Pálya

Utánpótlás Európa Bajnokságra készülve

Két héttel a felnőtt pálya Európa Bajnokság után az augusztus 21-26-a között megrendezendő Utánpótlás Európa Bajnokságra utazik a korosztályos magyar pálya válogatott.  Az EB helyszíne Svájcban, az UCI központjában lévő 200m-es könnyűszerkezetű fapálya, ami  azért érdekes, mivel ez a létesítmény hasonlatos ahhoz, mint a közeljövőben Kőbányán épülő és várhatóan 2019 tavaszán átadásra kerülő pálya.

Az U19 és U23-as korcsoport számára együtt megrendezésre kerülő kontinensviadalon a magyar válogatottban 6 fő szerepel. Két fő U19-es, a Kontent-DKSI-s Varga Bálint (versenyszáma: 3000m egyéni üldözéses időfutam és scratch), a BVSC-Zugló-s Vida Bálint (versenyszáma: pontverseny és omnium). Az U23-asoknál hárman, Filutás Viktor (versenyszáma: 4000m egyéni üldözéses időfutam, omnium), Orosz Gergő (versenyszáma: pontverseny) és Zathureczky Márk (versenyszáma: scratch) a Pannon Cycling Team-ből, és a BVSC-Zugló-s  Molnár Gábor (versenyszáma: selejtező).

A felnőtt EB-hez hasonlóan a már ismert kérdésekkel kerestük meg a versenyzőket. Miszerint: Hogyan sikerült a felkészülésük? Mit várnak maguktól?

Edzés Bécsben

A versenyzők válaszaiból sajnos az derült ki, hogy mindenki kisebb betegségen esett át korábban vagy közvetlen az EB felkészülés előtt. Gábor a tavalyi szezon alatt lett nagyon beteg amiből lábra kellett állnia „Egy tavalyi nagyobb betegség  és 5 hónap kihagyás után ebben az évben a 2016-os formám visszanyerése volt a cél, ami felé  jó úton haladok”.   Most az EB felkészülés előtt  Viktor is lebetegedett: „A felkészülésem 100%-ban tökéletesen volt kivitelezve és megszervezve, amibe  sajna egy meghűlés is belecsúszott. Ennek ellenére az edzéseket 100%-ban teljesítettem.”

A  juniorok a következőképpen értékelték a felkészülésüket „Nekem a felkészülés eleinte nehezen ment. Nem voltam formában, így nem tudtam hozni az elvárt teljesítményt. De ahogy közeledtünk és egyre több lehetőség volt együtt edzeni az U23-asokkal, úgy egyre jobban éreztem magam és egyre jobban mentem.”  – nyilatkozta Vida Bálint. „Eleinte nagyon jól haladtam a felkészülésemmel, volt egy kisebb mélypontom, de az elmúlt hetekben sikerült visszanyernem a formámat.” – mondta el Varga Bálint. Az esélyeikről a versenyzők a következőket mondták: „Az esélylatolgatás egy kicsit nehezebben megy, mert az EB előtti utolsó versenyen nem tudtam részt venni, így az  éles próba kimaradt, de a versenyhez közeledve egyre erősebbnek és erősebbnek érzem magam. Bízom benne, hogy top 15-ös helyre sikerül bejönnöm.” – mondta bizakodva Zathureczky Márk.  „Első és legfontosabb célom elsőéves U23-as ként bekerülni a döntőbe pontversenyben, és ha ez sikerült még egy-két pontot is szeretnék ott összegyűjteni.” – vázolta terveit Orosz Gergő.  A versenyzőknek az eredményekről egységes a gondolatuk miszerint az előfutamból döntőbe kerülés és ott a top 15-ös helyezés elérése a cél.  Filutás Viktornak mint a regnáló 4000m-es csúcstartónak egy rekord döntés is a tervei között van: „Két számban állok rajthoz az EB-n, 4000m-en, ahol meg szeretném javítani a mostani magyar rekordot, amit jelenleg is én tartok (4:33,610).” 

Edzés a Millenárison

Meg kértük Pataki Ibolya szövetségi kapitányt is, hogy mondjon pár szót a versenyzőkről és esélyeikről az EB-n:  „Az elmúlt évekhez képest  messze  a legnagyobb létszámú kerettel és magasan a legjobb szövetségi technikai háttérrel indulunk az Európa Bajnokságra. Ez két fontos pont a tekintetben, hogy a szövetség vezetése fókuszba helyezte a pálya sportot. A nagyobb utánpótlás pálya keret versenyeztetés abból a szempontból is fontos, mert a jövőre átadásra kerülő, az ország első fedett fapályáján, melyen akár világ versenyeket is rendezhetünk, ezek a fiatalok hazai közönség előtt állhatnak majd rajthoz és mutathatják meg a sportág  szépségeit és rejtelmeit a kisebbeknek. Bízom benne, hogy a fiúk ott tudnak lenni minél több számban a top 15-ben és helyt tudnak állni.”

A csapat tagjai szombat délelőtt bepakolták a buszt és el indultak Svájcba a kontinensviadalra, melyről természetesen beszámolunk a honlapunkon!

'Fel a tetejéhez' gomb