Cyclo-cross

Cyclocross Magyar Bajnokság

Benkó Barbara és Búr Zsolt lettek a cyclocross szakág magyar bajnokai

Havas küzdelem és remek hangulat a Cyclocross Magyar Bajnokságon.

A Kőbányai BringaParkban rendezték meg január 14-én, vasárnap a cyclocross szakág idei legrangosabb versenyét, a Cyclocross Magyar Bajnokságot. A versenyen tizenhárom korosztályban avattak bajnokot, a felnőttek között Benkó Barbara és Búr Zsolt ölthette magára a magyar bajnoki mezt.

Napokig csak találgatni lehetett, milyen lesz a pálya az országos bajnokságon, végül a hóé és a sáré lett a főszerep. Vasárnap reggelre fehér lett a Sportliget, és fagypont körüli hőmérséklet várta a versenyzőket. A pályabejáráson a versenyzőknek több helyen újra kellett tervezniük az ideális nyomvonalat, mert a saras-havas talaj nagyon csúszott, és ez átalakította pályát és a taktikát is. Az embert próbáló küzdelemre így is 258 versenyző vállalkozott.

A reggeli gyerek futamok a legkisebbeknek egy rövidített, 400 méteres pályán zajlottak. Az U15, U17 és Master3 versenyzők viszont már a nagy körön, azaz mesterséges akadályokkal tűzdelt, közel 50 méteres szintkülönbségű, 3 km hosszú pályán versenyeztek. Ekkorra már elállt a hóesés, de a nyomvonalnak egy száraz négyzetcentimétere sem volt – vagyis épp „ideális körülmények” teremtődtek egy vérbeli cyclocross versenyhez! A férfi felnőtt, a férfi U23 és Master1 kategóriák 14 órás rajtjára fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, amit nyeregben még hidegebbnek éreztek a versenyzők. Bíztatásukra a pálya mellett és a szánkó dombon komoly szurkolói tömeg gyűlt össze, óriási hangulatban, kolomppal, síppal, próbálták újabb erőfeszítésekre ösztönözni nyakig sáros versenyzőket.

Elit kategóriában nagy harcot vártak az esélylatolgatók a tavalyi bajnok Búr Zsolt (Vialand Racing Team), a Magyar Kupa sorozat győztese Buruczki Szilárd (Cube Csömör), és a pályakerékpáros Európa-bajnokság ezüstérmese, Lovassy Krisztián (Kőbánya Cycling Team) között. De BuZsó most sem bízott semmit a véletlenre: a rajt első pillanatától megmutatta, hogy ki az úr a gáton, illetve a sáros pályán. Magabiztos előnnyel, végig vezetve lett immár zsinórban harmadik alkalommal is magyar bajnok. Lovassy sokáig a második helyen haladt, de egy technikai probléma miatt félperces hátrányba került Buruckival szemben, amit már nem tudott ledolgozni. Nőknél a bajnoki cím ismét Benkó Barbaráé lett. Érdekesség, hogy mögötte a dobogón egy-egy U23 és U19 kategóriás versenyző végzett: a második Vas Kata Blanka, a harmadik pedig Kubik Csenge lett.

Soudal Cyclo-Cross Magyar Bajnokság 2018. – Kőbánya, BringaPark – EREDMÉNYEK

Felnőtt férfiak:
1. Búr Zsolt Vialand Racing Team 59:37 perc
2. Buruczki Szilárd Cube Csömör 01:32 perc hátrány
3. Lovassy Krisztián Kőbánya Cycling Team 02:43 perc hátrány

Felnőtt nő, U23, U19 abszolút:

  1. Benkó Barbara Ghost Factory Racing 46:59 perc
  2. Vas Kata Blanka Merida Maraton Team CST 2:46 perc hátrány
  3. Kubik Csenge Superior MTB SE 1 kör hátrány

Eredmények

2018vas14jan08:30vas16:00Cyclocross Magyar Bajnokság 2018Budapest - Kőbányai BringaparkSzakágCyclo-crossKategóriaMKSZ Országos Bajnokság

Forrás
www.vuelta.hu
'Fel a tetejéhez' gomb