Országút

Tour de Hongrie: Manuel Porzner húzhatta fel a sárga trikót!

BringaSport – 2015.08.04 – Szombathely – Szombathely belvárosában látványos pályán rendezték meg a 36. Tour de Hongrie prológját, amelyen a német Manuel Porzner szerezte meg az első helyet – így az összetett legjobbjának járó sárga trikót is ő viselheti szerdán, a Szombathely és Keszthely közötti 112 kilométeres első szakaszon. Az olimpiai kvalifikációs országúti kerékpárverseny 93 fős nemzetközi mezőnye hat nap alatt 700 kilométert tesz meg az augusztus 9-i budapesti befutóig.

Teljes eredménylista >>

Fotók a versenyről (BringaSport / Vanik Zoltán) >>

Összefoglaló az M4 sportcsatornán >>

_VAN1647

Kedden 17 órakor Szombathelyen, az Iseum előtt felállított rajtpódiumról indult útjára a Tour de Hongrie első résztvevője, az izraeli For Galilee Cycles versenyzője, Itzik Shpitz, aki időeredményével nem tudta önmagának emlékezetessé tenni ezt a napot – de az első kiugró időre nem kellett sokáig várni: előbb a szerb Sztankovics, majd a norvég Eidsheim szorította 1:14 alá az időt. Érezhető volt, hogy 1:12 percnél is jobb eredményt kell elérnie annak, aki a szakaszgyőzelemről álmodozik – ráadásul egy igen kemény versenyszámban. A szombathelyi pálya ragyogó körülményeket biztosított az időfutamversenyhez, az 1200 méteres táv végig kordonokkal volt védve, s csupán két élesebb kanyarral nehezítette meg a résztvevők dolgát.

_VAN7791

A német Team Stölting számára nem indult jól ez a nap, hiszen az első versenyzőjük, a bolgár Georgiev nem ért oda a rajthoz, így nem indulhatott el. A németeket aztán előbb Ole Quast, majd Manuel Porzner is felvidította, mindketten remekül tekertek, így a stöltingiek két versenyzője is felállhatott a dobogóra, Quast a harmadik, Porzner az első helyre. A második legjobb időt a norvég Sandal tekerte.

_VAN7807

„Sajnos nagyon rosszul kezdődött számomra az idény, a szezon első fele nem sikerült a legjobban. Rengeteget edzettem, készültem, ami most úgy tűnik, hogy kifizetődik. Feküdt nekem a pálya, tudtam, hogy jó időt érhetek el. Nagyon boldog vagyok, hogy megszereztem a sárga trikót, tetszik ez város, remek pálya lett kialakítva a központban. Nagy örömömre szolgál, hogy ennyi szurkoló biztatott minket!” – nyilatkozta Manuel Porzner az eredményhirdetés során: a prológ győzteseként a sárga trikó mellett a viadal hivatalos időmérőjétől, a Festinától egy kerékpáros mezt és egy értékes karórát is átvehetett.

A magyar versenyzők közül két esélyesünk, két olimpikon kerékpárosunk jól szerepelt ezen a napon, az 1-es rajtszámot viselő Kusztor Péter a nyolcadik, Lovassy Krisztián pedig a 13. helyen végzett.

„Egy ilyen versenyszámban nem lehet nagyon sokat veszíteni. Ez a rövid időfutam nem kifejezetten az én versenyszámom, ehhez képest örülök a teljesítményemnek és az eredményemnek is. A következő napoktól nagyon kell figyelni, akár már holnap eldőlhet a verseny” – vélekedett Kusztor Péter, aki vasárnap Szlovéniában megnyerte a rangos GP Kranj versenyét és győzelmi szándékkal érkezett a Tour de Hongrie-ra is.

A verseny szerdán délután a Szombathely és Keszthely közötti 112 kilométeres szakasszal folytatódik. Hasonlóan a szombathelyi prológhoz, az első etap is népes közönséget ígér, annál is inkább, mert a Tour de Hongrie szervezői Keszthely belvárosában három kilométeres körpályát alakítanak ki, amelyen többször is feltűnik majd a mezőny a publikum előtt. A hozzáértők szerint akár sorsdöntő is lehet az első szakasz, a zalai dombokon az erősebb kerékpárosok döntésre vihetik a dolgot, akár a körverseny megnyeréséhez is elegendő előnyt szerezhetnek.

