Országút

Tour de Hongrie szakaszok eredményei

Napi beszámolók a magyar kerékpáros körversenyről

A BringaSport honlapon napi frissítéssel olvasható a magyar kerékpáros körverseny minden szakaszának az eredménye napi beszámolóval:

PROLÓG - SIÓFOK, 2018. AUGUSZTUS 14. - 1933 után újra svájci siker - Schelling sárga trikóban

A svájci Patrick Schelling nyerte a Tour de Hongrie viharos prológját, amelyre Siófokon került sor. A versenyzőkre lecsapó szél és eső átrajzolta az erőviszonyokat, azok jártak jól, akik az elsők között teljestítették az időfutam távját. A nemzeti körverseny történetében másodszor született svájci szakaszgyőzelem.

Négy kontinens huszonnyolc országából érkezett az a 129 kerékpáros, aki tizenkilenc csapat színeiben rajthoz állt a 39. Tour de Hongrie prológján. A magyar színeket három csapat – a Pannon Cycling Team, a Kőbánya Cycling Team és a magyar válogatott – képviseli, összesen tizennyolc magyar kerékpáros vesz részt a hatnapos erőpróbán.

A bemutatkozó szakaszon minden kerékpáros 3,5 kilométeres távot teljesített egyedül, mindez lehetőséget adott arra, hogy megismerjük a viadal indulóit, s természetesen arra is, hogy gazdára találjon a Tour de Hongrie nagy becsben tartott sárga megkülönböztető meze.

A prológ leggyorsabb versenyzőjére várt az összetett éllovasát illető sárga mez, de gazdára várt a fehér trikó is, amely a legjobb hazai kerékpárosnak lett felajánlva.

Az időjárás alaposan keresztülhúzta a számításokat: azok jártak jobban, akik az elsők között indulhattak útnak, hiszen az időfutam fülledt melegben, de teljesen száraz pályán kezdődött, ám alig fél óra után már óriási széllökésekkel érkezett a vihar, amely alaposan eláztatta a pályát. Az aszfaltra hullott falevelek még veszélyesebbé tették a kanyarokat, így jó néhány bukásnak lehettek szemtanúi a barátságtalan időjárás ellenére kitartó szurkolók.

A legjobb időt az első félórában a svájci Patrick Schelling érte el, aki a 3,5 kilométeres távot 4:32.16 alatt teljesítette. A Vorarlberg Santic versenyzőjéhez képest egy másodpercen belüli időt hozott össze a Team Novo Nordisk francia kerekese, Charles Planet – aki csapattársaihoz hasonlóan cukorbeteg, saját példájával igyekszik felhívni rá a figyelmet, hogy így is teljes életet lehet élni. Ugyancsak egy másodpercen belül volt az olasz Manuel Belletti (Androni Giocattoli Sidermec), de a rajtlista alapján várható volt, hogy még többen is megdöntik majd az élen állók időeredményét.

Ekkor szakadt le az ég, s a lassan nedvessé váló aszfalton egyre óvatosabban vették a kanyarokat a kerékpárosok, a szakadó esőben pedig már egymást érték a bukások. Jelentősen gyengültek az időeredmények, nagyon valószínűtlennek látszott, hogy ilyen körülmények között valaki képes lesz megelőzni Schellingéket.

Ez végül senkinek sem sikerült, a száraz pályán futottakat a későbbiekben senki sem tudta megelőzni, így Patrick Schelling ünnepelhette győzelmét. A legutóbb 1933-ban született svájci győzelem a Magyar Körversenyen, akkor Kurt Stettler, a későbbi Tour de France-menő megnyerte a viadal Budapest és Pécs között megrendezett nyitószakaszát, s utána az összetett első helyét is elhódította.

Stettler honfitársát Patrick Schellinget előzetesen is az esélyesek közé soroltuk, két éve harmadik, ebben az évben negyedik volt a rangos Osztrák Körversenyen, most pedig a Tour de Hongrie-n sárga trikósként, kedvező pozícióból eredhet a neves előd nyomába folytathatja a harcot az összetett győzelemért.

„Nagyon boldog vagyok, tudom, hogy óriási mázlim volt ezzel a győzelemmel – nyilatkozta mosolyogva Patrick Schelling. – Tosztában voltunk vele, hogy a prológ idején eső érkezhet, ezért döntöttünk úgy, hogy a csapatból elsőként megyek. Nagyon boldog vagyok, hiszen ez az első profi győzelmem!“ Schelling hozzátette: nagyon nehéznek ígérkezik az első szakasz, de csapata támogatásával megpróbálja majd megvédeni a sárga trikót.

A magyarok közül a huszonhárom esztendős Lóki Bence volt a rossz idő legnagyobb nyertese, a száraz pályán futott időeredményét nem tudták felülmúlni a riválisok, így a Kőbánya Cycling Team fiatalja szerezte meg a legjobb hazai kerékpárosnak járó fehér mezt.

A viadal szerdán az első szakasszal folytatódik, a mezőny a Balatonalmádi és Keszthely között kijelölt 154 kilométeres etapot teljesíti, várhatóan alaposan megváltoztatva az élcsoport sorrendjét.

