Pálya

Szalontay Sándor megszerezte az indulási jogot a világbajnokságra

BringaSport – 2016.01.18 – Szalontay Sándor sprintben kiválóan szerepelt a UCI világkupa-sorozatának utolsó állomásán, melyre 2016. január 15. és 17. között került sor Hongkongban. Ennek a fordulónak a tétje az volt, hogy a Dr. Bátorfi-Agria KTK versenyzője megszerzi-e az indulási jogot a londoni világbajnokságra.

Szalontay Sándor tavaly sprintben és keirinben nyerte el a világkupa-sorozatra az indulási jogot. A világbajnokságra a világkupa három fordulóját követően az egyes fordulókon gyűjtött pontok alapján összeállított világkupa-ranglistán elért helyezés szerint lehet kvalifikációt szerezni. Ehhez keirin versenyszámban a legjobb 21-ben, míg sprintben a legjobb 30 versenyző között kell végezni a tabellán.

Jason_Kenny_Szalontay

Jobbról Szalontay Sándor, balról a 2012-es olimpiai bajnok, Jason Kenny

Keirinben a vb-kvalifikáció lényegesen nehezebb, hiszen itt a legjobb 21 között kell zárni, ami stabil, legalább közepes teljesítményt igényel. Sajnos ebben a számban a világkupa-sorozat során Sándornak kevésbé jött ki a lépés, bukásba is keveredett korábban. A hongkongi forduló során két futamot teljesített, az előfutamban 7., majd a reményfutamban 5. lett, így nem jutott  tovább. Ez összességében a 25. helyre volt elegendő, és 1 pontot jelentett. Ezzel összesen 32 ponttal a világkupa összetett 40. helyén végzett, ami nem volt elegendő a vb-részvételhez. Ennek ellenére Sándor jól érezte magát a keirin futamok során, kezdeményező módon versenyzett, a mezőny elejére kerülve próbált minél jobb eredményt elérni.

Versenyprogramjának második állomását a sprint versenyszám jelentette. A kvalifikáció során a 200 méteres repülőrajtos időfutamban a Dr. Bátorfi-Agria KTK versenyzője 10,138”-at borított. Ez a mezőny időeredményei alapján nem túl gyorsnak tűnő pályán remek teljesítménynek bizonyult. Ezúttal mindössze ketten kerültek 10”-en belülre (a legjobb időeredmény 9,919” lett), Sándor ideje pedig bőven elég volt a továbbjutáshoz, így a legjobb 24 között a 17. helyről várhatta a folytatást. Az első futamban London sprint olimpiai bajnoka, Jason Kenny várta, akitől 6,3 századmásodperccel kapott ki. Mivel ebben a futamkörben nem voltak reményfutamok, ezért ez számára egyben a verseny végét is jelentette. Viszont ezzel a 17. helyen zárt és 36 ponttal lett gazdagabb, összesen 52 pontjával pedig az összetett tabella vb-kvalifikációt jelentő 30. helyére érkezett.

Szalontay Sándor vb-kvalifikációjának a jelentőségét talán jól szemlélteti, hogy utoljára 2004-ben Szabolcsi Szilviának sikerült az elit világbajnokságra az indulási jog megszerzése. A vb-re 2016. március 2-6. között Londonban kerül sor, ahol a magyar válogatott versenyző a világ legjobb 30 sprintere között lép pályára.

További információk:

A világkupa-sorozat sprint összetettjének eredményei

A világkupa-futam részletes eredményei

A világkupa-futam honlapja

A 2016-os világbajnokság honlapja

'Fel a tetejéhez' gomb