Cyclo-cross

Tripla címvédés a Cyclocross Országos Bajnokságon

BringaSport – 2017.01.09 – Az elitek mezőnyében a tavalyi bajnokok címvédésével zárult a 2017-es cyclocross országos bajnokság: Benkó Barbara és Búr Zsolt is megvédte magyar bajnoki elsőségét a budapesti, egykori Nagyvásártelepen, és annak környékén rendezett ILB Factory – CrossArena Cyclocross Magyar Bajnokságon, január 8-án. Az U23-asok között a szintén tavalyi győztes Dina Márton lett az első.

Eredmények, ILB Factory – CrossArena Cyclocross Magyar Bajnokság:

  • Felnőtt férfiak: 1. Búr Zsolt (Vialand Racing Team), 2. Pelikán János (Mesterbike-ILB Factory), 3. Buruczki Szilárd (Cube Csömör).
  • Felnőtt nők: 1. Benkó Barbara (Focus XC Team), 2. Kanti Dorottya (Dr. Bátorfi-Agria KTK), 3. Szekeres Viktória (KTM Teszt Team).
  • U23-as férfiak: 1. Dina Márton (Trek SE), 2. Dina Dániel (Cube Csömör), 3. Borsos Benedek (Speed-Way Team).

Teljes eredménylista >>
Fotók (BringaSport / Vanik Zoltán) >>

Különleges budapesti helyszínen tartották az ez évi cyclocross országos bajnokságot. A rendezvény az idei szezon kilencedik ranglistaversenye volt egyben. A szervezők Budapesten, a Nagyvásártelep elhagyott épületegyüttesében állították fel a célterületet, míg a pálya a körülötte lévő üres telken kanyargott.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A nagyon hideg idő egyszerre tette nehézzé és könnyebbé a versenyzők életét, hiszen a komoly mínuszok ronthattak a teljesítményen, a keményre fagyott talaj ugyanakkor megkönnyítette a saras, csúszós pályához szokott kerékpárosok dolgát. A pálya két komolyabb homokos szekciót, két épített akadályt és egy hosszú aszfaltos, fedett célegyenest tartalmazott. A meghatározó különbségek a homokkal borított részeken alakultak ki, amik jócskán megfogták a kevésbé technikás versenyzőket. Ugyanezek a részek voltak a nézők számára is a legvonzóbbak, ahol komoly bíztatást kaptak a kerékpárosok. Az elit férfiak küzdelmét övezte a legnagyobb figyelem; a fő kérdés az volt, Búr Zsolt képes lesz-e megvédeni címét. Ebben Pelikán János és Dina Márton próbálta megakadályozni őt. Búr egy erős rajt után sikeresen elbiciklizett az élről, majd végig tartotta előnyét. Mögötte Pelikán és Dina hiába hergelték egymást, nem tudtak felérni a címvédőre, akinek így sikerült a duplázás.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Búr Zsolt boldogan nyilatkozott a címvédés után:

„Nagyon nehéznek éreztem, szó szerint egy hónapja gondolkoztam a taktikán. Eredetileg úgy gondoltam, hogy hárman-négyen egy pár kört együtt fogunk menni, és megpróbálom „állóképességből” megnyerni a versenyt. A korábbi hazai viadalok alapján azt tapasztaltam, én ebben jobb vagyok, sokkal egyenletesebb körökre vagyok képes, mint a többiek, és könnyebben tudok azokból megújulni. Az első homokos szekcióknál azonban megszakadt a sor, és „lesz, ami lesz” alapon megpróbáltam eltávolodni a többiektől. Nagyon magas tempóban haladtam, kifejezetten rosszul esett. Janiról tudtam, hogy gyorsabb a sík részeken, Marci pedig, ha megmarad mögötte szélárnyékban, nem fog gondot jelenti semmilyen technikás elem a pályán. Decemberben volt egy csúcspontja a szezonban, amikor megnyert egy osztrák és két hazai versenyt is.