EREDMÉNYEK
Prológ, egyéni időfutam, Siófok (3,5 km):
1. Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic) 4:32,46
2. Charles Planet (francia, Team Novo Nordisk) 0,58 mp h.
3. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 0,69 mp h.
4. Maximilian Kuen (osztrák, MyBike-Stevens) 2,44 mp h.
5. Paolo Toto (olasz, Sangemini-MG.Kvis) 4,24 mp h.
6. Gian Friesecke (svájci, Vorarlberg Santic) 5,09 mp h.
7. Pawel Bernas (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) 5,60 mp h.
8. Lucas Carstensen (német, Bike Aid) 5,89 mp h.
22. Lóki Bence (magyar, Kőbánya Cycling Team) 18,59 mp h.

Összetett verseny: 1. (sárga mezben) Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic)
A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Lóki Bence (magyar, Kőbánya Cycling Team)

A teljes eredménylista: KLIKK IDE!


1. SZAKASZ - KESZTHELY, 2018. AUGUSZTUS 15. - Olasz siker Keszthelyen - Manuel Belletti sárgában

Az olasz Manuel Belletti nyerte a Tour de Hongrie keszthelyi befutóját, és az első szakasz után az összetettben is átvette a vezetést. A magyar versenyzők közül Dina Márton, Valter Attila és Karl Ádám tudta tartani a lépést az élbollyal, az első etap után Dina Mártoné lett a legjobb magyarnak járó fehér mez.

Balatonalmádi és Keszthely között 154 kilométer várt a kerekesekre a Tour de Hongrie első szakaszán, a táv nem, a pálya nehézsége annál több fejtörést okozott az indulóknak, hiszen ezen a napon rövid, de meredek emelkedők során összességében elég sok szintemelkedést kellett leküzdeniük.

Immár a karavánban is jól működik a Pannon-Kométa együttműködés: a magyar kontinentális csapat, a Pannon Cycling Team és az Alberto Contador és Ivan Basso által alapított Polartec-Kometa egy-egy versenyzője, Szatmáry András és Isaac Canton Serrano lépett el a szakasz elején a főmezőnytől, s a nap szökése több mint száz kilométert ért meg: a Reziben kijelölt hegyi hajrá előtt nem sokkal szakadt le Serranótól, majd a hajrá után már Serranót is „hátbavágták“ az üldözők.

Ezt követően az idei Tour de Hongrie két legerősebbnek ítélt csapata, az olasz Androni Giocattoli Sidermec és a lengyel CCC Sprandi Polkowice vette át az irányítás, úgy meghúzták a mezőny elejét, hogy a boly több darabra szakadt. Nagyjából húsz versenyző maradt elöl, a két nagy csapat mellett itt haladt a sárga mezes svájci Schelling is néhány csapattársával, illetve a mieink közül a mindössze tizennyolc esztendős Karl Ádám (magyar válogatott) és az egész szakasz során rengeteget dolgozó Dina Márton, Valter Attila (Pannon Cycling Team) kettős.

Az utolsó hegyi hajránál a lengyel Kurek lépett meg a többiektől, de a Keszthelyig vezető kilométereken ismét összezárt az élboly. A sprint felvezetésében a CCC jeleskedett, ennek ellenére két olasz kerékpáros, Manuel Belletti (Androni Giocattoli Sidermec) és Matteo Moschatti (Polartec-Kometa) csatázott egymással a szakaszgyőzelemért, amely végül a korábban Giro d’Italia szakaszon is diadalmaskodó Bellettié lett. A harmadik helyen a lengyel Malecki futott be, a magyarok közül pedig ezen a napon Dina Márton volt a leggyorsabb, rajta kívül az élbolytól csak kevéssel leszakadva Valter Attila és Karl Ádám ért be.

Manuel Belletti győzelmével – az időjóváírásoknak köszönhetően – az összetettben is átvette a vezetést, vagyis felhúzhatta a sárga trikót. A legjobb sprinternek járó zöld mez is az övé az első versenynap után, a legjobb hegyimenő piros trikóját pedig a lengyel Stosz viselheti. Ki kell emelni Dina Márton szerdai teljesítményét: a Pannon Cycling Team fiatalja a hegyi pontversenyben a harmadik helyen áll, az összetettben pedig a mieink közül a legjobb pozíciót foglalhatja el, a tizennegyedik helyen áll, így immár övé a fehér mez.

„Ezen a nagyon nehéz szakaszon rendkívül jól dolgozott a csapatom, ezt ki kell emelnem – nyilatkozta a boldog szakaszgyőztes, Manuel Belletti. – A befutó nagyon trükkös volt, addigra egyedül maradtam elöl, úgyhogy már csak magamra számíthattam, nagyon örülök, hogy végül sikerült nyernem!“

A viadal csütörtökön a második szakasszal folytatódik, a mezőny a Velence és Székesfehérvár között kijelölt 190 kilométeres etapot teljesíti, ami hasonlóan izgalmas folytatást ígér.