_VAN1671

Eredmények
36. TOUR DE HONGRIE
Prológ, egyéni időfutam, Szombathely (1,2 km):

 1. Manuel Porzner (német, Team Stölting) 1:10:55
 2. Henrik Sandal (norvég, Team Fixit.no) 1:12.68
 3. Ole Quast (német, Team Stölting) 1:13.19
 4. Marek Caneky (szlovék, Amplatz-BMC) 1:13.30
 5. Patrik Tybor (szlovák, Kemo Dukla Trencin) 1:13.51
 6. Moritz Backofen (német, Team Stölting) 1:13.63
 7. Jan Tratnik (szlovén, Amplatz-BMC) 1:13.65
 8. Kusztor Péter (magyar, Amplatz-BMC) 1:13.89
 9. Marius Hafsaas (norvég, Team Fixit.no) 1:13.90
 10. Filip Eidsheim (norvég, Team Fixit.no) 1:14.16
 11. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) 1:14.35

Összetett verseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Manuel Porzner
Gyorsasági pontverseny a www.szelektalok.hu Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Ole Quast
Hegyi pontverseny a Kunságszesz Zrt. Nagydíjért: 1. (piros mezben) Marek Caneky
A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Henrik Sandal

Amatőrök a Tour pályáján

Kedden délután Szombathelyen az amatőrök is kipróbálhatták a Tour de Hongrie prológjának pályáját, a győzelmet a férfiaknál Prájczer Péter (Harka) szerezte meg, Imre Dominik (Oberwart) és Hajba Szilárd (Celldömölk) előtt. A nőknél Dr. Budai Péterné (Keszthely) lett az első, összesen ötvenen élhették át a „Tour-élményt”. Erre szerdán Keszthelyen is lehetőségük nyílik, a Criterium Castellum verseny célja a Tour de Hongrie első szakaszának befutója előtti jó hangulat biztosítása, a versenykerékpározás népszerűsítése. Az olimpiai kvalifikációs verseny befutója előtt egy órával lehetőség nyílik aktív amatőr bringások számára, hogy Keszthely történelmi belvárosában egy lezárt, 3 kilométeres körpályán megméressék magukat.

Tour de Hongrie az M4 sportcsatornán

A Tour de Hongrie olimpiai kvalifikációs országúti kerékpáros körversenyről az M4 sportcsatorna sugároz fél órás napi összefoglalókat az alábbi időpontokban:

augusztus 4., kedd, 22.00: prológ, Szombathely
augusztus 5., szerda, 22.15: 1. szakasz, Szombathely–Keszthely
augusztus 6., csütörtök, 22.45: 2. szakasz, Balatonföldvár–Kecskemét
augusztus 7., péntek, 22.45: 3. szakasz, Abony–Karcag
augusztus 8., szombat, 22.45: 4. szakasz, Karcag–Kékestető
augusztus 9., vasárnap, 23.45: 5. szakasz, Gyöngyös–Budapest

A szerdán várható útlezárások

A Tour de Hongrie 1. szakaszán, a mezőny 15.30-kor indul útjára a szombathelyi Fő térről, a célbaérkezés tervezett időpontja: 18.20, Keszthely, Fő tér. A karaván a Szombathely, Vép, Kenéz, Pecöl, Ikervár, Meggyeskovácsi, Rum, Kám, Csípkerek, Csehmindszent, Csehi, Bérbaltavár, Zalabér, Zalaszentgrót, Kehidakustány, Zalacsány, Keszthely körpálya (4 kör), Lovassy Sándor utca, Rákóczi utca, Vörösmarty utca, Park utca, Hunyadi utca, Kossuth Lajos utca, Fő tér (cél) útvonalon jut el a célig, az útvonal egyes szakaszain teljes útlezárás, máshol rövid ideig tartó mozgó útzár óvja a versenyzők biztonságát. Az esetleges kényelmetlenségekért a közlekedők megértését kérik a szervezők.

A Tour de Hongrie egyes szakaszairól röviddel a befutó után körlevélben tájékoztatjuk Önöket. További információkkal a verseny során a 06 (30) 934-3534-es telefonszámon Gombkötő Roland sajtófőnök áll rendelkezésükre.

A 36. TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA

Augusztus 4., kedd: prológ, egyéni időfutam, Szombathely (1,2 km). Szakaszgyőztes: Manuel Porzner (német, Team Stölting). Sárga mezben: Manuel Porzner

Augusztus 5., szerda: 1. szakasz, Szombathely–Keszthely (112 km). Rajt: 15.30. Várható befutó: 18.20

Augusztus 6., csütörtök: 2. szakasz, Balatonföldvár–Kecskemét (200 km). Rajt: 13.30. Várható befutó: 18.35

Augusztus 7., péntek: 3. szakasz, Abony–Karcag (136 km). Rajt: 14.00. Várható befutó: 17.10

Augusztus 8., szombat: 4. szakasz, Karcag–Kékestető (145 km). Rajt: 11.40. Várható befutó: 15.30

Augusztus 9., vasárnap: 5. szakasz, Gyöngyös–Budapest (106 km). Rajt: 10.30. Várható befutó: 13.00

'Fel a tetejéhez' gomb