Országút

Időfutam bajnoki cím után, országúti OB előtt – interjú Peák Barnabással

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség edzőközpontjában fejlődő Peák Barnabás idén először versenyzett Magyarországon, ami egyben bajnoki trikót is jelentett a Debrecen közelében rendezett időfutam ob-n. A 19 éves kerékpárost nem csak az időfutamról kérdeztük a befutó után, hanem az idei teljes szezonról is.

Hogy itthon nem sok versenyen találkozhattunk vele, nem jelenti azt, hogy tétlenkedett, hiszen az UCI WCC fiatal bringásokat foglalkoztató kontinentális csapatában komoly viadalokon indult. Például U23-as Párizs-Roubaix-n vagy Liege-Bastogne-Liege-en – mindkettőn elismerésre méltó helyen zárt (35. illetve 37. helyen), és indult francia többnaposokon, Bretagne-ban és az Ardennekben. Nemrégiben a Szerb körversenyen válogatott színekben szerzett egyedüli magyarként UCI-pontokat hetedik helyével, azóta itthon készült a június 29-én rendezett időfutam bajnokságra:

Peák Barnabás: Lassan már egy hónapja hazajöttem az UCI-ból Magyarországra, nagyon komoly versenyeket mentem, néhol sikerült is jó helyen beérni, tudtam, hogy nem vagyok rossz formában. Az elmúlt hetekben az itthoni segítőm és edzőm, Schipp Attila igazgatta az itthoni edzéseimet a kinti edzéstervvel összhangban. Csináltunk egy-két felmérést a múlt héten, tudtuk, hogy jó erőben vagyok, megírta az utolsó edzéseket mára, hogy felkészült legyek.

BringaSport: Mi történt a versenyen?

Peák Barnabás: A debreceni DKSI-vel érkeztünk az időfutam ob-ra, már a melegítésnél éreztem, hogy most elég jó lábaim vannak, a versenyen pedig kifelé végig 55 körül mentem a hátszél miatt. Akkor még nagyon közel volt (Pelikán) Jani, az első fordulónál még azt hiszem közelebb is volt, mint egy perc. Utána az első szembeszeles rész borzasztó kemény volt, a fordulóig számoltam vissza a kilométereket, hogy mennyi van még hátra… Tudtam, hogy a két kifelé hátszeles egyenes túlélhető, de visszafelé „szülés” lesz mindenkinek.

A második körön kifelé már láttam, hogy távolodik Jani, már én voltam előrébb, láttam, hogy talán már egy picit fáradtabb. Onnan az volt csak a fejemben, hogy meg kell nyerni, és nyomjam, amennyi a csövön kifér. Szerintem még soha nem küzdöttem ennyire, mint az utolsó egyenesben a szembeszélben. Próbáltam 45 km/h körül menni, mert nagyon nehéz volt megtartani a sebességet. 49,1-es átlagom lett, én 50 körül szerettem volna, de van három fordító, ami lassít, és még erősödni is kell ahhoz.

BringaSport: Nézhettünk egy ideig kint a pályán, láthatóan sikerült kimondottan aerodinamikusra belőni a pozíciódat a bringán. Fordítottatok esetleg az ob előtt több időt a beállításokra?

Peák Barnabás: Kint a WCC-ben sokat nem foglalkoztunk ezzel, ami azt illeti ez inkább az én „barkácsolásom”. A könyöklőket beraktam koppra nagyon közel egymáshoz, hogy a két könyököm nagyon közel legyen, és azt gyakoroltam, hogy annyira hajtsam le a fejemet a két vállam közé, hogy még pont kilássak, de a fejem lehetőleg a hátam vonala alatt legyen, hátulról ne látszódjon. Az első kifelében, meg visszafelé ez sikerült is, az utolsó visszafelén már csak szegtem le a fejemet és nézegettem fel, hogy ne essek el. A végén már nagyon nem esett jól. Tehát én igen, személyesen nagyon sokat edzettem az időfutam bringával, de professzionális beállítás nem nagyon volt.

BringaSport: Hogyan tervezed a szezon további részét?

Peák Barnabás: Vasárnap országúti bajnokság, utána indulok az országúti Eb-n, majd tervben van az ibrányi UCI verseny. Utána visszamegyek Svájcba az UCI központba és a WCC csapatával versenyzek majd olyan viadalokon, mint a Tour of Alsace, vagy a Tour de l’Avenir, aztán a világbajnokság. Most ez a terv, én most bizakodó vagyok a forma tekintetében, remélem, hogy sikerül majd jó eredményeket elérni.

BringaSport: A Tour de Hongrie-n, ahol tavaly második voltál, nem indulsz idén?

Peák Barnabás: Szerettem volna itt lenni, de fedésben van a Tour de l’Avenir-rel, az pedig egy olyan verseny, amit az ember nem hagyhat ki, ha azon tud indulni.

BringaSport: Debreceni mezben nyerted az ob-t, de az UCI WCC kontinentális csapatában versenyzel. Mit kell tudni erről a kettősségről?

Peák Barnabás: Most az országúti ob-n és az ibrányi versenyen is nyilván DKSI színekben fogok indulni, a csapat segített az utazásban, támogattak, nagyon jó volt, hogy segítettek, köszönök mindent. Miután kimegyek, nyilván majd az UCI színeiben versenyzek, és többet nem is leszek itthon a szezon végéig, hanem a világbajnokságon zárom majd az idényt a válogatottban.

'Fel a tetejéhez' gomb