EREDMÉNYEK
1. szakasz, Balatonalmádi–Keszthely (154 km):
1. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 3:36:18
2. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) azonos idővel
3. Kamil Malecki (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) a. i.
4. Paolo Toto (olasz, San Gemini MG K Vis) a. i.
5. Jannik Steimle (német, Vorarlberg Santic) a. i.
6. Pawel Bernas (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) a. i.
23. Dina Márton (Pannon Cycling Team) a. i.
27. Valter Attila (Pannon Cycling Team) 12 mp h.
32. Karl Ádám (magyar válogatott) 57 mp h.

Az összetettben:
1. (sárga mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 3:40:41
2. Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic) 9 mp h.
3. Charles Planet (francia, Team Novo Nordisk) 10 mp h.
4. Maximilian Kuen (osztrák, MyBike Stevens) 11 mp h.
5. Gian Friesecke (svájci, Vorarlberg Santic) 12 mp h.
6. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) a. i.

14. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 37 mp h.
21. Valter Attila (Pannon Cycling Team) 1:20 p h.
35. Karl Ádám (magyar válogatott) 2:00 p h.

A gyorsasági pontversenyben:
1. (zöld mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 10 pont
2. Matteo Moschatti (olasz, Polartec-Kometa) 6
3. Jannik Steimle (német, Vorarlberg) 5
4. Szatmáry András (Pannon Cycling Team) 5

A hegyi pontversenyben:
1. (piros mezben) Patryk Stosz (CCC Sprandi Polkowice) 11
2. Isaac Canton Serrano (spanyol, Polartec-Kometa) 10
3. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 10

A legjobb magyar versenyző:
1. (fehér mezben) Dina Márton (Pannon Cycling Team)

A teljes eredménylista: KLIKK IDE!


2. SZAKASZ - SZÉKESFEHÉRVÁR, 2018. AUGUSZTUS 16. - Az olasz Matteo Moschatti győzött Fehérváron

A Polartec-Kometa olasz sprintere, Matteo Moschetti nyerte a Tour de Hongrie második szakaszát. A székesfehérvári sprintben két másik olasz, Attilio Viviani (Sangemini) és a sárga trikós Manuel Belletti futott be az első három között, utóbbi megőrizte első helyét az összetett versenyben.

Nyomasztó hőségben, rettenő napsütésben indult útjára a Tour de Hongrie csütörtöki szakasza Velencéről, a Korzóról. A mezőny izgatottan kezdett, hiszen már az első órában 47 kilométer/órás átlagsebességet futottak a kerékpárosok.A szökési kísérletek egymást érték, végül a csákvári hegyi hajránál lépett el három versenyző, a holland Adne van Engelen (Bike Aid), az olasz Michele Gazzara és klubtársa, Antonio Di Sante (mindkettő San Gemini MG K Vis), előnyük olykor a három percet is megközelítette, de Székesfehérvárig nem tudtak eljutni a mezőny előtt.A nap során eldőlt, hogy egészen szombatig bizonyosan a lengyel Stosz viselheti a legjobb hegyi menőnek járó piros mezt, hiszen a CCC Sprandi Polkowice kerékpárosa megnyerte a nap első hegyi hajráját Vereben. A piros trikó pénteken nem kerül veszélybe, az Alföldön átvezető hosszú szakaszon egy-egy felüljáró lesz majd a legkomolyabb magaslat.

Székesfehérvár előtt a mezőny elkapta a szökevény triót, de ezt követően sem maradtak abba a kísérletek, mind a három körben akadt olyan versenyző – például a MyBike Stevens színeiben tekerő Pelikán János –, aki ezzel próbálkozott, de a sprinterek csapatai olyan komoly tempót diktáltak, hogy senkinek sem volt esélye.

A székesfehérvári sprintben végül az olasz Matteo Moschetti szerezte meg a győzelmet, egy teljes géphosszal honfitársai, Antonio Viviani és Manuel Belletti előtt.

„A szakasz első része nagyon gyors volt, a szökevények nagyon jól haladtak, hátul pedig a csapatok nem akarták messzire engedni őket. A városba érve az utolsó körben nagyon nehéz dolgom volt, mégis remekül sikerült a sprint. Nagyon örülök, mert ez a győzelem fontos volt a csapatnak és főszponzorunknak, a Kométának“ – mondta Moschetti, akinek „főnöke“, a Polartce-Kometa egyik alapítója, a legendás kerékpáros, Alberto Contador csütörtök este érkezik Magyarországra. Szép ajándék számára ez a szakaszsiker.

No és a zöld trikó, hiszen Moschetti a szakaszgyőzelemmel újabb pontokat gyűjtött és átvette a vezetést a gyorsasági pontversenyben.

Az összetettben nem tudta, hat másodpercnyi előnnyel továbbra is Manuel Belletti vezet, aki így pénteken is sárga mezben kezdheti majd a táv teljesítését.

„Ezen a szakaszon nemcsak a sárga trikó megőrzése volt a cél, szerettünk volna újabb szakaszgyőzelmet kiharcolni. Sajnos az utolsó kilométereken gondjaim voltak a kerékpárommal, így nem is tudtam úgy sprintelni, ahogyan szerettem volna. A Tour de Hongrie hátralévő szakaszai is kedveznek nekem, bízom benne, hogy még tudok újabb szakaszgyőzelmet szerezni“ – nyilatkozta a srága trikós Belletti.

