezőny létszáma várhatóan 140 fős lesz. A szervezők eddig tizenhárom csapat érkezését jelentették be, eszerint indul a World Tour-csapatok közül az Astana Pro Team, a TREK-Segafredo, a Mitchelton-Scott , a Team Jumbo-Visma és a CCC Team, a Pro Teamek közül az Androni Giocattoli-Sidermec, a Gazprom-RusVelo, a Riwal Readynez, a Team Novo Nordisk és a Bardiani-CSF-Faizané, a kontinentális csapatok közül pedig a Kometa-Xstra, a Team Novák, az Adria Mobil és a Giotti Victoria is. A rajtnál ott lesz a magyar válogatott, s több klub színeiben is indulnak magyar bringások, várhatóan összesen tíz-tizenöt fő. A gálán elhangzott: az előrehaladott tárgyalások alapján kijelenthető: várhatóan nyolc World Tour-csapat és nyolc Pro Team szerepel majd a rajtlistán!

Kapcsolódó hírek

Back to top button
Close
Close
X
X