Cyclo-cross

Elkezdődött a cyclo-cross szezon

Október 5-én elkezdődött a cyclo-cross szezon a Vitanika Cyclo-cross Magyar Kupafutammal. A versenyzőkre a szakágra jellemző esős idő várt, melynek köszönhetően látványos versenynek lehettünk szemtanúi. Az elit férfiaknál Búr Zsolt nyerte a futamot, a nőknél pedig Szekeres Viktória volt a leggyorsabb.

Mintha idén az időjárás is készült volna a cyclo-cross szezon rajtra, az elmúlt hetek napsütéses időjárása után pontosan a verseny napján megérkezett az eső (természetesen másnap már sütött a nap), mellyel igazi cyclo-crossos hangulatot teremtett a Vitanika Cyclo-cross Magyar Kupafutamon. Az indulók között voltak, akik nem örültek ennek, de a többség nem véletlenül szeretett bele ebbe a szakágba, melynek része az eső és a sár.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is kihívásokkal teli, izgalmas pályát jelöltek ki a szervezők a Kamaraerdőben, ami félig egy XCO, félig egy cyclo-cross pályára emlékeztetett, ezzel is egyedivé téve a versenyt. Az eső ellenére a pálya többnyire végig tekerhető maradt, csupán az akadályoknál kellett leszállni a versenyzőknek.

Reggel 10 órakor a hobbi futammal rajtolt el a verseny. Ennek a rajtnak az indulói jártak a legjobban, számukra az erdős részek alig voltak sárosak, csak egy-egy sáros folt lassította őket. A 4 körös futamot a montival indulók közül Adorján Bence (Superior MTB Team) teljesítette a leggyorsabban, a nőknél a leggyorsabb montis Márkus Melinda (Superior MTB Team) volt, a cyclo-cross kerékpárral indulók versenyét Madarász Áron (Brigetio Kerékpáros SE) nyerte, míg a nőknél Cséri Szilvia (Femat-ZKSE) haladt át elsőként a célvonalon

A következő rajtban az U15, U17, WU15, WU17 és Master3 kategóriák rajtoltak el. A pálya számukra már kicsit nehezedett az esőnek köszönhetően, de még mindig extrém nehézségek nélkül kerékpározható maradt. A futamot az U17-es Magyar Gergő (Győri AC) nagy előnnyel nyerte, az U15-ösöknél magabiztosan Takács Zsombor Tamás (Superior MTB Team )győzött, míg a Master3-ban sem volt kérdés, hogy Fésüs László (Dronepilot Racing Team) a leggyorsabb. WU15-ben Tóth Réka (Kis-Galya KSE) nyert pár méterrel Kiss Emma Lotti (Bike Zone Gödöllő KE) előtt, WU17-ben pedig Leányvári Sára (Kis-Galya KSE) állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

11 óra 30 perckor az U19-es fiúk és a Master2-es férfiak küzdöttek meg egymással és az egyre nehezedő pályával. Bár U19-ben csak három induló volt, mégis nagy csatát láthattunk a versenyzők között, melyet végül a hazai pályán versenyző Csuja Bálint (Superior MTB Team) nyert meg. A Master2-es férfiaknál 32-en álltak rajthoz, ami jól mutatja, hogy mennyire népszerű ez a szakág ebben a korosztályban, ezt a kategóriát Adame László (Merida Maraton Team-CST) nyerte, aki az első körtől kezdve az élen tekert.

Utánuk a Magyar Kupában értékelt legkisebbek futama következett, az U11, U13, WU11, WU13-as versenyzők bringáztak a sárban. A legrövidebb futamban láthattuk a legizgalmasabb versenyt, U13-ban Tóth Márk (CrossKovácsi SKE) ért elsőként a célba, közvetlenül a nyomában Csorba Zalánnal (Kis-Galya KSE) és Péter Nándorral (Salgótarjáni HKE), az utóbbi kettő között a sprint döntött. U11-ben Lovász Máté (Focus Team Hungary) volt a leggyorsabb, míg WU11-ben Hegedűs Heléna (Bike Zone Gödöllő KE) a gyorsabb második körével ért be Kárpáti Mira (Kőbánya Cycling Team) előtt, WU13-ban Kiss Nikoletta Bettina (Bike Zone Gödöllő KE) nyerte a kategóriáját magabiztosan.