A nap leggyorsabb magyar versenyzője Karl Ádám (magyar válogatott) volt, aki a győztessel azonos idővel a tizennyolcadik helyen ért célba, az összetett versenyben pedig továbbra is Dina Márton (Pannon Cycling Team) áll a legjobban, a tizenötödik helyről folytathatja.

A legnagyobb magyar kerékpárverseny pénteken a harmadik szakasszal folytatódik, a mezőny a Cegléd és Hajdúszoboszló között kijelölt 206 kilométeres etapot teljesíti, a ceglédi rajtnál ott lesz a sportág egyik legnagyobb alakja, a kétszeres Tour de France-győztes Alberto Contador is.

EREDMÉNYEK
2. szakasz, Velence–Székesfehérvár (190 km):
1. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) 4:14:07
2. Antonio Viviani (olasz, San Gemini MG K Vis) azonos idővel
3. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) a. i.
4. Joeri Stallaert (belga, Vorarlberg Santic) a. i.
5. Jannik Steimle (német, Vorarlberg Santic) a. i.
6. Frantisek Sisr (cseh, CCC Sprandi Polkowice) a. i.
7. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Kőbánya Cycling Team) a. i.
18. Karl Ádám (magyar válogatott) 57 mp h.

Az összetettben:
1. (sárga mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 7:54:44
2. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) 6 mp h.
3. Charles Planet (francia, Team Novo Nordisk) 13 mp h.
4. Maximilian Kuen (osztrák, MyBike Stevens) 15 mp h.
5. Gian Friesecke (svájci, Vorarlberg Santic) 16 mp h.
6. Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic) 17 mp h.
15. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 45 mp h.
30. Valter Attila (Pannon Cycling Team) 1:28 p h.
34. Karl Ádám (magyar válogatott) 2:04 p h.
A gyorsasági pontversenyben:
1. (zöld mezben) Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa)
A hegyi pontversenyben:
1. (piros mezben) Patryk Stosz (CCC Sprandi Polkowice)
A legjobb magyar versenyző:
1. (fehér mezben) Dina Márton (Pannon Cycling Team)

A teljes eredménylista: KLIKK IDE!


3. SZAKASZ - HAJDÚSZOBOSZLÓ, 2018. AUGUSZTUS 17. - Bratascsuk nyert Hajdúszoboszlón

A hétszeres Grand Tour-győztes Alberto Contador indította útjára a mezőnyt a Tour de Hongrie harmadik szakaszán. A teljesen sík, 206 kilométer hosszú etap végén egy hősies szökést siker koronázta: a csíkszeredai Team Novák kerékpárosa, az ukrán Bratascsuk szerezte meg a szakaszgyőzelmet. A sárga trikót megőrizte a második helyen célba érő Manuel Belletti, a nap legjobb hazai kerekese Karl Ádám lett, aki a nyolcadik helyen ért célba.

A sportág egyik legendás alakja, az élsporttól tavaly búcsúzó, de a kerékpársportban továbbra is jelen lévő Alberto Contador Cegléd polgármesterével, Takáts Lászlóval indította útjára a Tour de Hongrie harmadik szakaszát. A hétszeres Grand Tour-győztes jelenléte ugyancsak ösztönzőleg hathat a Magyar Körverseny résztvevőire, elvégre a mezőnyben jó néhány olyan bringást találhatunk, aki hasonlóan, legalábbis megközelítőleg sikeres pályafutásról álmodozik.

A nagy hőségben 206 kilométer várt az indulókra, gyakorlatilag teljesen sík terepen. A közelben, a rajt után nem sokkal kijelölt gyorsasági részhajrá miatt nagy tempóban kezdtek a csapatok, s ez csaknem másfél órán át ki is tartott, majd’ hetven kilométeren át egyetlen szökési kísérletnek sem adott szabad utat a mezőny.

Amikor Dina Dániel (Pannon Cycling Team), Martin Mahdar (szlovák, Dukla Banska Bystrica) és Andrij Bratascsuk (ukrán, Team Novák) alkalmi szövetségre lépett, a mezőny behúzta a féket. A trió néhány kilométer alatt tetemes előnyre tett szert, amely száz kilométernyi tekerés után tetőzött, kilenc és fél percnyire maradt ekkor le az üldöző mezőny.

Attól kezdve elkezdett fogyni az előny, hol gyorsan, hol lassabban közeledett a mezőny, s már-már úgy látszott, be is darálja a hősiesen harcoló hármas tagjait, végül másképp alakult a szakasz forgatókönyve.

Hajdúszoboszlóra érve már egy percen belül volt a mezőny, amikor Bratascsuk a nyeregből kiállva fordult társai felé, segítsenek ők is, fogjanak össze, mert sikerrel járhatnak. Dináéknak már nem futotta erre az erejükből, ezért Bratascsuk egymaga próbálta meg a majdnem lehetetlent.

