Országút

Kormos Veronika és Lovassy Krisztián 2015. országúti időfutam bajnokai

BringaSport – 2015.06.25 – Két külföldön kerékpározó versenyző, Kormos Veronika (Keukens Redant Cycling Team) és Lovassy Krisztián (Team Differdange – Losch) nyerték Debrecenben Magyarország 2015. évi országúti időfutam bajnokságát.

Fotógaléria >>
Eredménylista >>

A bajnokságra borult időben, időnként eleredő esőben került sor Debrecentől északra, a 354-es út teljesen lezárt 10 kilométeres szakaszán, tüköraszfalton, gyakorlatilag szintkülönbség nélkül. A szélviszonyok következtében a kifelé vezető szakasz hátszeles volt, visszafelé jobban kellett küzdeni a pofaszél ellen.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Magyar időfutam bajnoksághoz képest az amatőr, master, senior és utánpótlás kategóriákkal együtt sokan, közel 200-an vettek részt az eseményen, utóbbiaknak és a nőknek a 9,5 kilométeres pályán fordítóval két hosszt kellett teljesíteni, az U23-as és elit felnőtt férfiaknak kétszer két hosszt, azaz 38 kilométert kellett abszolválni az óra ellen.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A hölgyek között az előzetes várakozásoknak megfelelően a Kormos Veronika Anna (Keukens Redant Cycling Team), Szurominé Pulsfort Diána (Szerpentin KE), Király Mónika (ARBOE – ASKOE Graz – Radsport Steierm) hármas döntötte el az érmek sorsát, végül ebben a sorrendben futottak be. Veronika így nyilatkozott a futamról:

„Nekem az eső nem volt idegen, mert Belgiumban a csapatommal sokszor versenyzünk ilyen körülmények között, és sokat segített az is, hogy utolsónak indultam, így tudtam kontrollálni az ellenfeleket, plusz erőt adott, hogy láttam a különbséget. Ez a második felnőtt bajnoki címem, nagyon örülök és készülök a szombati mezőnyversenyre. Nekem nem annyira fog kedvezni a sík terep, mert ha többen érkezünk, én nem számítok a jobb sprinterek közé, de egy mezőnyben indulunk az U19-es fiúkkal, remélem ők megnehezítik majd a versenyt, hogy legyen szelekció a lányok között.”

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Az elit férfiaknál is papírforma eredmény született, Lovassy Krisztiánt kontinentális csapatunk, az Utensilnord két versenyzője, Dér Zsolt és Róka Tibor próbálták megszorítani, de nem bírtak londoni olimpikonunkkal, aki végül 47-es átlaggal nyert. Krisztián a következőket mondta a verseny után:

„Nagyon örülök, mert ez az első felnőtt időfutam bajnoki címem, már csak a hegyi ob hiányzik és akkor nincs olyan versenyszám, amit ne nyertem volna meg elitben. Szeretném megköszönni Rózsa Balázsnak az időfutam kerékpárt, mert Luxemburgból nem volt lehetőségem hazahozni az időfutamgépem. Stubán Ferencnek köszönöm, hogy lehozott a csapatával, Pataki Ibinek pedig a kísérést!

Ez az időjárás tökéletes volt számomra (egy kis esőnek örültem volna még), ezt a hőmérsékletet sokkal jobban szeretem, mint amikor 25-30 fok fölött van. Jó volt utolsónak indulni, mert a Róka Tibi ment előttem, aki jó időfutammenő, reméltem hogy ő jó tempót fog diktálni és akkor valamennyire húzni fog engem, de sajnos elég korán utolértem őt, aztán az előtte lévő indulót is. Utána volt előttem kis rés, mert a Dér Zsolt ment előttük, de aztán szépen lassan megint feltűntek a versenyzők, ami az utolsó hosszban még plusz energiát adott.”

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

'Fel a tetejéhez' gomb