Országút

Április 22-én, déli 12 órakor Budapesten rajtol az 5. V4 Kerékpárverseny mezőnye

BringaSport – 2017.03.02 – A Visegrádi Csoport tagországainak (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közös, nemzetközi országúti kerékpárverseny sorozata idén április 22-én hazánkban indul, majd másnap Szlovákiában folytatódik, míg a cseh, valamint a záró lengyel versenyre az eddigiektől eltérően ősszel, előbbire szeptember 16-án, utóbbira szeptember 17-én kerül majd sor.

A lengyel kezdeményezésre 2013-ban elindított Visegrád 4 Kerékpárverseny a sport népszerűsítésén túl szimbolizálja a négy ország közös érdekeinek fontosságát.

A magyar versenyen – amely idén is hazánk egyetlen UCI 1.2 ME besorolású országúti kerékpárversenye – várhatóan minden eddiginél nagyobb mezőny áll rajthoz április 22-én, a WestEnd City Centernél: az előzetes nevezések alapján 12 nemzet mintegy 160 kerekese vág neki a 176,3 kilométeres távnak a főváros és Pannonhalma között. Ez nemcsak létszámát tekintve jelenthet rekordot – korábban ekkora mezőny ugyanis még nem tekert együtt kiemelt kategóriás, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában szereplő versenyen Magyarországon – hanem minőségében is unikumnak számít.

A versenyzők a rajtot követően egyebek mellett Budakeszi, Telki, Zsámbék, Bicske, Zirc és Csesznek után érkeznek meg Pannonhalmára, ahol három és fél kört tesznek meg a célba érkezés előtt. A nap leglátványosabb, ugyanakkor legkeményebb része ezúttal is a helyenként 15%-os meredekségű, dísztérkő burkolatú emelkedő lesz a település központjában, amelyet minden körben abszolválni kell. A verseny célterülete – csakúgy, mint 2016-ban – hazánk államiságának és vallási életének egyik ikonikus központja, a Pannonhalmi Bencés Főapátság előtt kerül kijelölésre.

Az útvonalról Simon Péter jóvoltából idén is megtekinthető egy 3D-s szimuláció:

Az 5. V4 Kerékpárverseny magyarországi futamát a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából ezúttal is a Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület (MER SE) szervezi, fő támogatói a Nemzetközi Visegrádi Alap (NVA), a Fisher Klímatechnika és a WestEnd City Center. A hazai viadal fővédnöke Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

A versennyel kapcsolatos további információk, érdekességek a Visegrád 4 kerékpáros sorozat magyar futamainak hivatalos honlapján találhatóak: www.v4kerekparverseny.hu

'Fel a tetejéhez' gomb