Talán szerencséje is volt, hogy a célegyeneshez vezető kanyarokat az üldözők bolyban nehezebben vették be, egy biztos: Andrij Bratascsuk néhány méternyi előnnyel meg tudta szerezni a szakaszgyőzelmet!

„A szakasz előtt nem gondolkodtunk szökésben, de a helyzet másként hozta – mondta mosolyogva a szakaszgyőztes Bratascsuk, aki nagy dicsőséget szerzett ezzel a diadallal a paralimpiai bajnok Novák Károly Eduárd csapatának, az első szezonját futó Team Nováknak. – A szökésben nagyon jó srácokkal kerültem össze, akik igazán jól dolgoztak együtt. Már azt nagy sikernek tartottuk, hogy a leghosszabb napon sokáig a televízió képernyőin lehetünk, felhívva így a figyelmet a csapatunkra, valójában szerintem senki sem bízott igazán abban, hogy ez a szökés sikerrel jár majd. Az utolsó tíz kilométeren, amikor még volt két perc előnyünk, győzködtem a többieket, hogy menjünk, mert mégis van egy kicsi esélyünk. Aztán az utolsó két kilométeren már hiába kértem őket, nem igazán tudtak segíteni, ezért mentem egyedül, ahogy csak tudtam. Azt hiszem ez pályafutásom eddigi legnagyobb sikere, de nagy eredmény ez a fiatal csapatunk számára is. Ebben az évben kerültem a Team Novákhoz, az előző csapatomban mindig második ember voltam, aki másoknak dolgoz, nem mutathattam nmeg, hogy mi van bennem. Itt erre lehetőséget kapok…“

A hősies küzdelem Bratascsuk számára jutalmat is adott, Dina Dánielt és Martin Mahdart azonban utolérte a mezőny.

„Összességében nagyon nehéz nap volt, de tökéletes volt a csapattaktika. Nagyon jól együtt dolgoztunk a rajttól kezdve, a többieknek is köszönhetem, hogy elöl tudtam lenni, hiszen az volt a terv, hogy valamelyikünk bekerüljön a nap szökésébe, s végül nekem jött ki a lépés – értékelt az MTI-nek fáradtan Dina Dániel. Hozzátette, a háromfős szökevénycsoportban sokáig nem hitték, hogy hazaérhetnek. – A mezőny meglepően hosszúra engedte a pórázt, s talán spóroltak az erejükkel is. Az utolsó kilométereken bomlott meg az egység közöttünk, talán a szlovák srácon múlt, az ukrán nem akart betámadni minket, de végül így alakult. Az biztos, hogy erősebb volt nálunk, s akkor is ő nyer, ha együtt maradunk, de közös munkával biztosan hárman értünk volna be elöl.“

A sprintben a sárga trikós Manuel Belletti szerezte meg a második helyet – tovább növelve ezzel előnyét az összetettben –, harmadik lett a Kőbánya Cycling Team légiósa, Ahmed Galdoune, a legjobb magyar pedig a válogatott első embere, Karl Ádám lett, aki a nyolcadik helyen haladt át a célvonalon.

„Az első hatvan-hetven kilométeren nagyon magas volt a tempó, aztán amikor elmentek a szökevények, belassultunk. Az utolsó harminc kilométeren ismét fokozódott a mezőny sebessége, eléggé elfáradtam, igyekeztem sokat pörgetni, hogy kíméljem a lábaimat a hátralévő szakaszokra. A befutó elég technikás volt, de ez szerencsére fekszik nekem“ – foglalta össze a napot a nyolcadik helyezett Karl Ádám.

A legjobb magyar fehér trikóját továbbra is Dina Márton (Pannon Cycling Team) viseli, a legjobb hegyimenőnek járó piros mez a lengyel Stosznál (CC SPrandi Polkowice) maradt, a gyorsasági pontverseny zöld mezét pedig ezen a napon visszaszerezte Belletti.

A legnagyobb magyar kerékpárverseny szombaton a negyedik szakasszal folytatódik, a mezőny a Karcag és Miskolc között kijelölt 182 kilométeres etapot teljesíti. Ezen a napon kell lebirkózni a verseny legkomolyabb emelkedőjét is, a miskolci befutó előtt Bükkszentkeresztre másznak fel a kerékpárosok. Ezen a napon veszélybe kerülhet a sárga trikó is.

EREDMÉNYEK

3. szakasz, Cegléd–Hajdúszoboszló (206 km):
1. Andrij Bratascsuk (ukrán, Team Novák) 4:31:04
2. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 2 mp h.
3. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Kőbánya Cycling Team) a. i.
4. Joeri Stallaert (belga, Vorarlberg Santic) a. i.
5. Luca Mozzato (olasz, Dimension Data for Qhubeka) a. i.
6. Benjamin Hill (ausztrál, Ljubljana Gusto Xaurum) a. i.
7. Paolo Toto (olasz, Sangemini MG K Vis) a. i.
8. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetettben:
1. (sárga mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 12:25:44
2. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) 12 mp h.
3. Charles Planet (francia, Team Novo Nordisk) 21 mp h.
4. Paolo Toto (olasz, Sangemini MG K Vis) a. i.
5. Pawel Bernas (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) 23 mp h.
6. Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic) a. i.
17. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 1:00 p h.
29. Valter Attila (Pannon Cycling Team) 1:43 p h.
33. Karl Ádám (magyar válogatott) 2:10 p h.
A gyorsasági pontversenyben:
1. (zöld mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec)
A hegyi pontversenyben:
1. (piros mezben) Patryk Stosz (CCC Sprandi Polkowice)
A legjobb magyar versenyző:
1. (fehér mezben) Dina Márton (Pannon Cycling Team)

A teljes eredménylista: KLIKK IDE!


