Cyclo-cross

Búr Zsolt és Benkó Barbara lettek a cyclocross szakág magyar bajnokai

BringaSport – 2016.01.11 – Kőbányán rendezték meg január 10-én, vasárnap a cyclocross szakág legrangosabb idei versenyét, a Soudal CycloCross Magyar Bajnokságot. A versenyen tizenöt korosztályban avattak bajnokot, a felnőttek között Benkó Barbara és Búr Zsolt ölthette magára a magyar bajnoki mezt.

Bajnoki eredménylista >>
Teljes eredménylista >>

Napokig csak találgatni lehetett, milyen lesz a pálya az országos bajnokságon, végül a sáré lett a főszerep. A hét közben esett hó vasárnapra részben elolvadt, részben lefagyott, a latyakot az időjárás megtámogatta egy kis esővel, így a sártengert senki sem úszhatta meg. A rajt előtt több helyen át kellett építeni a nyomvonalat, mert néhol a kerékpárok tengelyéig ért a jeges víz. Az embert próbáló küzdelemre így is 162 versenyző vállalkozott.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A délelőtti gyerek futamok rövidített pályán zajlottak. A Női és a Master kategóriák már a nagy körön, azaz mesterséges akadályokkal tűzdelt, közel 50 méteres szintkülönbségű, 2,6 km hosszú pályán versenyeztek. A férfi felnőtt, a férfi U23 és Master1 kategóriák 13 órás rajtjára már elállt az eső, de a nyomvonal sok helyen szinte járhatatlanná vált – vagyis épp ideális körülmények teremtődtek egy vérbeli cyclocross versenyhez! A pálya mellett és a szánkó dombon komoly szurkolói tömeg gyűlt össze, óriási hangulatban, kolomppal, síppal és üvöltéssel próbálták újabb erőfeszítésekre ösztönözni nyakukig sáros versenyzőket.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Elit kategóriában nagy harcot vártak az esélylatolgatók a Magyar Kupa sorozat győztese Pelikán János és az idén nagyon meggyőzően versenyző Búr Zsolt között. De BuZsó nem bízott semmit a véletlenre: a rajt első pillanatától megmutatta, hogy ki az úr a gáton, illetve a sáros pályán. Magabiztos előnnyel vezetett a többszörös bajnok Buruczki Szilárd előtt, aki végül második helyen végzett. Pelikán János a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Nőknél a bajnoki cím Benkó Barbaráé a második Kanti Dorottya a harmadik Szekeres Viktória pedig lett.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Az esemény elmaradhatatlan lezárása a kerékpáros magasugró verseny volt, ahol Fetter Eriknek sikerült megdönteni a nem hivatalos magyar csúcsot jelentő 45 centimétert. Az új rekordot 55 centiméter.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Eredmények:

Felnőtt férfi
1. Búr Zsolt Pavé Bike&Cafe Superior 1:00:16
2. Buruczki Szilárd Cube Csömör 1:01:12
3. Pelikán János Team Amplatz BMC 1:03:05

Felnőtt nő
1. Benkó Barbara PCCC – Focus XC Team 0:46:16
2. Kanti Dorottya Dr. Bátorfi Agri KTK 0:44:06
3. Szekeres Viktória KTM Test Team Gödöllő 0:49:08

Forrás: Vuelta Sportiroda
Fotók: Vanik Zoltán

'Fel a tetejéhez' gomb