Végig erre a versenyre készültem, bár ma nem éreztem magamat annyira fittnek. A pályával kapcsolatban kezdetben vegyesek voltak az érzelmeim, először nem tetszett, de a sok gyakorlás után megszerettem. Vasárnapra sokat gyorsult a kör; köszönhetően a szilárdra fagyott részek és a sok kijárt nyom miatt a homokos szakaszok sem jelentettek akkora kihívást – szinte autópálya. Örültem, hogy nem volt sok visszafordító, „csiki-csuki” rész, ezek a gyors, lendületes kanyarok azoknak a versenyzőknek fekszenek, akik jobban merik dönteni a biciklit, bátrabbak. De mivel itt lettem bajnok, így ez a helyszín mindig is különleges lesz számomra. Most elmegyek edzőtáborozni meleg égövre, utána pedig irány a világbajnokság, sőt, ha minden a tervek szerint alakul, előtte egy világkupán is rajthoz tudok állni. A világbajnokságon az elsődleges cél a viadal befejezése, száraz időben erre reális esélyt látok; saras, nedves körülmények között óriási csapatmunkát is igényel a feladat, hiszen a segítőknek is rendesen lesz dolga a verseny alatt.”

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A hölgyek között az abszolút top favorit Benkó Barbara volt, aki a papírformához híven meg is nyerte a bajnokságot, és ezzel – minden szakágat számolva – a 25. magyar bajnoki trikóját is hazavihette. Mögötte kisebb meglepetésre Kanti Dorottya érkezett, míg a harmadik Szekeres Viktória lett.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Benkó Barbara arról számolt be, a hideg végül nem jelentett nagy akadályt számára:

“Rosszabbra számítottam, előző nap is kint voltam pályát járni, de már akkor sem éreztem szörnyűnek. Normálisan felöltöztem, így mozgás közben nem sokat érzékeltem a hidegből. Bent, míg vártuk a rajtot a csarnokban, az sokkal nehezebben volt elviselhető. A pálya nagyon tetszett, gyors volt, de a homokdűnék izgalmassá is tették, azok sokaknak gondot is okoztak, és inkább az erő döntött végül, mintsem a technika. Nem készültem a cyclocross versenyeimre, inkább az edzésekből kiugorva indultam az összes idei viadalon. Ez volt az utolsó ilyen versenyem ebben a szezonban. Persze a bajnokság mindig nagyon motivál, pláne címvédőként tartottam fontosnak, hogy itt legyek. Ezen felül ráadásul közel is van, és tényleg különleges volt ez a helyszín. Ez a huszonötödik címem a többi szakágban szerzettekkel együtt. Nagyon szuper szervezés volt, tényleg rengeteg munkát láttam a szervezők részéről, ahogy ezt az egészet megalkották.”

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A huszonhárom év alattiak versenyében is címvédés történt, Dina Márton abszolút második helyen érkezve nyerte a kategóriáját. Másodikként testvére, Dániel végzett, harmadiknak Borsos Benedek érkezett.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A szervező CoffeeRide SE cyclocross versenyén több kategóriában, közel 170-en álltak rajthoz.

“Az extrém hideg ugyan végül otthon marasztalt számos versenyzőt, de így is egy jó hangulatú, sikeres országos bajnokságot tudhatunk a hátunk mögött. Sikeresen alkalmazkodtunk a szabályokhoz, amiket egy országos bajnokság megkövetel, az itt szerzett tapasztalatokat a későbbi versenyeink során is szeretnénk kamatoztatni. A helyszín jól vizsgázott, különleges hangulatának hála olyanokat is sikerült kicsábítani a hidegbe, akikhez amúgy nem áll közel a kerékpározás ezen formája. Már gondolkozunk a folytatáson, reméljük a városligeti versenyünkhöz hasonlóan a Nagyvásártelep is visszatérő helyszín lesz” – nyilatkozta Rokob Jakab főszervező.

Bővebb információk: crossarena.hu és Facebook/ CrossArena

További információk: Rokob Jakab főszervező, 0620-370-4404, CoffeeRide SE

'Fel a tetejéhez' gomb