4. SZAKASZ - MISKOLC, 2018. AUGUSZTUS 18. - A német Holler nyerte a miskolci befutót

A hajrában indított szökés végén a német Nikodemus Holler nyerte a Tour de Hongrie negyedik szakaszát, megelőzve a sárga trikós Manuel Bellettit, aki megerősítette első helyét az összetett versenyben. A magyarok közül Valter Attila remekelt, aki ötödik lett ezen a napon.

Karcagon Dobos László polgármester és a világbajnoki ezüstérmes cselgáncsozó, Tóth Krisztián indította útjára a Tour de Hongrie negyedik szakaszát. Összesen 182 kilométer és egy komoly emelkedő állt a versenyzők előtt, meglehetősen nagy hőségben.

Ahogyan azzal előzetesen is számolni lehetett, a szakasz elején egymást érték a szökési kísérletek, Poroszló után, vagyis nagyjából az ötvenedik kilométernél a cseh Barta (Pardus Tufo Prostejov), a német Bichlmann (Bike Aid), a szerb válogatott Danilovics, a szlovákiai Oros Sámuel (Dukla Banská Bystrica) és a spanyol Serrano (Polartec-Kometa) lépett el a mezőnytől. Az ötösfogat négy és fél percig hízlalhatta előnyét, de Hejőkeresztúrhoz érve közeledni kezdett a mezőny, amely a miskolci részhajrá után, a bükkszentkereszti emelkedő előtt utolérte a szökevényeket.

A nagyjából 600 méternyi szintemelkedést jelentő hegymenet szétzilálta a mezőnyt, a hegytetőre Valter Attila (Pannon Cycling Team) érkezett elsőként. A hosszú lejtmenetben ő próbált meg ellépni a többiektől, de a sprintre érkezve az őt üldöző bolyok közül kettő is összezárt, a másodikban megérkezett az olasz Belletti is, aki a sárga trikót viselhette ezen a szakaszon is.

A tizenöt fős élboly együtt érkezett a befutóhoz, Belletti számított a csoportból a legjobb sprinternek, de a német Nikodemus Holler (Bike Aid) meglepő támadást indított ötszáz méterrel a cél előtt, s éppen annyi előnyt tudott szerezni, amennyi már elegendő volt számára a szakaszgyőzelemhez.

A huszonhét esztendős német kerékpáros tavaly megnyerte a Kameruni Körversenyt, de a miskolci pályafutásának eddigi legnagyobb sikere. „Nagyon tetszett ez a szakasz, bár őszintén szólva nem vagyok egy igazi hegyi menő. A hajrára tizenöten maradtunk elöl, szerencsére gyorsan tudtam kanyarodni, egy kis előnyt tudtam szerezni, nagyon örülök, hogy végül meg tudtam nyerni ezt az etapot. Nagy siker a csapatom számára, hogy sikerült szakaszt nyernünk a Magyar Körversenyen!“

A második helyen Belletti futott be, aki ekkor még bosszankodott, de az eredményhirdetésnél már mosolyogni is tudott, elvégre megerősítette első helyét az összetettben, immár fél perccel vezet, s jó esélye van rá, hogy vasárnap megnyerje a 2018-as Tour de Hongrie-t.

Belletti megőrizte a legjobb sprinternek járó zöld mezt is, ahogyan a lengyel Stosz is tovább viselheti a legjobb hegyimenőt illető piros trikót, igaz, mindössze egy pont az előnye a bükkszentkereszti első kategóriás hajrát megnyerő Valter Attilával szemben.

A legjobb magyarnak járó fehér mezt szombati remeklésének köszönhetően Valter Attila vehette át klubtársától, Dina Mártontól.

Valter Tibor az eredményhirdetés előtt azzal a kéréssel fordult a magyar válogatott szövetségi kapitányához, a gratuláló Dér Zsolthoz, hogy „tanítsa meg nyerni“.

„Szomorú ezt mondani, de csak fejben dől el“ – értékelt az MTI kérésére Valter Attila, aki megemlítette: tavaly is hasonló létszámú versenyzővel érkezett meg a sprintre, de akkor nem érezte úgy, hogy érdemes próbálkoznia.

