Országút

Országúti Diákolimpia beszámoló

Április 14-én a Debrecen mellett 354.sz. úton került megrendezésre a 2017/2018. tanévi Diákolimpia az országúti kerékpározás időfutam és mezőnyverseny számaiban, I-VI. korcsoportos diákok számára. A versenyt a Magyar Diáksport Szövetséggel együttműködve az MKSZ tagegyesülete, a DKSI Debreceni Kerékpáros Sport és Szabadidős Ifjúsági Egyesület rendezte meg.

A versenynek otthont adó országúti pálya ezen a szombati napon reggeltől késő délutánig a kerékpárosoké volt, teljes útzár mellett. Összesen 156 nevezés érkezett a versenyekre, és a díjazottak száma sem volt csekély, mivel az MDSZ szabályai szerint mind a 6 korcsoportban külön igazolt és amatőr kategóriákban lettek értékelve a résztvevők, természetesen nemek szerint. Vagyis időfutamban így elméletileg 24, mezőnyversenyen az I.kcs. híján (itt ez a szám nem kerül megrendezésre) 20 kategóriában hirdetett volna dobogót a rendezőség, bár jellemzően a fiatalabb korcsoportok itt-ott hézagosak voltak, tehát 2-3 kategória kimaradt. A diákok érem és oklevél díjazásban részesültek, emellett a mindkét versenyszámban induló versenyzők a futamaik után kapott pontok alapján összetett versenyben is értékelésre kerültek.

Az egész országból érkeztek diákok a versenyre, többek között Nagykanizsa és Győr iskolásai is képviselték városukat. Természetesen a debreceni fiatalok, köztük a rendező egyesület versenyzői is szép számmal vettek részt. Mindkét versenyszám izgalmas küzdelmet hozott, időfutamban különösen szép eredmények születtek, az itt jól szerepelt fiatalok a hazai kerékpársport főszereplői lehetnek az elkövetkező években. Többen közülük már korosztályos magyar bajnokok, utánpótlás válogatott kerettagok, sőt a debreceni Kiss Hunor tavaly már az Országúti Kerékpáros Világbajnokságon is szerepelt az ifik között. Az MDSZ hírei szerint a Marokkóban rendezett 2018. évi ISF Gymnasiade versenyen (középiskolás világbajnokság) május 2. és 9. között Honos Csenge, Buzsáki Virág és Bajorfi Eszter fogják az országúti kerékpár szakágban képviselni hazánkat.

Az időjárás szinte nyári meleget hozott, a versenyek zavartalanul folytak egész nap. A mezőnyversenyen alkalmazott chip-es időmérés mellett technikai újdonság volt az időfutam eredmények monitoron való azonnali megjelenítése, emellett kísérleti élő YouTube közvetítés is volt.

A Diákolimpia lebonyolítását többek között 25 önkéntes, 6 polgárőr, 1 mentő, 5 rendőr, 3 járőrkocsi támogatták. A rendezőség köszönetét fejezi ki Bocskaikert Önkormányzatának, továbbá mindazoknak a testnevelőknek, akik diákjaikat a sport, és azon belül a kerékpározás szeretetére nevelik!

Fotók, videó és részletes eredmények:

2018szo14ápr10:00szo18:00ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR DIÁKOLIMPIA® ORSZÁGOS DÖNTŐDebrecen - BocskaikertSzakágOrszágútKategóriaMKSZ Akkreditált

FOTÓK

'Fel a tetejéhez' gomb