13 órára a nők (WU19, WU23, Welit, Wmaster) futamára elállt az eső. Az idei évben az összes Magyar Kupa versenyen külön futamban versenyezhetnek az U19-től a Masterekig a nők, így óriási létszám nem volt a rajtnál, de 8 női versenyző vállalta, hogy megküzd a sáros pályával. A rajt után a master kategóriás Szekeres Viktória (KTM Teszt Team) állt az élre és húzott el a többiektől, az előnye viszont szép lassan fogyni kezdett, Horváth Adél (Superior MTB Team) ért fel rá a verseny felére. De a rutinos versenyzőnő verhetetlennek bizonyult, jobban kezelte a technikás részeken a kerékpárt, amivel pár méterrel, de megnyerte a versenyt, míg Horváth Adél a Welit kategória első helyével vígasztalódhatott. Abszolút harmadikként, korosztály másodikként az első cyclo-cross versenyét teljesítő Péteri Niké (Fehérvár Cycling Team) haladt át a célvonalon, WU19-ben pedig Trócsányi Laura (VKE-NELSON Pepperl+Fuchs Team) a tereppel még csak ismerkedő Jordán Dorka (Lotus Cycling Team) előtt.

14 óra 15 perckor kezdődő U23-Elit-Master1 férfi futamra készült az időjárás, elintézte, hogy a legjobbak a legsárosabb pályán versenyezhessenek. Ennek köszönhetően volt minden ebben a futamban, esések, technikai problémák hada lassította az indulókat vagy rosszabb esetben a verseny feladására kényszerítette őket. A pálya megálmodója is rajthoz állt ebben a futamban, Búr Zsolt (Vialand Racing Team) a rajtot követően azonnal az élre állt és körről körre folyamatosan növelte az előnyét, egy másodpercig nem volt kérdés, hogy nem ő nyeri a futamot, majdnem az egész mezőnyt lekörözte. Abszolút második helyen a master1-es Cser Gábor (Epronex-BSS Oil Team) ért célba, Darányi Bence (Cseuz Ördögei), Gérnyi Balázs (Superior MTB Team) volt a további sorrend.  U23-ban Kuts Bence (Superior MTB Team) volt a leggyorsabb.

EREDMÉNYEK

201905okt09:0023:50Vitanika Cyclo-Cross Magyar Kupa (Kamaraerdő)Budapest - Kamaraerdei Ifjúsági ParkSzakág:Cyclo-crossKategória:MKSZ Magyar Kupa

Már a verseny beharangozásánál arra törekedtek a szervezők, hogy ne csupán magányos versenyzők, hanem családok jöjjenek ki a rendezvényre. Ennek jegyében a nagy sátor alatt több program is várta a gyerekeket, volt csúszdás ugrálóvár, arcfestés, csillámtetoválás, lufifújás is. Unatkozó gyerkőcöt ezen a versenyen senki sem látott. A legnagyobb sikere a mesebeli Süsünek a rendezvény kabala sárkányának volt, ki egész nap szórakoztatta a gyerekeket,  felnőtteket.

A szervezők a legkisebb korosztályoknak is megszerezték a versenyzés adta élményt, hiszen számukra egy egyszerű, mini palánkokat tartalmazó pályát jelöltek ki. Miután a futóbringások az U5-U7-U9-es gyerekek versenye befejeződött a felnőttek is őrömmel használták ezt a pályát a bemelegítéshez.

Az élményekben gazdag versenynap egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy a beharangozóknak köszönhetően más terepsportok sportolói is kezdik felfedezni a cyclo-cross versenyzés varázsát. Az indulók között volt jónéhány hobbi versenyző, aki  a triatlon sportot űzi és éppen jó kiegészítés számára a téli időszakban a CR versenyeken indulni. Összességében bár az esős idő sokakat távol tartott a versenytől, akik eljöttek és versenyeztek nem csalódtak, igazi kemény CR pályát kaptak a szakágnak ideális időjárással.

A CYCLO-CROSS SZEZON KÖVETKEZŐ VERSENYEI (bejelentett versenyek)

október

Nincs esemény

november

Nincs esemény

december

Nincs esemény

január

Nincs esemény

február

Nincs esemény

Honnan
Fotó: Bak Ferenc

Kapcsolódó hírek

Back to top button
Close
Close
X
X