„Az idén már nem hagytam annyiban, próbáltam a helyemet tartani és minél előrébb jutni. A győztes srác nagyon ügyesen csinálta, elkanyarodott ötszáznál. Lehet, hogy nekem is ezt kellett volna tennem, hisz bátraké a szerencse – fejtette ki a 20 esztendős bringás. – Tanulok ebből az esetből, biztos, hogy egyszer-kétszer nekem is összejön majd ilyen győzelem.“

EREDMÉNYEK

4. szakasz, Karcag–Miskolc (182 km):
1. Nikodemus Holler (német, Bike Aid) 4:08:44
2. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) azonos idővel
3. Kamil Malecki (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) a. i.
4. Paolo Toto (olasz, Sangemini MG K Vis) a. i.
5. Valter Attila (Pannon Cycling Team) a. i.
6. Olekszandr Prevar (ukrán, Team Novák) a. i.

Az összetettben:
1. (sárga mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 16:34:19
2. Paolo Toto (olasz, Sangemini MG K Vis) 30 mp h.
3. Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic) 32 mp h.
4. Kamil Malecki (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) 36 mp h.
5. Leszek Plucinski (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) 51 mp h.
6. Olekszandr Prevar (ukrán, Team Novák) 52 mp h.
15. Valter Attila (Pannon Cycling Team) 1:52 p h.
19. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 2:20 p h.

A gyorsasági pontversenyben:
1. (zöld mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec)
A hegyi pontversenyben:
1. (piros mezben) Patryk Stosz (CCC Sprandi Polkowice)
A legjobb magyar versenyző:
1. (fehér mezben) Valter Attila (Pannon Cycling Team)

A teljes eredménylista: KLIKK IDE!

5. SZAKASZ - KAZINCBARCIKA, 2018. AUGUSZTUS 19. - Nikodemus Holler duplázott

A német Nikodemus Holler Miskolc után Kazincbarcikán is szakaszt nyert, de az összetettben élen álló olasz Manuel Belletti végső győzelme nem forgott veszélyben, megérdemelten nyert a Magyar Körversenyen. A legjobb magyarnak járó fehér mez tulajdonosa Valter Attila lett, aki igazán megdolgozott ezért az elismerésért.

A legrövidebb etapon, a Kazincbarcikán és környékén kijelölt 128 kilométeres útvonalon három gyorsasági és két hegyi részhajrá várt a résztvevőkre. A színes mezek közül csak a piros volt igazán veszélyben, hiszen a CCC Sprandi Polkowice menője, Patryk Stosz mindössze egy ponttal vezetett Valter Attila előtt.

A Pannon Cycling Team fiatal magyar versenyzője és csapata már az elmúlt napokban is remekelt, a Tour de Hongrie szinte minden napján igyekeztek a főszereplők közé kerülni, emlékezzünk csak Szatmáry András vagy Dina Dániel hosszú szökésére, Valter Attila és Dina Márton pedig megmutatta, ebben a magyar szinthez mérve igen erős mezőnyben is kitűnően helyt tudnak állni.

Az együttes ismét nagyon sokat dolgozott első emberéért, Valter Attila pedig mindent megtett azért, hogy Stosz elé furakodjon, de a lengyel prokontinentális csapat visszavert minden támadást, Stosz megnyerte mindkét hegyi hajrát, s így megnyerte a hegyimenők különversenyét. Valter Attila a tavaly megszerzett harmadik hely után ezúttal második lett, s reményeink szerint ezt a számtani sorozatot jövőre folytatni fogja.

Az összetett versenyben élen álló olasz Manuel Belletti sárga trikója tulajdonképpen egyetlen percre sem került veszélybe ezen a napon, harminc másodperces előnye túlságosan tekintélyes volt ahhoz, hogy egy ilyen, könnyűnek nevezhető szakaszon el tudják venni tőle.

Csapata, az Androni Giocattoli Sidermec végig a riválisokon tartotta a szemét, de nem kockáztatott – egészen a hajráig. Akkor viszont felvezették a sprintet a sárga trikósnak, aki minden nap nagyon motivált volt a Tour de Hongrie során, Keszthelyen szakaszt nyert, a siófoki prológon és Székesfehérváron a harmadik, Hajdúszoboszlón és Miskolcon pedig a második helyen ért célba.

Nem lenne könnyű olyan versenyzőt találni, aki egy körverseny valamennyi szakaszán a Top3-ba tudott volna kerülni, ez pedig egyértelműen jelzi: Belletti nagyon jó formában versenyzett, és teljes mértékben megérdemelten szerezte meg az összetett győzelmet.

Csakhogy mindezt egy újabb szakaszgyőzelemmel akarta megkoronázni. Csapata remekül vezette fel neki a hajrát, de a célegyenes előtti kanyarban az élen történt egy bukás, ami Bellettit is feltartotta. A német Nikodemus Holler – aki egy nappal korábban pályafutásának addigi legszebb sikerét érte el a miskolci befutó megnyerésével – kitűnően élt a kínálkozó lehetőséggel, és az olasz Moshcettit és a lengyel Maleckit megelőzve két napon belül a második sprintet is megnyerte. A magyarok közül ezúttal Móricz Dániel (Kőbánya Cyclint Team) és Karl Ádám (magyar válogatott) került be a Top10-be, előbbi a nyolcadik, utóbbi a kilencedik helyen végzett.

„Fogalmam sincs, hogy ez hogyan sikerült – lelkendezett a szakaszgyőztes Holler. – A tegnapi győzelem számomra nem volt akkora meglepetés, de ez most igazi mezőnyhajrá volt, ami nem az én szakterületem. Néha nagyon okosnak és ügyesnek kell lenni, néha emellett szerencsésnek is. Nagyszerű dolog, hogy összejött két szakaszgyőzelem is egy olyan versenyen, amelyen nagyon komoly csapatok is indultak.“

A befutó előtti három kilométeren történt bukás nem befolyásolja az összetett állását, aki elesett, az ilyenkor a győztes időeredményét viszi magával. Belletti a 19. helyen futott át a célvonalon, de ezúttal nem volt csalódott.

Belletti a pályafutása során nyert már szakaszt a Giro d’Italián is, nyolc Grand Touron vett részt, a magyarországi a tizennegyedik profi diadala, de amint kiderült, az egyik legkedvesebb is.

„Nagyon boldog vagyok, hiszen pályafutásom során először tudtam megnyerni egy többnapos verseny összetettjét – nyilatkozta Manuel Belletti, aki a sárga mellett a gyorsasági pontverseny legjobbjának járó zöld trikót is hazaviheti. –  A mai szakasz egy kicsit nehezebb volt, mint vártuk, nem akartam kockára tenni a sárga trikót a végén.“

Manuel Belletti a Tour de Hongrie történetének második olasz győztese, 1930-ban a legendás Vasco Bergamaschi volt az első.

Az összetett második helyén a lengyel Kamil Malecki, a harmadikon pedig az olasz Toto végzett, a magyarok közül pedig Valter Attila érte el a legjobb eredményt, a tizenötödik helyen végzett.

„Gyakorlatilag hibátlan munkát végzett a csapatunk, pedig bőven volt nehézség. Mindent megtettünk, borzalmas tempóban érkeztünk a hajrákhoz, de talán kicsit rövidek voltak nekem ezek az emelkedők. Második lettem a piros trikóért zajló küzdelemben, sajnálom, jó lett volna a piros trikót hazavinni! Jövőre megpróbálom – kezdte Valter Attila, majd büszkén tette hozzá: – Azt hiszem, most csapatként is magasabb szintre léptünk, az ember magyarként arra vágyik, hogy egy ilyen erős csapat tagja lehessen. Biztos vagyok benne, hogy most az összes csapat megjegyzett magának bennünket, ezen a szinten is letettük a névjegyünket.“

A csapatversenyben a lengyel CCC Sprandi Polkowice lett a legjobb, a magyarok közül pedig a Pannon Cycling Team érte el a legjobb eredményt.

A 39. Tour de Hongrie UCI 2.1-es kategóriájú versenyén négy kontinens huszonnyolc országából, tizenkilenc csapat színeiben 129 kerékpáros állt rajthoz, a magyar színeket három csapat – a Pannon Cycling Team, a Kőbánya Cycling Team és a magyar válogatott – képviselte, összesen tizennyolc versenyzővel. A hatnapos erőpróbát a világ 195 országában láthatták a televíziónézők.

EREDMÉNYEK
5. szakasz, Kazincbarcika–Kazincbarcika (128 km):
1. Nikodemus Holler (német, Bike Aid) 2:46:48
2. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) azonos idővel
3. Kamil Malecki (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) a. i.
4. Luca Mozzato (olasz, Dimension Data for Qhubeka) a. i.
5. Attilio Viviani (olasz, Sangemini MG K Vis) a. i.
6. Matteo Draperi (olasz, Sangemini MG K Vis) a. i.
7. Michele Scartezzini (olasz, Sangemini MG K Vis) a. i.
8. Móricz Dániel (Kőbánya Cycling Team) a. i.
9. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.
19. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) a. i.

Az összetettben:
1. (sárga mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 19:21:07
2. Kamil Malecki (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) 27 mp h.
3. Paolo Toto (olasz, Sangemini MG K Vis) 28 mp h.
4. Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic) 31 mp h.
5. Nikodemus Holler (német, Bike Aid) 45 mp h.
6. Leszek Plucinski (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) 51 mp h.
15. Valter Attila (Pannon Cycling Team) 1:52 p h.
19. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 2:20 p h.

A gyorsasági pontversenyben:
1. (zöld mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 29 pont
2. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) 22
3. Nikodemus Holler (német, Bike Aid) 20
12. Szatmáry András (Pannon Cycling Team) 5

A hegyi pontversenyben:
1. (piros mezben) Patryk Stosz (CCC Sprandi Polkowice) 26 pont
2. Valter Attila (Pannon Cycling Team) 21
3. Isaac Canton Serrano (spanyol, Polartec-Kometa) 13
6. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 10
8. Szatmáry András (Pannon Cycling Team) 5

A legjobb magyar versenyző:
1. (fehér mezben) Valter Attila (Pannon Cycling Team) 19:22:59
2. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 28 mp h.
3. Karl Ádám (magyar válogatott) 7:16 p h.

A teljes eredménylista: KLIKK IDE!

Forrás
TdH
'Fel a tetejéhez' gomb